5 éve ezen a napon alakult a NiP CSGO csapata!

5 éve ezen a napon alakult a NiP CSGO csapata!

2012. augusztus 10-et írtunk, amikor felröppent a hír, hogy visszatér a NiP a CS világába.

2012 augusztus 10. A nap, amikor egy új korszak következett be a Ninjas in Pyjamas életében. Öt év után Emil "HeatoN" Christensen támasztotta fel a csapatot, ami az első nagy név volt a CS:GO történelmében. 

"Rendkívül boldog vagyok, hogy újra feléleszthetem a NiP-et. Korábban a világ legjobb csapata voltunk és hiszem, hogy újra felérhetünk a csúcsra CS:GO-ban is. Rendkívül bízom ezekben a srácokban, nagyon jó emberek mind játékon belül, mind azon kívül" - nyilatkozta HeatoN a bejelentés után

Patrik "f0rest" Lindberg és Christopher "GeT_RiGhT" Alesund, az SK híres duója mellé csatlakozott Adam "friberg" Friberg és Robin "fifflaren" Johansson. A csapat legnagyobb meglepetése Richard "Xizt" volt, hiszen a bejelentés előtt napokkal lett elengedve a fnatic csapatából. 

Ekkor még csak egy embert tudott elcsípni a HLTV, hogy nyilatkozzon, az pedig GeT_RiGhT volt:

"Megtiszteltetés egy ilyen legendás csapatban játszani. Négy srác plusz én megteszünk majd mindent, hogy a NiP-et megint a világ legjobb csapataként emlegessék. HeatoN-nel dolgozni pedig maga a mennyország. Alig várom már a versenyeket, hogy megmutassuk a világnak, hogy mire is vagyunk képesek."

A versenyek csak ezután érkeztek. 2012 szeptemberétől egészen 2013 áprilisáig uralták a CSGO mezőnyét. 87 mapon keresztül veretlenek voltak LAN versenyeken, amit azóta se tudott megdönteni senki. Ez alatt a 87 map alatt 9 LAN-t nyertek zsinórban, több mint 114.000 dollárt szedtek össze versenydíjazásokból (2012-ben ez nagyon sok pénz volt!). Végül a VP volt az, aki megállította a nyerő szériájukat az SLTV StarSeries V finals-ben. 

Az akkori CS:GO egyik legkiemelkedőbb csapata még egy jó darabig ott is volt a legjobbak között, sőt, 2014-ben az ESL One kölni major tornáján a fináléban legyőzték a fnaticot, így a CS:GO legnívósabb kupáját is a magasba emelhették.

A kölni versenyen a NiP az A csoportból jutott tovább, ahol egyedül az Epsilon eSports tudta őket legyőzni, ezután pedig az akkori HR-el küzdöttek meg a továbbjutásért. Mondhatni a könnyebb ágra kerültek, ugyanis a negyeddöntőben a Cloud9 csapatával találták magukat szemben, ezt követően a Team LDLC és a Virtus.pro győztesével játszottak. Meglepetésnek számított, hogy az LDLC legyőzte a lengyeleket, de a legjobb 4 között az LDLC sem állította meg HeatoN csapatát és már a döntőben találták magukat, ahol végre visszavághattak a fnatic-nek a 2013-as DH Winterért.

A döntő első pályáját 11-4-ről felállva nyerte meg a NiP, miután a CT oldalon kört sem veszítettek és 12 pontot egymás után szereztek meg. A második pálya, Cache, egyértelműen a fnatic-é volt, amit meg is nyertek 16-8-ra. Érkezhetett tehát a mindent eldöntő pálya, Inferno. Az első félidőben a fnatic jobban játszott és a CT oldalon 9-6-ra nyerték a félidőt. A második játékrészre összekapták magukat a nindzsák és 16-13-re megnyerték a döntőt!

Ekkoriban a világ legjobb csapataként tartották őket számon és szinte minden versenyen legalább az elődöntőig biztosan eljutottak. 2014 novemberében jött el az idő az első nagyobb váltásra: ekkor érkezett a Maikelele - Fifflaren csere. Majd jött a következő major, a Dreamhack Winter 2014, ahol tartották a formájukat még a csere ellenére is, de a döntőben elbuktak az akkori LDLC ellen. Ezt követte a Maikelele - Delpan csere, akivel egyetlen harmadik helyet tudtak megkaparintani a King of Majors versenyen.

Nem volt meggyőző Delpan teljesítménye, így érkezett a következő csere, a csapat leigazolta allu-t. Allu-val sikeresen lejutottak az SLTV StarSeries XII liga offline döntőjére. 2015 tavaszán járunk, a helyszín az ESL One Katowice, ahol szintén a döntőig meneteltek, de az akkoriban legyőzhetetlen fnatic ellen újra elbuktak a döntőben. Egymást követően háromszor buktak el a döntőben, hiszen a Gfinity Masters offline döntőjén is kikaptak az EnVyUs-tól, aztán pedig az SLTV LAN versenyén lettek másodikok.

Folytatódott a sikertelenségi széria, ugyanis egy évre rá, hogy megnyerték a kölni major-t, a 2015-ös versenyen csak az 5-8-ik helyet tudták megszerezni, miután kiestek a Virtus.Pro ellen. Annak ellenére, hogy a NiP a playoffba jutással garantálta a következő Major-re való bejutást, az akkori edzőjük, natu lemondott a helyéről, azzal az indokkal, hogy nem volt megelégedve a kölni teljesítménnyel. Következett a kolozsvári Dreamhack Major, ahol a NiP egészen biztató teljesítménnyel indított, azonban ez csak egy elődöntőre volt elég, ahol a Na'Vi verte ki őket. Ahogyan az előző Majorön is, itt is kijutottak a csoportból, ezért automatikus kvalifikálták magukat a következőre.

Allu elhagyta a csapatot, helyette pyth lett az új nindzsa, míg THREAT a csapat edzője. Az első verseny pyth-szel az IEM Katowice 2016 volt, ami akkor már nem számított Valve által támogatott versenynek. Itt már a csoportkörben búcsúztak, miután kikaptak a mouztól, a fnatictól és a Na'Vitól. Következett a MLG Columbus 2016, ahova pyth nem tudott elutazni vízumproblémák miatt, ezért a csapat edzője, THREAT ugrott be a helyére. Nehezen indult a verseny számukra, ugyanis az első meccsen a Flipsid3-ot csak hosszabbításban tudták legyőzni. Ezután csak a negyeddöntőig tudtak menetelni, ahol szintén a Na'Vi gyűrte le őket.

Következett az ESL One 2016 kölni versenye, ahol simán nyerték az első csoportmeccsüket az OpTic ellen, viszont megint kikaptak a Na'Vi-tól, aztán pedig egy BO3-ban a FlipSid3-tól is és így már a csoportkörben búcsúztak a Majortől, legenda státuszukat is elveszítve. Ezt követően jelentette be a NiP, hogy pyth-t csuklósérülése miatt Maikelele váltja, de csak stand-inként. Nem tudták megtalálni a formájukat, ugyanis az EPICENTER 2016-on utolsóként estek ki.

Elérkeztünk 2017-hez és közeledett az ELEAGUE major, ahova kvalifikálniuk kellett magukat. Az első körből automatikus továbbjutottak, második ellenfélként a Renegades várt rájuk, akiket még simán 16-9-re legyőztek, de ezt követően a DeadFox-szal felálló HellRaisers legyőzte őket, ezt követően pedig teljesen összetörtek. Az OpTic ellen is kikaptak, végül pedig a Vega Squadron-t kellett volna legyőzniük a Majorre való kvalifikációhoz. Nos, ez sem sikerült, de oly annyira nem, hogy a CIS Minorról bejutott csapat 16-2-re kiütötte őket. Ez a vereség azt jelentette, hogy a csapat történelmében most először nem jutott ki egy Major tornára. Ezután csak rosszabbnál-rosszabb teljesítmények jöttek, a Dreamhack Las Vegas-on 5-8. hely, míg az IEM Katowice-n 9-10. hely

Jöhetett a PGL krakkói major kvalifikációja. A NiP-nek egy Minor zárt kvalin is keresztül kellett rágnia magát, hogy a major-re való bejutásért játszhassanak. Itt egyből három meccset buktak, az iGame.com, a Red Reserve és a Space Soldiers ellen, ezután még az Epsilon-t megtudták verni, de a végső döfést szintén a törökök vitték be. Bátran merjük kijelenteni, hogy talán ez volt a csapat történelmének a legmélyebb pontja. 

Ezután jött a csere, miszerint friberg helyére REZ érkezik. Azóta lehet látni némi javulást, de még nem tudni, hogy ez elég-e ahhoz, hogy talpra álljanak. A NiP az a csapat, aki megjárta a csúcsok csúcsát és a poklok poklát is egyaránt.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!