7 szuper gyakran látott hős

7 szuper gyakran látott hős

Előző alkalommal átvettük, hogy melyik 7 hőst lehet nagyon ritkán látni, most pedig azokat, akikkel nagyon gyakran összefuthatunk a Szurdokban.

Minden bizonnyal nem olyan nehéz megtippelni, hogy erre a listára kik kerültek fel, de meglepetés azért itt is volt. Zed például nem szerepel a leggyakoribb 7 hős között, pedig rengeteg mérkőzésen ott van, mégis most eléggé le van maradva, csak a 17. helyen áll.

7 szuper ritkán látott hős

A League of Legends egy olyan játék, a miben mindig is voltak és lesznek is olyan hősök, akiket a játékos közösség egyszerűen imád, és amióta megjelentek ott vannak a top 10 legkedveltebb választás között. Ilyen Yasuo, vagy Zed. Yasuo jó néhány nerf-et kapott a közelmúltban, de a figyelembe vett statisztikák alapján még mindig a legnépszerűbb középső ösvényes hős.

Ezen felül a 7 hősből kapásból 3 adc, ami azért meglepő, mert az "Adc in 2k17 lul" meme-ek továbbra is fénykorukat élik, és rengeteg ember nem szeret most ad carryvel játszani. Lássuk tehát, hogy melyik az a 7 karakter, akikkel rangtól függetlenül a leggyakrabban találkozhatunk.

A 7. helyet Jhin szerezte meg magának. A különleges játékmechanikát igénylő karakter a Lethality tárgyak változtatásával ismét az egyik leggyakoribb választás lett, és bizony stabilan meg is állja a helyét. Nagyon erős early és mid game szakasza van a karakternek, irgalmatlan sebzést képes kiosztani, amellett, hogy rendelkezik cc-vel és lassítással is. A W megfelelő használata a hatalmas range miatt nagyon nagy segítség lehet a társaidnak, ha éppen üldöznek valakit. Ugyanez igaz a végső képességére is. Mind a négy lövedék lassít, és még úgyis nagyon nagy kezdeményező erővel bír, hogy a kezdetekhez képest ez a lassítás már sokkal rövidebb ideig tart. Sokáig, ha egyetlen lövedékkel eltaláltad az ellenfeled a többit már nagyon nehéz volt elvéteni, mert irgalmatlan mértékű és időtartamú lassítást szenvedett el a célpont, ha azonnal lőtted egymás után a golyókat megmozdulni is alig tudott. Ma már a lassítás sokkal rövidebb ideig tart, mert a Riot megáldotta egy kis nerffel, ám ugyanolyan broken továbbra is. Ha megtanulsz kalkulálni a lövedékekkel nagyon hatékony adc lesz belőle. A játék késői szakaszára kicsit elgyengül, ott már nem igazán lehet vele 1v1-ezni más adc-kkel szemben, ám a csapatharcokban ugyanúgy megállja a helyét.

Következő helyezettünk egy újabb adc, Vayne. Az éji vadász mindig a népszerű lövészek között volt, ám amióta a tankok olyan eszközöket kaptak a kezükbe, mint a megújított Thornmail, vagy épp a Gargoyle Stoneplate, egyre gyakoribb választás lett ő is a W-jéből származó true damage miatt. Vayne a játék korai szakaszában nehéz helyzetben van, Jhin ellen például nagyon megfontoltan kell vele játszani, ám a késői szakaszra ez teljesen megfordul, és fantasztikus 1v1, vagy épp 1v5 karakterré változik. 

A Q képessége miatt egy nagyon mozgékony hősről van szó, akivel még egy rossz pozicionálás esetén is meg lehet úszni a bajt, ha van egy kis szerencsénk. Sebzése rengeteg van, a W-je miatt pedig igazi tank pusztító, a fenti videóban is jól látható, hogy milyen hamar fel tud falni egy tankot. Ha pedig olyan supportja van, aki hatékonyan életben tudja tartani, például Soraka, vagy Janna, akkor nyugodtan lehetünk kicsit bátrabbak is vele. Egy elfeedelt Vayne-nek potenciális esélye van carryzni a meccset, nem kell neki sok idő, hogy az adc-t vagy a maget elporlassza, ezért ha a választási fázisban az elsők között pickeli az ellenfél, nem árt minél több cc-t pakolni a mi összeállításunkba, hogy tudjunk rá mivel reagálni egy harc során.

Az 5. helyre a sokak által szeretett, ám ennél is többek által utált Yasuo suhant be. A kitaszított kardforgató népszerűsége úgyis töretlen, hogy a közelmúltban több nerf is érte. A mainstream vélemény szerint Yasuo egy unskilled, gondolkodást nem igénylő karakter, a valóság azonban az, hogy csöppet sem egyszerű vele tényleg jól játszani. Kell néhány meccs ahhoz, hogy átlásd mikor tudsz olyan harcot kezdeményezni, amiből jól is jöhetsz ki, továbbá a Szélfal használata is egy nagyon fontos szempont. Olyannyira erős ez a képesség, hogy a Yasuo elleni játék egyik alapszabálya, hogyha all-inezni akarsz, akkor előtte szedd ki belőle a falat, különben a fél sebzésed kárba fog menni. Például Syndra esetében. Ha nem húzod ki a falat, akkor biztos, hogy az ultid közepén el fogja használni, és oda a sebzés. Aki tényleg tud vele játszani, az potenciális carry emberré változhat. A sebzése adott hozzá, főleg, hogy a passzívja duplázza a kritikus csapási esélyt, ezért vele nagyon hamar elérhető a 100% krit.

Na de van még valami ami miatt ilyen sokan játsszák. A karakter maga nagyon menő. A képességei, a kinézete, a története, a benne lévő potenciál az, amiért annyian választják, és próbálnak vele minél jobban teljesíteni... több-kevesebb sikerrel, és általában mindig a mi Yasuonknak jut a kevesebb siker. Alighanem a legtöbb meme róla készült, talán még Teemonál is többet utálják, de pontosan ez az, amiért a népszerűsége töretlen. Viszont amióta bejött a 10 bannos rendszer az élő szerverekre is, azóta a Yasuoval játszott ranked gamek száma nagyon megcsappant. A meccsek közel 70%-áról bannolják, ami őrületes szám.

A 4. helyet egy örökzöld karakter, Lee sin kaparintotta meg. A vak szerzetes a meccsek több, mint 6%-ban előfordul, nem véletlenül, hiszen rengeteg lehetőség rejlik a karakterben, épp ezért hosszú évek óta a legkedveltebb dzsungelesek között van. Teljesen mindegy, hogy miként alakul a dzsungel meta, Lee Sin ott van, bármilyen változtatás is történik. Az early game során elképesztően erős, nagyon nagy a sebzése ebben az időszakban, ezért vele érdemes korai rajtaütéseket erőltetni. Ha elhozzuk a gyilkosságot az ösvényen harcoló társaink elől az sem nagy probléma, mert ha megszalad 1-2 killel a zsebében, igazi jungler carry válhat belőle. Hihetetlenül mozgékony karakter, a ward ugrás a játékstílusának egyik alappillére, ám ahhoz, hogy tényleg jól kihasználjuk a karakter képességeit nagyon jó reflexekkel kell rendelkeznünk. 

Gripex egy valóságos Lee sin god. Néhány megmozdulásánál a sokat látott játékosok is csak ámulnak, a wardolása és ward ugrása pedig olyan szinkronban van egymással, hogy sokszor alig észrevehető, hogy közben őrszemet is tett. Mint említettem, Lee sin ereje a mozgékonyságában és az ide-oda csúszkálásban rejlik, ezzel pedig nagyon sok érdekes szituáció alakítható ki, nem véletlenül játsszák ilyen sokan, mindenki imád vele szórakozni. A játék késői szakaszára kissé elgyengül a karakter, szabályosan érezhető, hogy már nem érünk olyan sokat, mint előtte egy 10-15 perccel, ám egy jól irányított végső képesség még így is könnyen a győzelmet jelentheti. Nehezen megtanulható karakter, de hatalmas fun factor van benne amellett, hogy nagyon erős nyomást lehet vele kifejteni.

A bronzérem birtokosa Kayn lett. A legújabb karakter népszerűségének egy része még minden bizonnyal az újdonság varázsa is, ám ettől függetlenül egy nagyon fun és op karakterről beszélünk. Érdekessége, hogy egy alakváltó dzsungeles, aki csak ritkán tud formát váltani. Ha a Shadow forma mellett döntünk egy abszolút sebzés orientált assassin hőst kapunk, aki tized másodpercek leforgása alatt képes megsemmisíteni az ellenfél carry játékosait, míg ha a Darkint választjuk uralkodó hatalomnak, akkor egy több életerővel rendelkező tankpusztító bestia kerül az irányításunk alá. Mindkét formának megvannak az előnyei és hátrányai. Alapvetően nem igényel olyan sok időráfordítást, hogy hatékonyan megtanuljunk vele játszani, egy elég egyszerű ám annál szórakoztatóbb kittel ajándékozta meg a Riot, viszont ami roppant szembetűnő, az a tiltási aránya. A meccsek több, mint 50%-ban bannolják, ez pedig, akárcsak Yasuonál, hatalmas kilengés a többi top7-es hőshöz képest, akiknek a Ban Rate-je nem éri el a 20%-ot sem. Pár héten belül, amikor elveszti az újdonság varázsát, majd kiderül, hogy továbbra is ilyen népszerű marad-e, jelenleg a mérkőzések 6.6%-ban látható.

A dobogó legtetejéért holtverseny alakult ki egy működőképes bot lane páros között. Fej-fej mellett Thresh és Tristana áll. 

Thresh akárcsak a lista néhány másik szereplője mindig is gyakran használt karakter volt. A mage support meta során kicsit visszaesett a népszerűsége, de alacsonyabb elokon még ilyenkor is gyakori választás volt, sőt profi ligákban is előfordult. Egyszerűen azért, mert roppant hasznos az összes képessége. Nagyon erős cc-je van a Q személyében, az ultijával el tud szeparálni egy kis területet a térképből, amit lassító falakkal vesz körbe, a W-jével pajzsot ad amellett, hogy ingyen fuvart biztosít vele egy csapattársának, az E-jével pedig közelebb vagy épp távolabb lehet helyezni az ellenfeleket. Emellett az E passzívjából erősödik az alaptámadása is, nem véletlenül szokták troll játékok során adc-nek is használni. 

Azonban a valódi szerepkörében használva roppant hasznos társává válhat egy adc-nek. Nagyon jó kezdeményező képességgel rendelkezik, hatékonyan távol tudja tartani az ellenfeleket a csapattársától, illetve a W-vel szorult helyzetekből is ki tudja menteni őt. Amióta pedig a mage supportok megkapták a nerfeiket, és újra a playmaker supportoké a terep, Thresh újra a csúcsra tört.

Milyen szép párosítás, hogy a két leggyakoribb választás egy support és egy adc. Tristana több szempontból is kiváló tagja lehet a csapatunknak. Nagyon jól scalelő hős, vagyis az idő neki kedvez. Ahogy halad előre a meccs, ő annál erősebb lesz, de a sebzése már a korai szakaszban sem elhanyagolható. Egy fölstackelt gránát bizony nagyon tud fájni. W-je miatt egy elég mozgékony adc, továbbá az végső képességével is képes jó messzire taszítani magától embereket, így elég jó biztonsági játékot lehet vele játszani. A gránátja a toronyrombolás során is nagyon jó szolgálatot tesz. Egy Tristana a játék késői szakaszában rettenetesen erős, ha van aki megvédje, bármilyen tankot képes lebontani. Továbbá a gyilkosságra, vagy bomba robbantásra resetelődő ugrása nagyon látványos játékokat tesz lehetővé a számára. Gondoljunk csak vissza Rekkles 1 évvel ezelőtti Tristana pentájára.

Érdemes időnként végigböngészni az ilyen top listákat, mert a győzelmünk bizony attól is nagyban függ, hogy mennyire meta karakterekkel játszunk. Ha olyan hősöket választunk, akik most erejük teljében vannak, már nagyobb esélyekkel indulunk neki a meccsnek. 

Ti mennyire követitek a metát? Kivel játszotok mostanában nagyon sokat?

A lista a lolking.net 2017.08.07-én közzétett adatai alapján készült.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!