Tanár Úr:

Tanár Úr: "Pár év alatt a Steam piac vált az elsődleges munkahelyemmé"

A való életben tanár, a virtuális életben a CS:GO kereskedelem szakértője.

Sokan ismerhetitek az elmúlt időben igen népszerűvé vált Tanár Urat, aki oktató videóival hívta fel a figyelmet a steames kereskedelemre hazánkban. Ez természetesen mellettünk sem ment el, így felkerestük, hogy együttműködhessünk és szélesebb közönséghez juttassuk el a hasznos és érdekes edukációs tartalmakat, melyekért ismerhetitek/szerethetitek. Ennek első lépéseként készítettünk vele egy interjút, hogy akik nem ismerték őt eddig most képbe kerüljenek vele és a munkájával.

Kérlek mesélj magadról néhány szót, te a való életben is tanár vagy?

Szeretettel köszöntöm az Esport1 Olvasóit! Ezek szerint te sem hagyhattad ki a kérdést, amit a nézőim a leggyakrabban tesznek fel nekem (nevet). A válasz igen, immáron hét éve tanítok 6-18 éves gyerkőcöket és a mai napig nagyon élvezem a munkám. Mivel fiatal vagyok a pedagógus pályán, könnyedén megtalálom velük a hangot és persze gyakran vetődik fel témaként pár számítógépes játék, amiről szívesen beszélgetek velük.

Honnan jött a CS és a CS-s szerelem?

Minden 1999-ben kezdődött, szóval ha úgy tetszik, veterán játékosnak számítok. Egy nagyon kedves, akkoriban 48 éves ügyvéd barátom játszotta az 1.6-ot, méghozzá kiváló módon. Ebből is látszik, hogy milyen széleskörű játékosbázissal bír a Counter-Strike. A játékba egyből beleszerettem. Nagyon megtetszett ez a teljesen új, pörgős és taktikai alapokon működő játékmechanika. Azóta is aktív játékos vagyok. A verziók közül egyedül a Source maradt ki többé-kevésbé.

Milyen a viszonyod a skinekkel?

Szeretem őket (nevet). Viccet félretéve, a skinek bevezetésével egyidejűleg kezdtem el kereskedni velük. Eleinte kicsiben nyomtam az ipart. Emlékeim szerint, 12 euró befektetéssel kezdtem. De nagyon hamar rájöttem, hogyha szeretnék megélni az e-sportból, akkor az nem csak úgy lehetséges, hogy jók a reflexeim, pontosan célzok és napi több órát töltök gyakorlással a játékban.

Pár év alatt vállalkozást indítottam, ami a skinek adás-vételére épül és most már napi szinten kereskedek, akár több ezer dolláros tárgyakkal, így a Steam Piac vált az elsődleges munkahelyemmé. Emellett természetesen a tanítást sem szeretném feladni egészen addig, amíg ilyen lelkesedéssel tudom ezt művelni. És persze mindig szükséges egy B-terv, ugyanis bizonytalan időket élünk manapság még a Steam Piacon is. Lassan heti szinten jönnek olyan változások, update-ek, amik hatással vannak a kereskedésre. Érezhető, hogy Gabenék teljes mértékben szabályozottá szeretnék formálni a piacot és ez biztonsági szempontból jó, de a fair módon kereskedő traderek lehetőségeit is szűkítik ezek a változások. De valójában ez sem baj, mert mindez gondolkodásra sarkall minket és a piacon amúgy sem azok maradnak életben, akik a legerősebbek, hanem azok, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni.

A skinekre visszatérve, nagyon szeretem az extra és ritka darabokat. Ezek természetesen jelentősnek számító felárral értékesíthetőek. De meg kell különböztetni azt, hogy egy skinre azért tesz szert az ember, mert tetszik neki és játszani szeretne vele, vagy befektetési céllal vásárol belőle. Ha az utóbbi érdekelne csak, akkor nem lenne a “játszós” accountom raktárában egy AWP Dragon Lore, se egy M9 Bayonet Lore. Befektetési céllal Howl-okat, Fire Serpenteket, Glock Fade-eket veszek. Ezeknek az ára meredeken kúszik felfelé. Amúgy az számomra is érthetetlen, hogy hogyan képes bárki egy-egy pixelhalmazért ennyi pénzt kiadni. De ezt nem az én tisztem megítélni.

Sok edukációs tartalmat készítesz, az utóbbi hetekben nagyon felpörgött a Youtube csatornád. Mit szeretnél ezekkel a videókkal elérni?

A kereskedés a Steam Piacon úgy gondolom, hogy alapszinten nem bonyolult. Bárki képes rá, aki kitartó és az alapvető matematikai műveletekkel tisztában van. Szinte minden játékos számára adott, hogy tradeléssel összeszedje azokat a skineket, amikre talán már régóta vágyott, vagy esetleg szabad szemmel látható összeget termeljen a kereskedésből. Ez a piac úgy gondolom elég nagy mindannyiunknak. Nem irigylem senkitől a profitot, ugyanis szerintem mindenki megérdemli, aki hajlandó erre időt áldozni és elég kitartó. Szóval a cél a segítségnyújtás. Gyakran találkozom a videóim alatt olyan hozzászólásokkal, ahol azt írják a nézők, hogy “köszönöm a segítséget, már több száz cserén vagyok túl” és hogy sikerült összeszedni ezt vagy azt a fegyverskint. Ez az amikor azt mondom magamban, hogy remek, ezért érdemes ezt csinálni. A bevétel ezen a területen nem különösebben érdekel. Köszönöm, de elvagyok a skinekből (nevet).

Kb. napi hány órát foglalkozol a CS-vel/skinekkel?

A játékra kevésbé van idő. Heti pár meccset szoktam játszani pár barátommal. Az üzlet viszont 50-60 órát visz el. Aktívan cserélek, fórumokat böngészek, ötletelek. Ugyanis az információ (szó szerint) kulcskérdés ebben a műfajban. Ez soknak hangzik, tanítás mellett meg pláne, viszont itt gépközelben eltöltött időről beszélünk. Közben csinálhatok mást is, nézhetek sorozatot vagy akár játszhatok is, de ha valami váratlan adódik, egy-egy jobb csere vagy update, akkor arra reagálni kell, nincs mese. Időigényes a kereskedés, de mindenképpen kifizetődő. Ez úton szeretnék köszönetet mondani a páromnak, mi több menyasszonyomnak, aki ebben a sok lemondással járó tevékenységemben is kitart mellettem és dönti belém a kávét.

Milyen a “társadalmi megítélésed”? A diákok tudnak-e erről, hogyan viszonyulnak hozzá? Más barátok hogyan viszonyulnak hozzá?

A diákokkal minden túlzás nélkül mondhatom, hogy nagyon jó a kapcsolatom, szeretik az óráimat. Tulajdonképpen fegyelmeznem sem kell és viszonylag könnyedén rá tudom bírni őket, hogy elsajátítsanak egy-egy anyagrészt. Viszont kevesen tudnak közülük erről a tevékenységemről. Igyekszem megmaradni anonimitásban. Legfőképpen azért mert néhány szülőnek fogalma sincs a Counter-Strike-ról és ha azzal szembesülne, hogy a tanárbácsi hobbija az, hogy terroristaként bombákat plantol A-ra és B-re egy számítógépes játékban az valószínűleg furcsán venné ki magát (nevet). A barátaimnak tetszik a dolog, sokszor ki is kérem némelyikük véleményét az aktuális videóval, vagy üzleti tervemmel kapcsolatban. A nézőim pedig egyenesen elképesztőek, jó olvasni a hozzászólásokat is. Üdvözlöm őket innen is! Hálásak az infókért, amiket kiválóan alkalmazhatnak a Steames kereskedés területén.

Mennyire tudod/tudjátok kizárni az iskolai életből a CS-t?

Teljes mértékben. A tanórán, úgy gondolom ennek nincs helye. Óra után persze beszélgetünk számítógépes játékokról. Ez a gyerekeket érdekli, és ott kell őket megfogni, ahol van közös kapcsolódási pont és ami felé érdeklődést mutatnak.

Hogy látod a hazai CS:GO fogadási piacot, a skin kereskedelmet? Mennyire vannak képben ezzel a fiatalok?

A nézőim már jól tudják, hogy nem vagyok jó véleménnyel a skines szerencsejátékról. Ez egyszerű matematika és mindig a bank nyer. Lehet olykor nagyobb összegeket nyerni, de hosszútávon mindenképpen veszteséges a játékosok számára. És amit elbuknak a játékosok az az oldalak üzemeltetőinek a zsebébe vándorol. Egyszerűen ezért érdemes üzemeltetni ezeket az oldalakat. Ami még rettenetesen aggasztó a számomra, hogy a fiatal generációt így próbálják meg bevezetni a szerencsejátékba. Újabban már az OPSkins-en is lehetőség nyílt ilyen játékra (Mystery Item-ek). A Reddit fórumon sírva könyörögnek a userek, hogy vegyék le az oldalról ezt az opciót. Senki nem szeretné, hogy az egyik legmeghatározóbb oldal, ahol lehetőségünk van a skineket valódi pénzre konvertálni, összeütközésbe kerüljön a Szerencsejáték Hivatallal.

A tradelés terén pedig változatos a körkép. Vannak jó és ügyes traderek, hellyel-közzel ismerjük is egymást. Közülük nagyon kevés létezik, aki relatíve nagyon nagy összeget forgat a rendszerben. Velük amúgy is találkozhattok a Traderek Kerekasztala című podcastben, ahova Magyarország legkiemelkedőbb steames kereskedőit szoktam meghívni. És persze rengetegen vannak még, akik még nem is hallottak arról, hogy ez egy kiváló bevételi forrás és befektetett munkával elérhető a számukra tulajdonképpen az összes skin, amit szeretnének. Ma már az ehhez szükséges információk, guideok könnyen elérhetőek és persze megtalálhatják az olvasók a YouTube-csatornámon és a Weboldalamon is.

El tudod képzelni, hogy a jövőben valamikor itthon is bekerüljön az e-sport az oktatásba?

A kérdés az, hogy milyen formában? A gazdasági területen már minden bizonnyal ez egy ismerős fogalom. Pont a minap segédkeztem egy szakdolgozat megírásában, aminek a témája a Steam Piac és az e-sport volt. Azt viszont valljuk be, elég furcsa lenne ha egy szakkörökön tanítanák a gyerkőcöknek, hogy hogy is működik egy B rush, eco körben T oldalon…

Mit tanácsolnál a kezdő és haladó kereskedőknek?

Elsősorban azt, hogy mindenképpen bújják a fórumokat, az útmutatókat és a guide-okat. Érdemes. Az információ meghatározza a profit mértékét, ha tetszik, ha nem. És hogy mitől lesz valaki jó kereskedő? Jurij Orlov a Lord of War (Fegyvernepper) c. filmben a következőt mondta: “Több mint 550 millió fegyver van forgalomban a világon. Azaz minden tizenkettedik emberre jut egy fegyver. És a többi tizenegy? Azt fel kell fegyverezni…”

Tanár Úrral még találkozhattok majd az Esport1 hasábjain a jövőben több szakmai cikksorozat keretében is!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!