Top 5 Joaquin Phoenix-film az IMDb szerint

Top 5 Joaquin Phoenix-film az IMDb szerint

Egy csokorba szedtük a színész öt legjobb filmjét a legnagyobb filmes adatbázis szerint. 

Nehéz feladatra vállalkozik az, aki úgy dönt, hogy Joaquin Phoenix eddigi pályafutásának legmeghatározóbb filmjeit gyűjti össze, a Puerto Ricóban született színész ugyanis jó pár nagy sikerű produkcióban szerepelt, igaz a szakma legnagyobb elismerése, az Oscar-díj egészen 2019-ig váratott magára. A színész a Joker című filmben Arthur Fleck megformálásáért nyerte el az arany szobrocskát, ami jobb helyre nem is kerülhetett volna, Phoenix ugyanis fantasztikusan hozta a társadalom peremén élő, megtört lelkű komikust. Mivel a héten befutott a mozikba a várva várt folytatás is, ennek apropóján arra gondoltunk, hogy összeszedjük Joaquin Phoenix 5 legjobb filmjét, ám nem egy szubjektív lista összeállítását tűztük most ki célul, hanem a legnépszerűbb filmes portált, az IMDb-t hívtuk segítségül a cikkhez. Íme: 

  1. A nyughatatlan (7.8 pont)

Phoenix a legendás countryénekes és dalszövegíró, Johnny Cash bőrébe bújt James Mangold öt Oscar díjas alkotásában, amelyben Reese Witherspoon alakította az énekes feleségét, a szintén zenész June Cartert - a színésznő elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-szobrot is a szerepért. A nyughatatlan amellett, hogy végigvezet minket az énekes rögös karrierútján, mindenekelőtt a feleségével való kapcsolatára fókuszál, ami maga volt a nagybetűs szerelem. Cash és Carter együtt öregedett meg, házaságuk alatt egy közös gyermekük született, majd amikor Carter meghalt, négy hónappal később Cash is követte őt a sírba.

  1. A nő (8 pont )

Spike Zoke Oscar-díjas mozija a technológiai fejlődést mindennél többre tartó társadamaknak mutat görbe tükröt. Phoenix egy magányos írót alakít a történetben, aki próbál túljutni korábbi kapcsolatán, egyik nap pedig unalmában letölt egy mesterséges intelligenciával működő programot. Itt hozza össze őt a sors Samantha-val, egy nőnek titulált programmal, akivel elsőre megtaláljék a közös hangot - Samathat nem mellesleg Scarlett Johannson szólaltatja meg. Kettejük kapcsolata szép lassan olyanná válik, mint egy igazi párkapcsolat: a szórakozás, a nevetés és az önfeledség mellett megjelenik a féltékenység és az aggódás is. A szerelem azonban nem tart örökké: Theodore-t újabb csalódás éri, amikor Samantha előtt feltárul a világ, és egyre kevésbé érdeklik már a férfi dolgai. 

  1. Hotel Ruanda (8.1 pont)

Terry George rendezése az afrikai történelem egyik legnagyobb tömegmészárlásának állít emléket, amit az európai és az amerikai közvélemény egyaránt némán figyelt. A Hotel Ruanda főszereplője a Mille Collines hotel vezetője, Paul Rusesabagina, aki 1268 reményvesztett honfitársa életét mentette meg az 1994-es ruandai összecsapások során azáltal, hogy italért cserébe megvásárolta az életüket, valamint menedéket nyújtott nekik. Rusesabagina volt az, aki az egyetlen megmaradt telefonvonalon, amit nem vágtak el a hutuk, értesítette Bill Clinton amerikiai elnököt, valamint Belgiumnak és Franciaországnak is megüzente, hogy az országában milyen borzalmas események zajlanak. Phoenix Jack Daglish amerikai újságírót alakítja a történetben, aki a ruandai népirtásról tudósított.

  1. Joker (8.4 pont)

Az IMDb ítészei szerint az ezüstérmet Todd Phillips Joker filmje érdemelte ki, amelyért Joaquin Phoenix 2020-ban az előzetes várakozásoknak megfelelően elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Oscar díjat. Phoenix Batman legnagyobb ellenfelének bőrébe bújt, ám ez senkit nem tévesszen meg: a Jokernek az égvilágon semmi köze a fősodorbeli képregényfilmekhez, az akciójelenetek helyett ugyanis egy gyomorba vágóan kemény társadalomkritikát kapunk, amely arról mesél, milyen következményekkel járhat, ha egy mentális beteg személyt magára hagy a társadalom és az egészségügyi ellátórendszer. A színész rendkívül komolyan vette a szerepet, többek közt több mint 20 kilótól szabadult meg, hogy fizimiskában is hasonlítson a karakterhez, valamint olyan emberekről nézett rendszeresen videókat, akik pseudobulbaris bénulásban szenvednek – ez a betegség gyakran jár együtt kényszernevetéssel és kényszersírással, előbbi Arthur Fleknél is megfigyelhető.

  1. Gladiátor (8.5 pont)

A dobogó legfelső fokára Ridley Scott gladiátoros eposza állhatott fel, amely öt Oscar-díjat nyert el, beleértve a legjobb film díját. A történet főszereplője Maximus, egy rabszolgasorba taszított hadvezér, akit Commodus császár jutatott oda, miután megtudta, hogy apja, Marcus Aurelius nem bízik benne, és ezért halála után nem rá, hanem Maximusra bízná a vezetést. A hírhedt római uralkodót Joaquin Phoenix formálta meg, aki olyan jól hozta a karaktert, hogy mostanra a legemlékezetesebb filmes gonoszok között tartják számon – holott ironikus módon a császár a valóságban még sokkal őrültebb volt, mint filmbéli megfelelője.

Kövess Minket!



Gamer szótár