Láda drop esélyek: egy matematikus kiszámolta!

Láda drop esélyek: egy matematikus kiszámolta!

Egy matematikus olvasónk a tegnapi cikk hatására ellenőrizte a számokat és kifejtette véleményét bővebben is a témáról.

Mindenki láda drop lázban ég a PGL Major kapcsán és mi igyekszünk segítséget nyújtani azoknak, akiket érdekel, hogy milyen esélyekkel indulnak. Természetesen a láda csupán grátisz és fontosabb, hogy kiváló meccseket lássunk és hogy minél színesebb, pozitívabb képet kapjunk a CS e-sportról az esemény után. Nemrég látott napvilágot Redditten egy statisztika a láda dropról, aminek szintén egy néző ment utána, s így kaphattunk valamiféle képet annak a valószínűségéről, hogy miként esnek a ládák és mennyi esélyünk van szerezni egyet. Ezt látván egy kedves olvasónk - történetesen egy matematikus - szintén utánaszámolt, lássuk, hogy milyen eredménnyel!

PGL Major: Ekkora eséllyel kaphatsz ládát!

Ha nem is hivatalos, mégis igen érdekes számokat tárt elénk egy Reddit felhasználó arról, hogy milyen eséllyel kaphatunk ládát, ha követjük a Major tornát!

A Redditen megosztott statisztikából csak egyetlen egy dolgot lehet levonni, mégpedig azt, hogy a teljes nézőszám (minden hivatalos Twitch adás és GOTV együtt) körülbelül 1-2 százaléka kap droppot. Mondhatnánk, hogy ez nem is olyan rossz, hisz akkor, ha lemegy 100 pálya, szinte 100% esélyem van, hogy kapjak szuvenír ládát ugye? A válasz sajnos az, hogy nem! Jelenleg a következőképpen működik a dolog: Minden lejátszott kör után a vásárlási szünetben jelzi a játék, ahogy dobálja a ládákat. Ez körönként általában egy 150-400 közötti érték, de akár ennél is lehet több vagy kevesebb az aktuális nézőszámtól függően és ahogy haladnak előre a mérkőzések. Ha a reddittes statisztikával dolgozunk és összevetjük a nézőszámokat a körönkénti átlag láda dobás számával, a következő értékek jönnek ki:

  • NaVi vs G2 - 0.051%
  • FaZe vs BIG - 0.051%
  • Virtus.pro vs Vega Squadron - 0.047%
  • Gambit vs mousesports - 0.041%
  • Fnatic vs Flipsid3 - 0.042%
  • SK vs Penta - 0.047%
  • North vs Cloud9 - 0.050%
  • Astralis vs Immortals - 0.053%

Nagyjából ennyi esélyünk volt minden körben ládát kapni. Ha összevetjük a számításokat a korábbi major drop statisztikákkal, akkor kijön, hogy az esélyünk általában 0.03% és 0.13% között van. Természetesen ezt sokkal pontosabban ki lehetne számolni. Például úgy, hogy figyelembe vesszünk egyéb változó eseményeket is (pl.: minél tovább nézzük valamilyen formában az adást, annál nagyobb esélyünk van ládára a valószínűségszámítás esélyei szerint), de ehhez ismerni kéne a rendszer egyéb sajátosságait, amit a Valve mélyen őriz egyelőre. Jelenlegi tudomásunk szerint, minden körben mindenkinek szinte ugyanannyi esélye van arra, hogy kapjon egy szuvenír ládát platformtól vagy eszköztől függetlenül, ahol nézzük az adást. Illetve elméletileg, ha már nyertél ládát akkor kevesebb esélyed lesz arra, hogy még egyet nyerj (persze erre is látunk ellenpéldákat), szóval az egy láda esésének nagyobb esélye van, mint kettőnek.

Elnézve az új százalékokat az esélyeink nem javultak, de legalább jobb képet kaptunk arról, hogy milyen valószínűséggel juthatunk ládához. Az Esport1 csapata továbbra is sok szerencsét kíván minden nézőnek, aki ládára feni a fogát és gratulálunk azoknak, akiket már megajándékozott Lord Gaben! Az okfejtést pedig köszönjük szépen a névtelenségbe burkolózó olvasónknak!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!