Ridley Scott egyik kedvenc filmje az, amit ő maga rendezett

Ridley Scott egyik kedvenc filmje az, amit ő maga rendezett

A Letterboxd kedvenc filmjeiről kérdezte Ridley Scottot, a rendező pedig ezúttal sem kertelt. 

Sir Ridley Scott híres arról, hogy nem rejti véka alá a véleményét, és akkor is meglehetősen őszintén válaszolt, amikor a Letterboxd arra kérte őt még az Alien: Romulus premierjén, hogy nevezze meg a négy kedvenc filmjét. Scott az alábbiakat mondta:

  • Stanley Kubrick - 2001: Űrodüsszeia
  • George Lucas – Star Wars IV. rész – Egy új remény
  • Jean-Jacques Annaud – A tűz háborúja
  • Szárnyas fejvadász

Utóbbihoz azért nem írtunk nevet, mert a cyberpunk előfutárának tartott filmet, a Szárnyas fejvadászt (Blade Runner) maga Ridley Scott rendezte. Az 1982-es sci-fi alapjául Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című, 1968-as regénye szolgált, ami egy posztapokaliptikus, elképzelt közeljövőben játszódik, főszerepben egy fejvadásszal, akinek négy replikánst (robotot) kell megölnie, akik visszatértek a Földre, hogy felkutassák teremtőjüket. 

A filmet 1982-ben mutatták be a mozikban, kasszát azonban nem sikerült robbantania, és a kritika sem ölelte a keblére. Bár Scott általában a rá jellemző, „menj a fenébe” stílussal reagált a fanyalgókra, sohasem volt kétséges, hogy nagyon is szívén viseli az azóta kultikussá vált sci-fi sorsát. Erre utal, hogy karrierje során időről időre visszatért a replikánsok történetéhez, és az eltelt évek alatt több befejezést is kiadott annak érdekében, hogy szeretett filmjének legtökéletesebb változatát készítse el.

Szárnyas fejvadász mintapéldája azon filmeknek, amelyek a bemutatójuk idején földbe álltak, mostanra azonban a legjelentősebb filmalkotások között szokás emlegetni. Scott rendezése számos későbbi filmremeket inspirált a Terminátortól elkezdve a Mátrixig, 2017-ben pedig a folytatást is megkaptuk Szárnyas fejvadász 2049 címmel, amit már Denis Villeneuve szállított a nézőknek, aki a rajongók egyöntetű véleménye szerint a lehető legnagyobb tisztelettel nyúlt a Ridley Scott által mozgóképre vitt science fiction mesterműhöz. 

Borítókéo forrása: Northphoto

Kövess Minket!



Gamer szótár