A Black Mirrorhoz hasonló jövő vár ránk a 2073 előzetesében

A Black Mirrorhoz hasonló jövő vár ránk a 2073 előzetesében

Miközben várjuk a Black Mirror hetedik évadát, addig is itt van nekünk egy hibrid műfajú alkotás, a 2073, amelyben szintén jól megszívja az emberiség. 

Charlie Brooker nagy sikerű disztópikus szériája, a Black Mirror tavaly nyáron tért vissza a Netflixre egy igen jól sikerült hatodik évaddal, de már nagy erőkkel készül a soron következő, hetedik etap is, amely 2025-ben debütál majd a streamingszolgáltatón. Ennek a cikknek a témája azonban nem ez, hanem a 2073 című dokumentarista-fikciós sci-fi, amely kétségkívül sok hasonlóságot mutat az említett sorozattal.

A NEON égisze alatt készült disztópikus sci-fi thriller az Oscar-, BAFTA- és Grammy-díjas brit filmrendező, Asif Kapadia munkája, amely amellett, hogy egy kitalált történetet mesél el, és a jövőben játszódik, számos archív felvételt is tartalmaz a jelenünkből. A történet szerint az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák és a diktatórikus rendszerek felemelkedése miatt a világ disztópikus pokollá változik 2073-ra: az eget megfigyelő drónok pásztázzák, az emberek pedig föld alatti bunkerekben próbálnak túlélni, és emlékezni a szebb jövőt látott Földre. A történet központi karaktere egy néma nő, akit Samantha Morton alakít, és aki azért küzd, hogy megtartsa szemernyi szabadságát ebben a posztapokaliptikus rémálomban. Az ő elbeszélésein keresztül tudjuk meg, hogy 2036-ban háború tört ki a Földön, amely után már semmi sem volt ugyanolyan.

A 2073 nem is titkolt módon napjaink problémára reflektál, egyúttal fel is szólítja vele az embereket, hogy ha nem cselekszenek időben, rájuk is ez a jövő vár. A filmben olyan, a demokráciát fenyegető politikusokra is kitérnek, mint Vlagyimir Putyin, Jair Bolsonaro, Donald Trump, Kim Dzsongun, valamint Orbán Viktor és a Brexit elkötelezett támogatója, Boris Johnson is említésre kerül. De a techmilliárdosok sem úszták meg, ők is felkerültek Kapadia listájára: Elon Musk és Mark Zuckerberg is feltűnik a filmben azon személyek között, akik felelősei a világégésnek.

A premierre a Velencei Filmfesztiválon került sor, de a mozikba is érkezik majd a film, igaz nem tudni még, mikor. 

Kövess Minket!



Gamer szótár