Samux: "Ők egy sokkal sztenderdebb metát játszanak, mi szeretünk meglepetéseket okozni"

A Rift Rivals-nak már vége és Észak-Amerika fölényesen győzedelmeskedett minden téren. Samux a két régió közötti különbségekről beszélt az interjúban.

Egy botrányosnak nevezhető 0-2-es nap után az UOL alkalmazkodni tudott a mezőnyhöz, majd a második napon megfordították a mérlegüket és az európai csapatok között egyedülállóan 2-0-ban tudtak zárni. Sőt mi több, ők szolgáltatták a TSM egyetlen vereségét az egész tornán. Harmadik napra már egy felemás teljesítmény jött össze, vagyis egy győzelem, egy vereség. Ez már elég volt a döntőhöz, ugyanis a Fnatic 2-4-et ment, a G2 pedig mindössze egy meccset tudott nyerni az egész tornán, így ők 1-5-ben búcsúztak.

Rift Rivals döntő | TSM - UOL összefoglaló

Hodi | 17/07/09 09:34 Szombat este rendezték a Rift Rivals EU vs NA döntőjét, ahol a Team SoloMid és a Unicorns of Love csapott össze egy Bo5 keretében. Az előzetes mérkőzések képe alapján a TSM papíron esélyesebbként érkezett a fináléba, de a két gárda egymás elleni örökmérlege 5-2-t mutatott a pónik javára.

A tornáról és a régiók közötti különbségekről Samux beszélt Kelsey Moser-rel, aki már egy nagyon veterán újságíró és riporter. Az interjú maga még a döntő előtt készült, így ekkor még nem tudták a döntő eredményét értelemszerűen. 

Nyilvánvalóan elég nagy fordítás volt egy 0-2-es nap után egy 2-0-val zárni. Mi volt a legnagyobb változás a két nap között?

Miután 0-2-re kikaptunk, a nap további részét azzal töltöttük, hogy megbeszéljük a dolgokat és hogy hogyan tudnánk rajtuk változtatni. Olyan konklúziókra jutottunk, mint például, hogy elő kell venni a Vladimirt a Syndra ellen, amivel Exileh nagyon otthon érzi magát. Tudtuk, hogy Bjergsen akár vakon is kiválasztja Syndra-t, azt is tudtuk, hogy a Xayah/Rakan működik, legutóbb is működött ellenük. Szóval úgy döntöttünk, hogy elővesszük még egyszer és ezúttal jobban fog működni. Ivern-t is bekészítettük Hecarim helyett, tehát pontosan tudtuk, hogy a TSM mit fog hozni, ami nagyjából az is lett amire számítottunk, leszámítva azt, hogy ezúttal Tahm Kench volt Braum helyett, de az nem számított sokat. Kényelmesen mentünk bele a meccsekbe, tudtuk, hogy erősek vagyunk csapatharcokban. 

Ezek szerint csak arról szólt az egész, hogy olyan dolgokat hozzatok, amikkel szívesebben játszotok?

Igen, kissé elvesztettük a magabiztosságunkat, miután 0-2-t mentünk, így visszatértünk valamihez, amit szívesen játszunk, vagyis egy erős teamfight kompozíciót, amit már korábban is játszottunk.

Úgy tűnik, hogy az UOL gyakran rád támaszkodik, hogy a meccs vége fele megjelenj egy Xayah-val vagy Twitch-csel. Ez egy tudatos választás, vagy csak ahogy alakul a pick/ban?

Scrimmek alatt kipróbáltuk Twitch-et. Úgy gondoltuk, hogy erős választás, meg Xayah is és az ehhez hasonló hősök. Nagyon fekszik nekünk, mert szeretjük a hypercarry-ket, vagy az olyanokat, akik sok sebzéssel rendelkeznek. Passzol a stílusunkhoz, nagyon jól működik számunkra.

Amikor több ilyen hőst is kiválasztotok, akik nem a legerősebbek a laning fázisba és csak a csapatharcokra növik ki magukat, mivel minimalizáljátok a korai lemaradást?

Hyli-vel nagyon jók vagyunk abban, hogy ne engedjük az ellenfelet farmelőnyhöz jutni az ösvényen. Nagyon jól tartjuk magunkat akár vesztes matchupokban is. Mostanság akár vakon is el merjük hozni Twitch-et vagy Xayah-t. Nem igazán akad gondunk ezekkel a választásokkal. 

A te esetedben különösképp észrevehetően magabiztosabb lettél, mint játékos tavaszhoz képest. Csak a megszerezett tapasztalaton múlt, vagy volt valami más is a környezetedben?

A tavaszi szezon volt az első az LCS-ben, így elég ideges voltam miatta a kezdetekkor. Nagyon sok bakit követtem el. Azóta sokkal jobban megszoktam a dolgokat. Úgy érzem, hogy nagyon sokat fejlődök mostanság. Sheepy is nagyon sokat segített nekem edzőként, Hyli és Csacsi sokat segítettek, hogy hogyan pozícionáljak a csapatharcok során, így nekik köszönhetően sokkal magabiztosabb is lettem. 

Egy ideje már együtt van ez a felállás az UOL-on belül. Miután már egy ideje együtt játszottatok, mennyire változott meg a kommunikáció és a felkészülés a meccsekre?

Nem igazán változtak sokat. Nagyjából ugyanolyanok, nem nagyon változik.

Van valami előnye annak, ha hosszabb ideje együtt játszotok? Mennyire fontos az összhang?

Igen, határozottan nagyobb az összhang az idő elteltével. Nem gondolom, hogy túlságosan jól játszottunk volna ebben a szezonban. Még azt is lehetne akár hinni, hogy nagyobb összhang volt a tavaszi szezon kezdetén, mint most és az nagyon jó volt akkor. De úgy érzem szép lassan visszarázódunk a dolgokba. Minél tovább maradunk együtt, annál jobb lesz az összhang.

Nagyon sok vita volt az adás során, ami az EU és az NA csapatokat illeti, és a meták közti különbségekről is, hogy például az NA miért volt ilyen meglepően jó az EU csapatok ellen. Te mit gondolsz erről?

Úgy gondolom, hogy Észak-Amerika nagyon követi a metát. Nagyon sztenderd dolgokat játszanak, okosak a játékkal kapcsolatban, mi európaiak pedig szeretünk meglepetéseket okozni. Meglepő megmozdulásaink vannak, vagy egyszerűen más stílust játszunk. Itt például elég sokat swappolunk ösvényeket, minden európai csapat swappolt már és elhozta az első tornyot a pálya másik felén, az NA csapatok nem voltak erre felkészülve. Minden egyes meccsen bejött. Vannak más dolgok is, amit az NA csapatok nem alkalmaznak. Úgy gondolom, hogy az amerikai stílus egy kicsit jobb, de Európának is jó stílusa van, de más. Több benne a meglepetés.

Lehetséges, hogy ezek miatt a "meglepetések" miatt nehéz néha megtartani az előnyt egyes meccseken? Ki kell találni újabb és újabb meglepetéseket, vagy csak ezeket a meglepő döntéseket kell minél végrehajthatóbbá tenni?

Úgy gondolom, hogy ha sztenderd stílusban játszotok, akkor tudod, hogy mire számíts. Ha jól játszanak, akkor ezt, vagy azt fogják most csinálni. Minket nem lehet megjósolni, mert annyira meglepően játszunk, hogy abból nem lehet kikövetkeztetni, hogy éppen mi következik, ez például akár előny is lehet számunkra.

Azóta mint kiderült, sajnos a megszokott dolgok jobban működnek, legalábbis a jelek szerint, talán ezért is ragaszkodnak hozzájuk sokan. Reméljük, hogy ezekből az összecsapásokból mindegyik csapat tanult és annál erősebben térnek vissza a következő nemzetközi megmérettetésre, ami már a VB lesz ősszel. 

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!