Valóban egészségbomba a hummusz?

Valóban egészségbomba a hummusz?

Ma már egyre nagyobb teret kap az egészséges életmód, amelynek a megfelelő táplálkozás is az alapja. Joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy mi lehet igazán jó választás, ha egészségeset, finomat és valóban táplálót szeretnénk enni.

Mi is az a hummusz és milyen hatásai vannak?

A hummusz egy krémes állagú közel-keleti étel. Rendszerint csicseriborsóból és őrölt szezámmagból készül olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával. A hummusbar a közel-keleti konyha autentikus ízeit sorakoztatja fel étlapján, amelyről az ínyenc fogásokat kedvelők kedvükre válogathatnak. Ezen étkek kulcsfontosságú tápanyagokban gazdagok, valamint kiváló fehérjeforrások. 

A hummusz mindenekelőtt rendkívül tápláló, magas a vitamin- és rosttartalma is. Értékes vas-, folsav- és cinkforrás, így a vegetáriánus étrendet követők számára is szuper megoldás. Tele van olyan összetevőkkel, melyek a krónikus gyulladásokat is csökkenthetik a szervezetünkben. Ilyen például az erős antioxidánsként működő olívaolaj vagy a fokhagyma. 

Támogatja az egészséges emésztést, valamint a könnyed székletürítést – épp a dús rosttartalma miatt. Továbbá segíthet a vércukorszintet egyensúlyban tartani, hiszen a csicseriborsó glikémiás indexe elég alacsony, gyakorlatilag az egyik leglassabban felszívódó szénhidrát. Mivel kedvező szinten tartja az LDL-koleszterin-, másnéven vérzsírszintet, védi a szív egészségét és közreműködik a súlykontrollban is. 

A hummusz sokoldalú felhasználása

Önmagában is fogyasztható, de legtöbben előételként preferálják. Ebben a formában kétszersültek vagy pirítós mellé esszük kenhető vagy mártogatós formában. Remekül passzol a friss zöldségekhez, különösen sárgarépa-, zeller- vagy uborkacsíkokat, illetve paradicsomszeleteket tunkolunk ebbe a finom és egészséges pürébe. 

Gyakran tálaljuk sült és fűszeres sovány húsokhoz kísérőként. Ezzel mégiscsak jobban szolgáljuk az egészségünket, mintha egy jó adag tartármártással csúsztatnánk le a falatokat. 

Ritkábban, de pizzaszószként is felhasználják. Igazán egyedi aromát kölcsönözhet a fogásnak az eddig megszokott ízek helyett. Csípősebb fűszerek hozzáadásával maximálisan illik a tenger gyümölcseihez vagy a mexikói kukoricachipshez. 

Ami az egyik embernek jó, vajon a másikat is szolgálja?

Ami az egyik ember esetében előny, az a másiknak hátrány lehet. A magas tápanyagtartalom alapvetően pozitív tulajdonság, de rossz hír a hízásra hajlamos ember számára. 

A magas rosttartalmú étel könnyíti az emésztést, de az efféle betegségben szenvedők körében ez durva rost, mely baktérium általi lebontást igényel, tehát gázképződéssel jár. Szintén kerülendő az epehólyag- vagy hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők részéről is.

Természetesen az egészséges szervezet számára a hummusz olyan különleges és pikáns fogás, amelyet kár lenne kihagyni. Ínycsiklandó zamata mellett még a szervezetünk egyensúlyának megőrzésében, fittségünk fenntartásában is szerepet játszhat, és a sporttevékenységek előtt is energiát ad!

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN

Üzlet - A belső motiváció ereje

Sokan azt gondolják, hogy a fizetés a legerősebb motiváció a munkahelyen. De vajon miért van az, hogy egy jó csapat, izgalmas feladat vagy fejlődési lehetőség sokkal hosszabb távon tartja lelkesnek az embereket, mint bármilyen béremelés? Az agilis módszertan egyik legfontosabb tanulsága, hogy a belső hajtóerő sokkal erősebb lehet, mint az anyagi ösztönzés. Nézzük meg, hogy működik ez az agilitás terén!

Üzlet - A méz és annak glikémiás indexe: tények és félreértések

A méz hosszú idők óta fontos szerepet játszik az emberi táplálkozásban, de még ma is gyakran alakulnak ki félreértések vele kapcsolatban, főleg az egészségügy területén. Legutóbb például egy televíziós műsorban azt sugallták, hogy a méz glikémiás indexe miatt kerülnünk kellene. De valóban van valami igazság ebben, vagy csak félreértelmezett adatokra támaszkodnak az aggályok?

Üzlet - Az elengedés új formája: vízi szertartások a Dunán és a Balatonon

A hagyományos temetések mellett egy új, különleges búcsúztatási forma is egyre inkább teret nyer Magyarországon: ez a vízi temetés. Gondolta már, milyen lehet a folyók vagy tavak ölelésében, a természet közvetlenségében végleg elbúcsúzni egy családtagtól? A hajókon megrendezett szertartások emlékezetessé teszik az elengedés pillanatait, megőrzik azok meghittségét.

Közvetítések