Bluerzor már nem jönne vissza magyar csapathoz játszani

Bluerzor már nem jönne vissza magyar csapathoz játszani

Egy panelbeszélgetés keretei között bluerzortól és a GamersOrigin e-sport managerétől, Yann-Cédric Mainguy-től lehetett kérdezni. Voltak meglepő válaszaik.

Az év elején igazolt le bluerzor a párizsi központú GamersOrigin csapatához. Eleinte voltak bökkenők, a Challenge France-ot például elsőre nem tudták megnyerni az akkori ADC-jükkel. Azóta több játékos is megfordult ebben a pozícióban, míg végül megállapodtak Toaster-nél, ő az Origen csapatát is megjárta már. Szemmel láthatóan fejlődött a csapat a hónapok alatt, az eleinte nagy kihívást jelentő Team LDLC-t és a Milleniumot már nem akkora kihívás megverniük.

Milyen rúnákat használj a dzsungel pozícióban? Bluerzor segített nekünk

Aioween | 17/07/21 15:13A következő pozíció amit megvizsgálunk, az ezúttal a dzsungel lesz, melyben a THR egykori dzsungelese és jelenleg a francia ligákban remekelő bluerzor segített. Subicz " bluerzor" Dániel neve eléggé ismert már a hazai közegben, de francia honban is egyre többen tanulják meg, ki is az a bluerzor.

A panelbeszélgetés lényege az volt, hogy bármit lehetett kérdezni bluerzortól és a csapat managerétől is. Először én faggattam őket, majd később a közönség kérdezett. Sok minden szóba került, az indulástól kezdve, a mezőnyök közötti különbségekig és még sok minden más. Összefoglalnám az ott elhangzottakat.

Az LCS csapatoknál már megszokott dolog a gaming ház, itthon viszont ez még nem alakult ki, tehát bluerzornak sem volt még benne tapasztalata. Kíváncsi voltam, milyen lehet az élet egy ilyen házban. Elmesélte, hogy nem csak a játékosok, de az edzők is ott laknak. Ahogy a nagyobb csapatoknál, úgy itt is foglalkoznak velük, hogy rendesen egyenek, bár sokszor csak pizzát rendelnek. Teljes napi programmal rendelkeznek, a délelőtt inkább a pihenésről és a solo que-ról szól. Utána háromtól hatig scrimmelnek más csapatok ellen, később ezt kielemzik és megkeresik a hibákat. Ha ezzel végeztek, akkor folytatódik a solo que, akár éjszakába nyúlóan, ezért is kelnek viszonylag későn. Az együttlakás nagyon jót tesz a csapatkohéziónak, így nem csak a játékon belül, hanem a valós életben is szorosabb kötelék alakulhat ki közöttük. Nagyon mókás banda, folyamatosan viccelődnek egymással, megvannak a belső poénok, közös programokat csinálnak, például barbeque partit tartanak stb. Teljesen más környezet, mint amihez idehaza szokhatott bluerzor.

Yann-Cedrick Mainguy a gamingre született, legalábbis egy ilyen névvel, mint Mainguy, máshol nem is helyezkedhetett volna el. Idestova 15 éve a gaming világában dolgozik és ennyi idő alatt sok mindent megélt. Az egyik legfontosabb dolog szerinte a kitartás és saját munkánk folyamatos megkérdőjelezése. Ez a lendület vitte őt előre az évek során. Eleinte WoW-os guide-okat írt a Milleniumnak. Akkoriban még nem volt csapata, csak egy weboldal volt, amit egy WoW guild alapított. Később community managerként dolgozott számos helyen, megfordult még a Meltdown láncában is, aztán egyszer csak a GamersOriginhez keveredett. Megkérdeztem, miként került bluerzor hozzájuk. Elmesélte, hogy mikor bluerzorral felvették a kapcsolatot, még nem is volt igazán csapat. Shemek és Tonerre fix emberek voltak, de kellet még három játékos. Mivel bluerzorral foglalkozott egy Mephisto nevű edző, akinek voltak kapcsolatai a csapatnál, mikor dzsungelest kerestek felhozta bluerzor nevét. Kipróbálták és bevált, mint játékos. Nagy rizikót és persze költséget vállalt ezzel a GamersOrigin, mivel minden egyes LAN-ra ki kellett őt utaztatni, korából fakadóan pedig nem utazhatott egyedül, így még egy kísérő is kellet. Láthatóan a befektetés bejött, bluerzor jól beilleszkedett a csapatba és versenyt verseny után nyernek. Nem titkolt céljuk bekerülni az LCS-be, ez jövőre akár reális célkitűzés is lehet. 

Elsőre furcsállta azt, hogy egy másik ember nézte folyamatosan a játékát és felhívta a hibákra a figyelmet. Már csak azért is, mert míg bluerzor mindkét szerveren Challenger volt, addig az edző "csak" D1. Időbe telt, amíg elfogadta ezeket a kritikákat és rájött, hogy az edző dolga nem az, hogy jól játsszon mechanikailag, hanem a játék átlátása makró szinten, stratégiák kitalálása stb. Ugyanígy beleszól a pick/ban fázisba, ő dönti el, hogy ki mivel játszik. Ezt bluerzor egyszer figyelmen kívül hagyta és az edző kérése ellenére Nidalee-t választott. Nem lett jó vége, nem tudott jól szerepelni vele és a kompba se igazán illett. Tanult ebből is és azóta hallgat rá, ahogy  többiek is. Sokat tesz hozzá a fejlődésükhöz, mivel ő elfogultság nélkül tudja nézni a játékot és azonnal szemet szúrnak a hibák. Ha már hibák, ezek kezelése is teljesen máshogy megy a GamersOriginnél. Egy elvétett hiba esetén nem az az első, hogy mindenki elkezd hibáztatni, vagy személyeskedni, hanem átnézik az esetet és inkább a megoldást keresik.

Mentalitás terén hatalmas különbség van a magyar és a francia csapatok között. Az alapvető hozzáállás is más, bluerzor szerint a legtöbb magyar csapat mindig csak a következő versenyig lát, tényleges távlati céljaik nem igazán vannak. Nekik ez az LCS-be jutás, amiért tudják, hogy még sokat kell dolgozni. Ők egy megnyert verseny után nem egyből bulizni mennek, hanem gyakorolnak tovább a következő versenyre és az azt követőre, egészen addig amíg elérik a céljukat. Ha ez megvan, akkor tovább gyakorolnak.

Felmerült a játékosok motiválása is, amire Yann válaszolt. Nyilvánvalóan nehéz lenne Magyarországot Franciaországhoz hasonlítani. Más a gazdasági helyzet, ebből kifolyólag az e-sport is más ütemben fejlődik. Szerinte a fizetés igenis fontos része a motiválásnak, már csak olyan szempontból is, hogy így félre tudják tenni a játékosok az iskolát egy stabil megélhetés mellett. Ha ezt nem is feltétlen tudjuk megadni nekik, legalább géppel vagy perifériával támogassuk őket. Amíg a fizetés része nem teljesül idehaza, addig nem nagyon lesznek profi csapatok, maximum fél profik, ahonnan egy-két játékos ki tud emelkedni majd. Mindenképp küzdeni kell a csapatokért és tolni az e-sport szekerét előre. Nekünk van egy nagy előnyünk a franciákkal szemben. Előttünk már ki van taposva az út. Amikor ők elkezdték építeni az e-sport iparágat még nem volt semmi, ami alapján haladhattak volna, mi tanulhatunk a hibáikból, hogy ne kövessük el ugyanazokat.

Feltették azt a kérdést is, hogy ha holnap megszűnne a GamersOrigin, visszajönne-e bluerzor valaha Magyarországra játszani. Nagyon diplomatikusan válaszolta meg a kérdést. Itthon nincs akkora versenyközeg, ahol továbbra is érdemben fejlődni tudna, illetve úgy gondolja, hogy nem nagyon van itt még igazán hozzáértő edző sem, vagy még nagyon az elején járnak. Ez már nem került szóba, de nyilván a fizetések is teljesen mások odakinn, illetve onnan elég valós esélye van akár az LCS-be is bekerülni. Most egy kis időt eltölt itthon, de nemsokára visszamegy a gaming házba nem csak pár hétre, hanem viszonylag hosszabb időre. Kezdődik a versenyszezon ott is, közeleg az EU CS is, amibe mindenképp szerepelni szeretnének.

Összességében elmondható, hogy van mit tanulnunk bluerzortól és a francia mezőnytől is, mert eléggé le vagyunk maradva a nemzetközi versenyközegben, pedig az alapvető tehetség láthatóan itt is megtalálható, csak valamiért nem tudjuk kihasználni rendesen.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!