A mesterséges intelligenciával kísérletező tudósok kapták az idei fizikai Nobel-díjat

A mesterséges intelligenciával kísérletező tudósok kapták az idei fizikai Nobel-díjat

Egy amerikai és egy kanadai fizikus veheti át 2024-ben a fizikai Nobel-díjat. 

Az amerikai John Hopfield és a kanadai Geoffrey Hinton megosztva érdemelte ki kutatásaiért a fizikai Nobel-díjat 2024-ben. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hivatalos indoklása szerint a két tudós azokért az úttörő eszközök és módszerek kidolgozásáért kapja az elismerést, amelyeket a gépi tanulás területén végeztek.

Hopfield egy olyan asszociatív memóriát hozott létre, amely képes tárolni és rekonstruálni a képeket és más információkat, Hinton pedig feltalált egy módszert, amellyel a gépek önállóan is képesek adatokat azonosítani – olvasható a Nobel-bizottság hivatalos weboldalán. A két tudós összesen 11 millió svéd koronán (átszámítva nagyjából 388 millió forint) osztozik. A díjat, mint minden évben, idén is Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át. 

Tavaly két másik tudóstársával, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kutatókkal megosztva vehette át a fizikai Nobel-díjat a magyar és osztrák állampolgársággal is rendelkező Krausz Ferenc. A tudós az attoszekundumos technólógiát bemutató kutatásaiért érdemelte ki az elismerést.

Borítókép forrása: Niklas Elmehed 

Kövess Minket!


#ai

Gamer szótár