Stephen King elárulta, szerinte ki minden idők legjobb horrorírója

Stephen King elárulta, szerinte ki minden idők legjobb horrorírója

Nála nagyobb horrorírót nem adott a világnak Amerika a Mester szerint. 

Stephen King napjaink egyik, ha nem a legolvasottabb kortárs szerzője, aki szerint, ha valaki író akar lenni, akkor alapvetően két dolgot kell csinálnia: rengeteg írni és rengeteget olvasni. Bár King regényeinek nagy része a horror műfajában íródott, a Maine államban született íróról köztudott, hogy több stílusban is szívesen olvas, kedvenc regényei közé tartozik például William Golding 1954-es klasszikusa, A Legyek Ura és Richard Adams kalandregénye, a Gesztenye, a honalapító is.

Mint az írók többségére, úgy Kingre is igaz, hogy nagyban hatottak rá fiatalkori olvasásélményei, akarva-akaratlanul is inspirációként szolgáltak számára. Saját elmondása szerint gyerekként nagyon sok tudományos-fantasztikus történetet olvasott Ray Bradbury tollából, de kedvelte Carolyn Keene Nancy Drew című krimi-könyvsorozatát és Robert Bloch Psychóját is, amiből Alfred Hitchcock készített nagy sikerű filmet. Hatással volt rá továbbá Richard Matheson The Shrinking Man című sci-fi regénye és a fentebb már említett A Legyek Ura is - utóbbi elmondása szerint alapjaiban változtatta meg az irodalomhoz való hozzáállását. Falta az EC Comics által kiadott képregényeket is, és nem kis részben ezeknek a kiadványoknak köszönhető, hogy King végül a horror műfajában kezdett el alkotni. De ki az abszolút etalon a horror koronázatlan királya számára?

Bradbury és Bloch korai műveit nagyon kedveltem (bár előbbit csak tinédzserkoromig olvastam), ahogy Lovecraft 40-es évekbeli, puhakötésű kiadásait is - utóbbiakra még a nagynéném padlásán bukkantam rá. Lovecraft meglepett. Gyomorba vágó volt, és még mindig azt gondolom, hogy minden hiányossága ellenére is ő a legjobb horroríró, akit Amerika a világnak adott” – nyilatkozta King 2018-ban egy interjú alkalmával.

Fotó: H. P. Lovecraft Wiki

Howard Phillips Lovecraftot elsősorban a horror novellái kapcsán ismerhették meg az olvasók, de az amerikai író, költő sci-fi jellegű történeteket is írt. Mint oly sokan másokat, Lovecraftot is Edgar Allan Poe inspirálta, aki hátborzongató történeteiről vált ismertté, de az ő nevéhez követhető a világ első „kriminek" nevezett bűnügyi regénye, A Morgue utcai kettős gyilkosság is. Bár Lovecraft műveiben kétségkívül visszaköszön Poe szellemisége, a Rhode Islandben született írónak sikerült egy egyedi, csak rá jellemző hangulatot létrehoznia a történeteiben, amely mára a popkultúrának is része lett. Lovecraft tollából született meg többek közt Cthulhu, a fiktív csápos lény is, amely egy rejtélyes, ember előtti időkből származó ősi erőként jelenik meg, ami rettegést és pusztulást hoz az emberekre. 

Borítókép forrása: Writer's Studio 

Kövess Minket!



Gamer szótár