Változások a profi CS:GO-ban, avagy az UMP felemelkedése

Változások a profi CS:GO-ban, avagy az UMP felemelkedése

Új meták jönnek és mennek az esport játékokban, ezt pedig a CS:GO sem tudja elkerülni, így kialakult a legújabb trend, az UMP meta!

Az elmúlt években rengeteget változott a CS:GO, és ezzel együtt a profi játékosoknak is sok újdonsághoz, változáshoz kellett hozzászokniuk. Sőt, ha továbbmegyünk, nem egyszer találkoztunk olyan helyzettel, amikor maguk a játékosok formálták a játékot a különböző metákkal. Az egyik legfrissebb, profik által diktált trend az UMP-45 meta lett, mely közel egy év alatt alakult ki és jutott oda, ahol most tart. A HLTV szerkesztői nemrégiben úgy döntöttek, hogy megpróbálják az elérhető statisztikák alapján elmagyarázni a jelenlegi helyzetet, mi pedig az ő számaikkal érthetőbbé tenni számotokra az új metát.

A statisztikákkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy nem azt takarják, hány alkalommal vásárolták meg őket, hanem a különböző fegyverek egymáshoz viszonyított ölési mennyiségét veszik alapul. Emiatt nehezen adják vissza azt, hogy egy-egy mérkőzésre mennyire hathat ki az új meta, de ezt megkíséreljük tisztázni a végéig.

Az elmúlt egy évben bekövetkezett fordulatot nem nevezném rövid és gyors folyamatnak, hiszen az egymást követő versenyeken egyre népszerűbbé vált az UMP a csapatok körében, míg a Famas-Galil páros fokozatosan kopik ki az eszköztárból a mai napig. Ezzel gyakorlatilag felért népszerűségben az AK-M4-AWP triumvirátus mögé.


Így alakult az UMP használata a Galillal és a Famasszal szemben

Az 1.200 dolláros SMG-ről fontos megjegyezni, hogy egészen 2014 októbere óta nem változott semmit, ugyanis a Valve ekkor hozott ki utoljára frissítést hozzá, melyben 20%-kal emelték a páncélátütő erejét. Ennek ellenére is másfél évbe telt, míg a játékosok realizálták a fegyver előnyeit. Az első komolyabb ugrás az MLG Columbus után következett, a legnagyobb pedig a StarSeries második szezonjának döntőjében volt.

Utóbbiról részletesebb statisztikát is közölt a HLTV, melyben csapatokra bontva látható, hogy mennyit használták az UMP-t és összesítve a Galil-Famas párost. Ebből is látható, hogy a FlipSid3 kivételével mindenki követte már az új metát. A rendezvény alatt az összes ölés 5.2%-át adta ki az UMP, míg a Galil és a Famas 2.7%-ra szorult vissza.


A StarSeries 2. szezonjának ölési statisztikái a különböző fegyverekkel

Egyéb statisztikák alapján az is ismert, hogy az UMP-t inkább a CT oldalon használják, mivel a közeli, agresszív pozíciók, melyeket fel kell vegyenek vele védőként effektívebbek. Egyedül az ESL ONE New York alatt volt terror fölény a fegyver használatában.

Miért is döntöttek a játékosok a váltás mellett?

Igazán jó kérdés, és ha összehasonlítjuk a fegyvereket, akkor láthatóvá válik a különbség. Alapvetően ez inkább egy gazdasági döntés a játékosok részéről, hiszen az UMP-45 ára bőven a Galilé és a Famasé alatt van, illetve játékmechanikailag is vannak pontok, ahol az UMP fölényben van vetélytársaival szemben.


A fegyverek tulajdonságai nagyon hasonlóak, de az áruk messze nem ugyanaz

A táblázatból minden fontos tulajdonságot leolvashatunk, így látszik, hogy az árkülönbséggel alig veszítünk valamit, míg nyerünk vele ölésenként +300 dollárt, picivel magasabb sebzést és közel azonos páncélátütést, ráadásul pontosabb futás közben is az UMP. Ezek alapján egy abszolút logikus döntés, hogy az árkülönbség figyelembe vételével inkább az UMP-t preferálják a profik.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Borítókép

Kövess Minket!