Felülmúlja az emberi szakértők orrát is.
A mesterséges intelligencia sok területen bizonyított már, nemrégiben pedig egy újabb, ez idáig ismeretlen oldaláról mutatta meg magát a népszerű technológia. Német kutatók olyan modellt hoztak létre, amely az ízek leírása és különféle kémiai adatok segítségével képes különbséget tenni az amerikai és skót whiskeyk között, továbbá az alkoholos ital domináns jegyeit is meg tudja határozni.
A The Guardian beszámolója szerint (amit a NewScientist szemlézett) a Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging VV munkatársai által kifejleszett OWSum nevű modell remek eredményt ért el a whiskeyk „kóstolásában". A teszt során a mesterséges intelligenciának 16 minta - kilenc skót whiskey és hét amerikai whiskey, illetve bourbon - adatait kellett feldolgozni, olyan kulcsszavakat is figyelembe véve, mint virágos, gyümölcsös, fás vagy épp füstös. Az eredmények szerint a mesterséges intelligencia 94 százalékos pontossággal felismerte, hogy melyik országból származik az ital, és ez még nem minden: többnyire pontosabban azonosította az egyes whiskeyk öt legdominánsabb jegyét, mint a szakértői testület tagjai.
Mivel ezeknek a szeszes italoknak az összetett aromáját számos kémiai vegyület jelenléte vagy épp annak hiánya határozza meg, a kutatók előzetesen egy 390 molekulából álló referenciaadatkészletet is betápláltak a modellbe, amely a whiskeyk többsége esetében helytálllónak mondható. Ennek megfelelően az algoritmusok kulcsszavak megadása alapján képessé váltak arra, hogy eldöntsék, honnan származik az adott whiskey, vagyis nem arról van szó, hogy a technológia az emberi orrhoz hasonlóan tudná érzékelni az illatokat.
A mesterséges intelligencia számára támpontot jelentett például a mentol és a citronellol jelenléte, amely többnyire az amerikai whiskeykre jellemző, míg a metil-dekanoát és a heptánsav inkább a scotchokban fordul elő. A kutatók megjegyzik, hogy a modell egyelőre nem alkalmas arra, hogy meg tudja mondani, az adott modekula milyen koncentrációban van jelen, csak annak jelenlétét vagy hiányát képes kimutatni, a szakértők azonban bíznak abban, hogy idővel majd erre is képessé válik a mesterséges intelligencia.
Borítókép forrása: mevand/Getty Images