Samuel L. Jackson visszamondta ikonikus „bibliai

Samuel L. Jackson visszamondta ikonikus „bibliai" monológját a Ponyvaregényből

30 éves lett Quentin Tarantino legendás filmje, amit egyszerűen nem tudunk megunni. 

Az 1994-es Ponyvaregény (Pulp Fiction) volt az a film, ami végérvényesen és visszavonhatatlanul feltette Quantin Tarantinót a térképre. A bűnügyi filmként aposztrofált alkotás egy történetet, jobban mondva több történetet mesél el a Los Angeles-i alvilág életéből, különlegessége pedig, hogy a sztori nem lineáris sorrendben halad, a látszólag különálló szálak azonban a végén szépen összeérnek. A Ponyvaregény igazi zsenialitása azonban mégsem a cselekményben rejlik, hanem azokban az abszurd jelenetekben és egysorosokban, amelyek 30 év elteltével is ugyanúgy működnek, mint egykoron.

Ilyen ikonikus jelenet például Samuel L. Jackson monológja, amikor az Ezékiel 25:17-ből „idéz". Ebben a részben Jackson karaktere, a bérgyilkos Jules Winnfield és Vincent Vega (akit John Travolta alakít) elmennek egy lakáshoz, hogy főnökük, Marsellus Wallace parancsára visszaszerezzenek egy aktatáskát. Ehhez azonban jó pár embert meg kell ölniük, és Jules, mielőtt végezne az egyikükkel, elmond egy részletet a Bibliából – na jó, a részlet nem az Ezékiel 25:17-ből származik, vagy legalábbis nem minden egyes mondata, és az az egy sem pontosan hangzik el.

Mindettől függetlenül Samuel L. Jackson monológja a filmtörténet egyik leghíresebb jelenete lett, és a 75 színész nem volt rest, a kanapéján heverészve a Ponyvaregény 30. szülinapja alkalmával visszamondta a „bibliai” részletet. 

Még mindig megy. EZEKIEL 25:17. Boldog 30. évfordulót Ponyvaregény” – írta a színész az X-en (korábbi nevén Twitter) ahhoz a videóhoz, amelyben emlékezetből visszamondja a hatásos monológot.

A 85 millió dolláros költségvetésből készült Tarantino-film világszerte 213,9 millió dollárt fialt, és számos későbbi alkotást inspirált, miközben a popkultúrának is megkerülhetetlen része lett. Szintén árulkodó, hogy a  Ponyvaregény jelenleg 92 százalékon áll a kritikusok, 96 százalékon a nézők véleménye alapján a legnagyobb, filmkritikákat összegző oldalon, a Rotten Tomatoes-on.

Borítókép forrása: Miramax 

 

Kövess Minket!



Gamer szótár