A TI7 győztes csapata több pénzt visz haza, mint az eddigi teljes CS:GO díjazás idén

A TI7 győztes csapata több pénzt visz haza, mint az eddigi teljes CS:GO díjazás idén

Megnéztük, hogy a 3 legnépszerűbb e-sportban mennyi pénz mozgott idén.

Csütörtökön írtuk az alábbi cikket arról, hogy a Valve mostohagyerekként a háttérbe szorította a CS:GO-t a Dota 2-höz képest. Abban a cikkben sok szempontot figyelembe vettünk, ám csak a Valve-t érintő eseményeket néztük a befektetett pénz kapcsán. Akkor arra jutottunk, hogyha a a cégóriáson múlna, akkor a Counter-Strike hétszer kevesebb anyagi támogatást kapna a Dota-hoz képest. Most pedig azt fogjuk megnézni, hogy mi a helyzet, ha minden CS:GO versenyt figyelembe veszünk: vajon így jobb a helyzet?

Háttérbe szorult a CS:GO a Dota 2-höz képest?

dan1 | 17/08/03 15:15 A Dota 2 versenyek menetrendje a 2017/18-as szezonra | Forrás: Twitter Tegnap érkezett meg a pontos Dota 2 versenynaptár, melyben 11 (!) Major és ugyanennyi Minor torna szerepel. Ezen a 22 versenyen összesen 14,4 millió dollárt osztanak ki, ehhez pedig még hozzájön a The International 8, melynek a összdíjazására csak tippelni lehet (a jelenleg futó TI7 nyereményalapja összesen 23,4 millió dollár!).

Az E-sports Earnings alapján idén eddig összesen 10 333 724 dollárt osztottak szét CS:GO-ban. Ez egy egészen szép szám, viszont most jönnek azok a statisztikák, amik lelomboznak majd benneteket. Ugyanis ezt a pénzt összesen 417(!) versenyen osztották szét, ami azt jelenti, hogy átlagosan 25 000 (24 781) dolláros volt a pénzdíjazása egy versenynek. Az, hogy 7 hónap alatt ilyen sok verseny volt, egész szép szám, ám látszik ebből is, hogy mennyire szerteágazó a CS:GO e-sport.

A második, nagyon érdekes statisztika az, hogy ezen a rengeteg versenyen hány játékos kapott pénzt. Összesen 2 914 e-sportolónak sikerült valamilyen pénzdíjat szereznie, ez pedig azt jelenti, hogy átlagosan 3 546 dollárt kaptak az elmúlt 7 hónapban fejenként. Persze elég nagy differenciák vannak már az első és az 500. játékos között is: KennyS vezeti az idei listát 243 500-zal, míg az 500. Lunatic (nem igazolt játékos) csak 1 587 dollárt keresett.

Ezekkel az eredményekkel jelen pillanatban az első helyen áll jelenleg a CS:GO az e-sportok közül, ám jövőhéten beelőzi majd a Dota 2. Javában zajlik már a The International 7, mely egyedülállóan magas nyereményalapjával, pontosan 23 687 918 dollárral egészíti majd ki az eddigi 7 943 693 dollárt, ezzel pedig 30 millió fölé kúszik. Ahogyan azt legutóbb is kiemeltük, ez a verseny hatalmas nyomot hagy minden statisztikában, pláne a pénzekben; csak a TI7 győztes csapata több pénzt visz haza, mint az eddigi teljes CS:GO díjazás idén (10,379,137 vs 10 333 724). Ezzel együtt pedig 3x több pénzt osztanak majd ki Dota 2-ben, mint CS:GO-ban 7 hónap alatt. Ez a pénzösszeg csupán 5-600 játékos (CS - 2 914 fő) között oszlik és csak 64 verseny (CS - 417) kellett hozzá, hogy összejöjjön. Az első és az 500. között itt még nagyobb a differencia: UNiVeRsE vezet 2 826 896 dollárral, míg az 500. helyen álló schlinks csupán 3 662 dollárt szerzett.

A CS:GO mögött egyébként a League of Legends marad majd a 3. helyen egyelőre, hiszen jelentős lemaradásban van. 2017-ben eddig 4 610 440 dollárt sikerült ott szétosztani 1043 játékos között összesen 60 verseny alatt. Ebből azt lehet leszűrni, hogy a kevesebb játékosra picivel több pénz jut (LoL - 4 420 dollár vs. CS:GO - 3 546 dollár), ellenben sokkal magasabbak a versenyek díjazásai. Ugyanis 76 840 dollárt osztanak ki átlagosan egy-egy LoL versenyen, ennek a CS:GO csak a harmadát éri el. Tehát hiába osztottak ki utóbbiból több pénzt már idén, ha az annyira sokfelé ment, hiszen így nem jut el az emberekig az, hogy mekkora összegek mozognak a játékban pontosan.

A CS:GO-ban látható, hogy sok pénz van, de ez annyira szét van szórva, hogy már-már fel sem tűnik. Ezzel szemben a Dota 2-ben nem hogy sok, hanem rengeteg pénz mozog és egy-egy esemény is akkora díjazást tesz le, hogy az emberek csak keresik az állukat miatta. Ellenben ugyanaz az előnye ennek is, mint a LoL-nak: ha sikeres játékos vagy az élvonalban, akkor sokkal több pénzt keresel és kevesebb versenyen kell részt vegyél, mint CS-ben. Ezekből nagyon hasonló, 60 körüli esemény volt idén és így is annyi pénzt el lehetett csípni rajtuk, hogy az elképesztő. Bár a LoL és a Dota 2 között még nagyobb a szakadék, talán könnyebb összehasonlítani őket. Dota-ban feleannyi játékos majdnem 8x több pénzt keresett 7 hónap alatt, mint LoL-ban.

A tanulság, hogy ha profi játékos vagy a legjobbak között, akkor jobban jársz a MOBA-kkal (LoL, Dota 2), viszont a feltörekvő tehetségeknek és a fél-profi szinten játszóknak a CS:GO adhat jobb lehetőségeket, mivel sokkal több verseny van és ezek szűkebb régiókat is fednek le általában. Ebből is látszódik, hogy CS:GO-ban mennyivel egyszerűbb feltörni, hiszen sokkal több esélyed van arra, hogy valaki felfedez néhány jó eredményt követően, mert évente kb. 8-900 verseny is van, melynek ha részt veszel az 5%-án (kb. 40-45) máris nyerhettél akár pár ezer dollárt is és sok embernek megmutattad, hol tartasz. Ellenben a két említett MOBA esetében sokkal nehezebb a felfedezés, mert sokkal kevesebb az olyan esemény, ahol megtalálhatnak vagy részt vehetnek amatőrök/fél-profik.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!