Kirúgták a rádiósokat, most a mesterséges intelligencia dolgozik helyettük

Kirúgták a rádiósokat, most a mesterséges intelligencia dolgozik helyettük

Ez már a szép új világ? 

Sokszor hallott aggodalom, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkánkat, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a félelem nem teljesen alaptalan. Kétségtelen, hogy némelyik, ma még emberek által végzett feladatot könnyűszerrel át lehetne ruházni az algoritmusokra, és valószínűleg idővel át is fogják majd őket (ha eddig még nem tették meg), azonban a jelek szerint olyan munkák is veszélyben lehetnek, amelyekhez elméletben kreativitás is szükséges. 

Egy lengyel rádióállomás például felmondott humán" rádiósainak a nyáron, és úgy döntött, hogy emberek helyett a mesterséges inteligencia viszi tovább a műsort - számolt be a CNN. Az OFF Radio Krakow hivatalos közlése szerint „ez az első olyan kísérlet Lengyelországban, ahol az újságírók valójában mesterséges intelligencia által létrehozott, virtuális karakterek”. A krakkói ráadiállomás a három AI műsorvezetővel kifejezetten a fiatalokat célozta meg, ami pedig a témákat illeti, úgy tudni, hogy a kulturális és társadalmi kérdések mellett az LMBTQ+ kapcsán felmerülő témák kapják a főszerepet. 

A mesterséges intelligencia vajon lehetőség vagy inkább veszély a médiára, a rádiózásra és az újságírásra nézve? Erre a kérdésre keressük a választ" - mondta a rádióállomás vezetője, Marcin Pulit

A lengyel rádiósok története azután kapott nagy visszhangot a médiában, hogy Mateusz Demski lengyel újságíró és filmkritikus, aki a szóban forgó rádióállomásnak dolgozott, egy nyílt levelet tett közzé az interneten, amelyben felemelte a hangját az ellen, hogy az embereket mesterséges intelligenciával akarják helyettesíteni.

Veszélyes precedens ez, amely mindannyiunkat elér” – írta Demski, hozzátéve, hogy egy olyan világ felé haladunk, ahol a tapasztalt kreatív szakembereket előbb vagy utóbb, de gépek váltják majd fel. A nyílt levelet az újságíró elmondása szerint szerda reggelig mintegy 15 ezren írták alá, illetve több száz telefonhívás is befutott hozzá, többek közt fiataloké is, akik nagyon is ellenzik ezt a fajta irányt. 

Demski 2022 februárjától dolgozott az OFF Radio Krakow-nál, ahol többek közt a háború elől menekülő ukránokkkal készített interjúkat, augusztusban azonban neki is felmondtak, ahogy több mint egytucat újságíró-kollégájának. Véleménye szerint a lépés különösen megdöbbentő, mert a rádióállomást az adófizetők pénzéből tartják fent.

Borítókép forrása: Fabrice Coffrini/AFP

Kövess Minket!


#ai

Gamer szótár