Fontos tudnivalók a vendéglátóhelyek digitalizációjáról

Fontos tudnivalók a vendéglátóhelyek digitalizációjáról

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint az évi 12 millió forint árbevételt meghaladó vendéglátó üzletek számára kötelező az NTAK adatszolgáltatás. Ez alól csak néhány üzlettípus képez kivételt, akiknek a regisztráció előírás ugyan, de adatot nem kell szolgáltatniuk.

Ezek pedig a munkahelyi- és közétkeztetés, a rendezvényi étkeztetés és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzletek. Ilyen lehet például egy sporteseményen árusító mozgó vendéglátóhely is. 

Az adatszolgáltatás statisztikai célt szolgál, hogy pontosan láthatóvá és mérhetővé váljon egy adott település, térség vagy szektor teljesítménye ágazati megosztásban is. A Rillgo Éttermi Rendszer blogbejegyzéseiben részletesen tárgyalja többek között ezt a témát is. 

A vendéglátó szoftvereken nagy hangsúly van

Egy vendéglátóhely üzemeltetőjének mindenképpen olyan szoftverre van szüksége az üzlet működtetéséhez, amely képes továbbítani az adatokat a hatóságok felé, méghozzá automatikusan. Persze egy jó választáshoz nem feltétlenül elegendő az NTAK kompatibilitás, hiszen a szoftvernek hivatalosan minősítettnek is kell lennie. 

Lényeges, hogy problémamentesen és gördülékenyen történjen az adattovábbítás, hiszen komoly bírságokat szabhatnak ki a vállalkozásra, ha nem teljesíti megfelelően a kötelezettségét. Ehhez pedig szükséges az is, hogy a felület felhasználóbarát és könnyen kezelhető legyen, a dolgozók is könnyedén el tudják sajátítani a használatát. 

A Rillgo Éttermi Rendszer segítségével az éttermek javíthatják a hatékonyságukat, csökkenthetik a hibalehetőségeket, növelhetik a vendégek elégedettségét. A különféle funkciók integrációja kulcsfontosságú szerepet kap, hiszen ezek révén tudják könnyen és zökkenőmentesen kezelni a rendeléseket, illetve optimalizálhatják a kiszállítási folyamatokat is. 

NTAK regisztrációról

Az NTAK regisztrációt a vendéglátóhely üzemeltetőjének még a tevékenység megkezdése előtt el kell végeznie. Ez két lépésből áll: először a központi, majd az ágazati regisztrációt kell teljesítenie. Egyedi nyilvántartási számot fog kapni ezt követően, ez lesz az NTAK regisztrációs szám. 

A felületen rögzíteni kell az előző lezárt üzleti évre vonatkozó nettó árbevételét. Nagyon fontos, hogy ez pontosan kerüljön rögzítésre, mert egy üzleti évben csak egyszer lehet ezt az adatot megadni. A mérlegforduló napjának beállításakor is körültekintően kell eljárni, ha az nem egyezik meg a naptári év utolsó napjával. 

Ha minden információt maradéktalanul megad a felhasználó, csak akkor minősül a regisztráció teljesítettnek. 

Adatok beküldése

A regisztrációt követően NTAK adatküldésre alkalmas szoftver alkalmazásával biztosítja a vendéglátóhely üzemeltetője az adatszolgáltatást. Kétféle üzenettípust küld az NTAK-ba a szoftver automatikusan: eseményvezérelten a rendelésösszesítők adatait, illetve a napi zárást. Lényeges, ha üzemzavar vagy üzemszünet miatt meghiúsul az adatszolgáltatás, a visszaállást követő napon haladéktalanul teljesíteni kell.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - Miért fontos követni a híreket?

A hírek olvasgatása sokunk számára egy mindennapi szokás, szórakozás vagy kellemes elfoglaltság, amikor épp ráérünk és nincs semmi dolgunk. Ilyenkor szeretjük átolvasni a legújabb fejleményeket, hogy mi történt épp a világban, mik voltak azok a jelentős események, amelyek hatással lehetnek akár ránk is.

Üzlet - Milyen esetekben kell kihúzni a bölcsességfogat?

Az egészséges életmód elkötelezett híveiként tisztában vagyunk azzal, hogy a testünk fittségének megőrzése mellett az egészségi állapotunk fenntartása is fontos a mindennapok során. A sport tökéletes az alakunk karbantartására és a testzsírszázalékunk csökkentésére, de a fogaink állapotáról se feledkezzünk meg!

Üzlet - Tegyünk meg mindent önmagunkért!

Amikor egészséges életmódról van szó, akkor mindenkinek a táplálkozás és a rendszeres testmozgás ugrik be elsőként. Természetesen ezeknek hatalmas jelentősége van, és szinte azonnal érezhető a jótékony hatása, ha az ember odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik, illetve arra is, hogy heti több alkalommal végezzen valamiféle sporttevékenységet.

Közvetítések