A mesterséges intelligenciáért Nobel-díjat nyert tudós szerint ez a technológia hozhatja el a világvégét

A mesterséges intelligenciáért Nobel-díjat nyert tudós szerint ez a technológia hozhatja el a világvégét

A mesterséges intelligencia egyik keresztapjaként emlegetett fizikus az MI-vel kapcsolatos aggodalmai miatt lépett ki a Google-ből.

Mi is beszámoltunk róla, itt az Esport1-en, hogy 2024-ben az amerikai John Hopfield és a kanadai Geoffrey Hinton érdemelte ki a fizikai Nobel-díjat, mindketten a mesterséges intelligenciával kapcsolatos úttörő kutatásukért kapták a legnagyobb nemzetközi elismerést. „Hopfield egy olyan asszociatív memóriát hozott létre, amely képes tárolni és rekonstruálni a képeket és más információkat, Hinton pedig feltalált egy módszert, amellyel a gépek önállóan is képesek adatokat azonosítani” – írtuk korábbi cikkünkben a téma kapcsán. 

Bár mindkét tudós munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia ma ott tart, ahol tart, nagy port kavart a tavalyi évben, amikor kiderült, hogy egyikük, Geoffrey Hinton felmondott a Google-nél a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmai miatt. A tudós akkoriban a The New York Times-nak adott interjújában arról beszélt, hogy néha már bánja élete munkáját, mégpedig azért, mert nem tudja, hogyan lehetne megakadályozni, hogy az MI rossz kezekbe kerüljön. Hinton szerint a techológiától való félelem egyáltalán nem alaptalan, mivel a gépek megtanulhatnak olyan nem várt viselkedési formákat is az általuk elemzett hatalmas mennyiségű adatból, amelyekből még gondok is adódhatnak. A tudós a Nobel-díj bizottsága előtt sem tartotta magában a véleményét. 

„Újra megcsinálnám, de aggódom, mi lehet majd ennek az általános következménye. Nálunk intelligensebb rendszerek, amelyek végül átveszik az irányítást" – fogalmazott.

Hogy a gépek hozzák-e el a világvégét vagy más, egyelőre nem tudni, annyi biztos, legalábbis a tudomány mai állása szerint, hogy nagyjából 5 milliárd év múlva a Nap vörös óriássá változik majd, és elnyeli bolygónkat. Addigra persze már aligha fog ember élni a Földön, nem valószínű ugyanis, hogy el tudnánk viselni azokat a hőmérsékleti körülményeket, amelyek ez idő tájt a Földön majd uralkodni fognak. Az AGI, azaz a mesterséges általános intelligencia kapcsán azonban egyre több szakértő figyelmeztet, mondván nem tudni még, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha egy „gép” a kognitív feladatokkal jobban megbirkózik majd, mint a legokosabb ember.

Borítókép forrása: stevebidmead/Pixabay

Kövess Minket!


#ai

Gamer szótár