Tudtad, hogy Harley Quinn karakterét egy szappanopera-sztár ihlette?

Tudtad, hogy Harley Quinn karakterét egy szappanopera-sztár ihlette?

Bár Harley Quinn az egyik legismertebb szereplő DC Comics képregényeiben, a karakter először egy rajzfilmsorozatban tűnt fel. 

A héten befut a mozikba a Joker 2, amelyben a bűn bohóchercege Harley Quinnel az oldalán tér vissza, hogy aztán szintet lépjen az őrület Gotham városában. Maga az alcím is erre utal: a Folie á Deux egy francia szakkifejezés, amit magyarul osztott pszichózisnak vagy kétszemélyes tébolynak is neveznek, és abban az esetben használják, amikor két egymáshoz közel álló személy tudatában egy időben és nagyon hasonló motívumokkal jelenik meg valamilyen pszichotikus rendellenesség.

Harley tehát Joker társa lesz nem csak a bűnben, de az őrületben is, és bár Lady Gaga azt nyilatkozta, hogy egy teljesen új Harley Quinnt fog hozni, nem árt megnézni, honnan is indult a karakter. A többség számára talán kevésbé ismert tény, hogy Harley más DC-s szereplőkkel ellentétben nem a képregények hasábjain tűnt fel először, hanem az 1992-től 1995-ig futott Batman: A rajzfilmsorozatban, egészen pontosan a Joker szívessége című epizódban debütált. A történet szerint Joker kieszeli, hogy James Gordon rendőrfőnöknek partit adjanak, és ő egy tortában beoson, hogy gázzal lebénítsa a rendőröket, majd felrobbantsa őket. A tortát a rendőrnek öltözött Harley Quinn tolja be a terembe, a rész írója, Paul Dini ugyanis úgy ítélte meg, hogy furán jönne ki, ha egy igazi rendőr jelenne meg a tortával. Érdemes megjegyezni, hogy ebben az epizódban még semmi jel nem utal arra, hogy Harley odalenne Jokerért, végig főnökként is nevezi, a rajongás első jelei csak a második felbukkanása alkalmával kezdenek megmutatkozni. 

És hogy ki volt Harley ihletője? Jokerhez és Batmanhez hasonlóan a bűn bohóchercegnője is többféle reinkarnációt élt meg, ám a karakter ihletőjének elsődlegesen Arleen Sorkint tartják, Paul Dini ugyanis az ő személyét, pontosabban az Ármány és szenvedély (Days of Our Lives) című sorozatban Calliope Jones karakterét vette alapul, akit a szóban forgó színésznő alakított. Sorkin a sorozat egyik álomjelenetében udvari bolond jelmezben látható, és ez volt az a bohócruha, amit végül Harley, kis átalakításokkal ugyan, de a rajzfilmsorozatban is viselt.

Arleen Sorkin a szóban forgó álomjelenetben. (Fotó: Comic Books in the Media Wiki) 

Érdekes adalék, hogy Dini személyesen is ismerte Sorkint, ezért megkérte a színésznőt, hogy ő maga szinkronizálja a karaktert a rajzfilmsorozatban. Az Ármány és szenvedély, vagy másnéven Életünk napjai egyébként az egyik legrégebben futó szappanopera az USA-ban, már a hatvanadik évadnál tart. 

Borítókép forrása: DC / Warner Bros.

Kövess Minket!



Gamer szótár