Jön az új Az éhezők viadala, de nem Katniss Everdeen lesz benne a főszereplő

Jön az új Az éhezők viadala, de nem Katniss Everdeen lesz benne a főszereplő

Előzménytörténet lesz, akárcsak az Énekesmadarak és kígyók balladája

Jövő tavasszal érkezik angolul Suzanne Collins Az éhezők viadala-könyvsorozatának ötödik regénye, amely a 2020-ban megjelent Énekesmadarak és kígyók balladájához hasonlóan előzménytörténet lesz. Az angolul Sunrise on the Reaping (magyarra fordítva Napfelkelte aratáskor) 24 évvel azelőtt játszódik, hogy Katness Everdeen (Jennifer Lawrence) és Peeta Mellark (Josh Hutcherson) az arénába lépett, az említett előzményregény után pedig 40 évvel veszi fel a fonalat a cselekmény. 

A történet az 50. Éhezők viadalának idején játszódik, amikor Katniss későbbi mentora, a Woody Harrelson által alakított Haymitch is megmérettetett versenyzőként. A könyv szerzője, Suzanne Collins úgy nyilatkozott, hogy az új könyvet a skót filozófus és történész, David Hume gondolata inspirálta: „A Sunrise on the Reaping történetét David Hume azon gondolatmenete ihlette, amelyben a hallgatólagos alávetettségről értekezik, arról, hogy a tömegek milyen könnyedén képesek alávetni magukat a kevesek irányításának.

A könyv 2025. március 18-án jelenik meg angolul, és bár arról egyelőre nem tudni, hogy magyarul mikor vehetik majd kezükbe az olvasók, annyi biztos, hogy Az éhezők viadala-könyveket gondozó Agave Könyvek a magyar olvasókat sem hagyja majd parlagon – a kiadó a 2025-ös nyilvános megjelenési naptárjába is felvette a sokak által várt disztópikus regényt. Nemrégiben pedig a hivatalos angol fülszövegről és az angol borítóról is lerántotta a leplet az angol kiadásért felelős Scholastic - íme: 

„Ahogy felvirrad a nap az 50. Éhezők Viadalán, a félelem hatalmába keríti Panem kerületeit. Idén a második Nagy mészárlás tiszteletére kétszer annyi gyereket visznek el otthonaikból. A 12. körzetben Haymitch Abernathy igyekszik nem túlságosan belegondolni az esélyeibe, csak az érdekli, hogy túlélje a napot, és hogy együtt lehessen azzal a lánnyal, akit szeret. Azonban amikor Haymitch nevét hirdetik ki, a fiú úgy érzi, hogy az álmai darabokra törnek. Elszakad családjától és szerelmétől, és a Capitoliumba szállítják három másik 12-es körzet képvsiselőivel: egy barátjával, akire a testvéreként tekint, egy szerencsejátékfüggővel és a kerület legfelfuvalkodottabb lányával. A játékok kezdetekor Haymitch tisztában van vele, hogy halni készül, de ott van benne valami, ami harcolni akar… és ez a harc messze a halálos arénán túl is visszhangzik."

Fotó: Today

A  Sunrise on the Reapingből film is készül majd, ami persze nem meglepő annak fényében, hogy eddig minden egyes Az éhezők viadala-könyv kapott mozgóképes változatot - legutóbb a Tom Blyth és Rachel Zegler főszereplésével készült Énekesmadarak is kígyók balladáját láthattuk nagyvásznon. Ráadásul már azt is tudni, mikor érkezik a filmváltozat a mozikba: 2026. november 20-át kell bevésni a naptárakba. 

Borítókép forrása: Lionsgate 

Kövess Minket!



Gamer szótár