Koreában akár rács mögé is kerülhetnek majd a boosterek

Koreában akár rács mögé is kerülhetnek majd a boosterek

Amíg rengeteg országban azzal sem foglalkozik a politika, hogy e-sport, addig Koreában már törvényt készítenek elő a boosterekkel szemben. Bizony, akár börtön is várhat rájuk.

Azt hiszem senkinek nem kell bemutatni, hogy mi is az a boost, ki az a booster, miről szól a boostolás folyamata, mint ahogy azt sem, hogy milyen súlyos probléma ez egy játék rangsorolt folyamatában, de ha mégis akadna valaki aki még nincs tisztában ezzel a témával az egy régebbi cikkünkből részletes betekintést kaphat.

Bemutatjuk az esport tabutémáját, a boostolást

Hodi,Blueblood | 16/11/18 15:38 Tabutéma, de mi most utánajártunk. Kérdések, válaszok, hivatásos boosterek és ex-boosterek beszámolói. Minden a kompetitív játék sötét oldaláról. ELO boosting, MMR boosting, szintezés, ki hogy hívja. A gyakran hallott, azonban tabunak számító fogalom lényege, hogy egy magasabb szinten lévő játékos belép egy gyengébb játékos accountjába és játszik vele azzal a céllal, hogy magasabb ligába kerüljön az így "boostolt" account.

Mindannyian találkoztunk már olyan játékossal a competitive mérkőzéseink során akiről lerítt, hogy sokkal, de sokkal magasabb szinten játszik. Sajnos az esetek többségében semmi mást nem tudunk tenni, mint jelentjük a gyanúnkat a játék fejlesztőinek és a világ legtöbb országában, még ha be is bizonyul az igazunk, "csak" lebannolják a fiókot. A fiók tulajdonosa szomorkodik, a booster pedig megy tovább és folytatja ott, ahol félbeszakították. Ám hamarosan Koreában nem csak ennyiből fog állni. Előtérbe került egy törvényjavaslat, amit ha elfogadnak, Koreában bűncselekménynek fog minősülni a boostolás, amiért 2 éves börtön büntetést és 18 000 dolláros bírságot is kaphat az elkövető.

A koreai kormány elmondta, hogy az illegális hackelés, a kalóz szerverek és a boosterek a fő veszélyforrásai a különféle játékoknak, e-sportoknak. "Meg akarjuk védeni a játékipart és az e-sport rendszerét ezzel a törvénnyel."

A Riot Games és a Koreai e-Sport Egyesület nagy erőkkel dolgozik a boostolások visszaszorításán, a Riot Games néhány alkalommal jogilag is fellépett a boost szolgáltatásokat kínáló weboldalok ellen, ám ez költséges és lassú folyamat minden egyes alkalommal. Azonban ha Korea elfogadja ezt a törvényt, igencsak hatékonyabb lesz a boostolás felszámolása.

Természetesen rengeteg más etikátlan, szabályellenes dolog is van, ami roppant idegesítő tud lenni játékos szemmel, például scriptek, wh-k és hasonló segédprogramok használatai, ám ha már csak a boostereket el lehetne tüntetni a színről az is nagy dolog lenne. 

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!