Távozik a fnatic-tól a csapat egykori edzője és menedzsere

Távozik a fnatic-tól a csapat egykori edzője és menedzsere

Vuggo két és fél évig volt a fnatic-nál edzőként és menedzserként, most Redditen jelentette be a távozását és válaszolt rengeteg kérdésre.

Viktor ”vuggo” Jendeby 2015 júniusa elején csatlakozott a fnatic-hoz, mint coach. Játékos előéletként egy kisebb 1.6-os karriert tudhat magának, ahol a duttdutt-ban és a Games4u.se-ben játszott. CS:GO-ban már visszavonult az aktív játékos karriertől, inkább csak coach-ként és menedzserként volt jelen a játék kompetitív életében. 2012 vége felé az Absolute Legends csapatának volt az edzője, majd 2013 közepétől az LGB eSports menedzsere lett. Innen egy év után, 2014 közepén tovább állt, ahonnan az útja a TEAMGLOBAL-hoz vezetett, szintén mint menedszer. Ez sem tartott sokáig, kb egy hónap múlva távozott is a csapattól, illetve egy apró szünetet tartott a pályafutásában. 2015 februárjában tért vissza a Counter-Strike vérkeringésébe, ezúttal coach-ként a Team Property-hez. Itt 2015 közepéig volt, majd a svéd Fnatic edzője lett.

Ebben az időszakban rengeteg sikert ért el, többek között 2015-ben megnyerték az ESL One Cologne-t, az ESL ESEA Pro League második szezonját, 2016-ban elsők lettek az IEM X World Championship-en, 3-4. helyezést értek el az ECS első szezonjának fináléjában és másodikok lettek az ELEAGUE Season 1-en. 2016 augusztus 22-én több mint egy év után, rengeteg sikerrel elhagyta a Fnatic edzői székét, a jelenlegi coach, Jimmy ”Jumpy” Berndtsson vette át, ő pedig a Fnatic menedzsere lett.

Viktor ”vuggo” Jendeby a fnatic oldalának a következőt nyilatkozta a váltással kapcsolatban:

"Az a két és fél év amit a Fnatic-nál töltöttem csodálatos volt, egy hosszú utazás tele felejthetetlen élményekkel. Hálás vagyok azért, hogy olyan munkát végezhettem, amit nagyon szeretek és mindezt olyan emberekkel tehettem, akiket barátaimnak nevezhetek. Biztos vagyok benne, hogy a srácok ezután is tovább fejlődnek majd, ahogy az elmúlt hónapokban és nem kívánhatok nekik mást, csak sok szerencsét."

A Reddit bejegyzés alatt vuggo lehetőséget adott mindenkinek, hogy bármit kérdezzenek tőle (AMA=ask me anything). Ebből válogattunk párat.

Mi a véleményed arról, hogy az ESL visszaengedi játszani a csalókat? Ha a csalókat visszaengedték, szerinted a bundázóknak is járna a második esély?

Ez egy összetett kérdés. Én úgy gondolom, hogy minden esetet külön-külön kell megvizsgálni, hiszen nem ugyanaz, ha egy 14 éves játékos a barátaival csal és 5 évvel később pedig profi lesz belőle (amiről 5 éve még álmodni sem mert), akkor vissza lehet engedni. Viszont, ha egy elismert játékos csal, akkor nem biztos, hogy meg kell kapnia újra az esélyt. A meccsfixálásokat viszont örökre tiltani kell.

Az iBP-s srácokat visszaengedném, hiszen akkor még nem voltak erre vonatkozóan egyértelmű szabályok és már elég büntetést kaptak.

Mi volt az oka a fnatic 2014-2015-ös jó szereplésének? Csapatmunka, döntéshozás, kommunikáció vagy egyéni skill volt az oka? Mik voltak a kiváló eredmények fő okai?

Mint mondtam már, ennek a tökéletes elegye. Nagyon jó volt a csapatmunka, a kommunikáció és az egyéni skill is, ez pedig a döntéshozást és a stratégiát is könnyűvé tette. Ha mindenki kiválóan játszik, akkor nem volt akkora probléma, hogy rossz stratégiát alkalmaztak. 

Az eredmények legfőbb oka, hogy mindenki a karrierje csúcsán volt. A stratégia és az egyéni megmozdulások egyensúlyban voltak, így nagyon nehéz volt ellenünk játszani.

Véleményed szerint melyik profi játékos rendelkezik a legjobb játékintelligenciával?

A "sima" játékosok közül szerintem flusha és Snax, viszont az IGL-ek, akik engem lenyűgöznek azok gob b, B1ad3, karrigan és MSL.

Szerinted mi tesz egy edzőt jó edzővé?

Azt hiszem minden csapatnak sepciális igényei vannak. Egy edző, aki már bizonyított és hasznára vált a csapatnak nem biztos, hogy egy másikban eredményes tud lenni. Az edzőktől ma azt várják el, hogy megoldják a problémákat, függetlenül attól, hogy azok milyenek. Mindenki azt hiszi, hogy ez a szerep kizárólag taktikai, és a legtöbb esetben ez így igaz is, de a tapasztalataim azt mutaják, hogy vannak ebben más tényezők is.

Mit gondolsz, ki a legígéretesebb svéd játékos?

Úgy gondolom, hogy freddieb-ben leaglább annyi lehetőség van mint a csapattársaiban(disco doplan, rez és draken). Dipparn is felkeltette a figyelmemet, viszont jó lenne néhány tier 2-es csapat ellen látni.

Valós volt a hír, hogy rain a fnatic játékosa lehet, vagy csak egy pletyka?

Szerettük volna raint megszerezni, viszont a csapata nem engedte el.

Ezeken kívül rengeteg másik kérdést tettek fel vuggonak, ennek túlnyomó részét meg is válaszolta. Amennyiben érdekel, az eredeti poszt alatt elolvashatjátok többi kérdést és választ angolul.

I am vuggo, Brand Manager at Fragbite and former coach of fnatic - AMA from GlobalOffensive

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

(Forrás: fragbite.comfnatic.comReddit.com)

Kövess Minket!