Alapjaiban változhat meg jövőre az EU LCS

Nem túl meglepő módon a labdarúgó Bajnokok Ligája adta az alapokat. Az már más kérdés, hogy mennyire fog működni.

Változások előtt áll az EU LCS, pontosabban, a mostani rendszer már nem működik hatékonyan. A Bo3 jót tett a csapatoknak, kevésbé jót a nézőknek, a két csoportra bontásról, illetve a már régóta rossz időpontokról (hétköznap délután) már ne is beszéljünk. Azt már régóta tudjuk, hogy az NA LCS-t jövő évtől teljesen új, franchise alapú rendszerben fog indulni, amiben a csapatoknak fix, fizetett helye lesz, borzalmasan nehéz lesz onnan kiesni, míg a játékosok magasabb fizetést, társadalombiztosítást és egyéb juttatásokat fognak kapni. Amerikában ez a leggyakrabban alkalmazott modell, az NFL és az NBA is erre a rendszerre épül. 

Átalakul az NA LCS, 10 millió dollárt kér a Riot egy-egy helyért

Aioween | 17/06/01 17:00Az NA LCS-ről már régóta tudni, hogy franchise rendszerű lesz, ami azt jelenti, hogy állandó csapatok lesznek, a Challenger Series-t pedig eltörlik. Hogy mit is jelent ez igazából? A kiesési rendszer teljesen eltűnik, legalábbis ami a csapatokat illeti, játékosok ettől még jönni-menni fognak.

Azonban Európában is tenni kell valamit, főleg a rohamosan csökkenő nézettség miattA legegyszerűbb az lenne a Riot részéről, ha Európába is behoznák a franchise rendszert, de ez teljesen távol áll ettől a kontinenstől sportkultúra szempontjából. Amerikában az olyan franchise rendszereket preferálják a nézők, mint amit be is fognak építeni, Európában azonban a kieséses modell a kedveltebb. Az európai sportrajongók azt szeretik, hogyha a csapatoknak küzdenie kell a bennmaradásért, illetve, ha mindig érkezik egy-két új csapat a szezon elején. 

Úgy néz ki, hogy a megoldás is a futball világából fog érkezni. Európában a legnépszerűbb bajnokság az UEFA Bajnokok Ligája (népszerűbb nevén BL). Nincs még egy olyan sportesemény Európában, ami ekkora figyelmet kapna, így a Riot elkezdett barátkozni ezen liga struktúrájával.

A tervek szerint az első lépés az lenne, hogy a Riot megszabadul az EU CS-től. Amerikában az NA CS meg fog szűnni, nincs rá ugyanis szükség, hogyha csak évek alatt tudna kiesni egy csapat. Azonban Európában az EU CS helyére egy teljesen új ligarendszer érkezne, a European Regional Leagues, vagyis Európai Regionális Ligák, amik egy adott régió országait ölelnék fel, majd az ERL ligák legjobban teljesítő csapatai automatikusan bekerülnének az LCS-be.

Jelenleg 6, a Riot által jóváhagyott régióról van szó, ezek: Németország, Spanyolország, Franciaország, Lengyelország, Anglia és Skandinávia. Ez a 6 régió a legerősebb e-sport tekintetében Európában, így nem meglepő módon ők kapták az első besorolásokat, azonban az ERL rendszerén belül olyan feltörekvő országok is esélyt kapnának, mint például Törökország (és reméljük Magyarország is - a szerk.). Most ezek a régiók harmadik rangúak a "táplálékláncban", hiszen Régiók < EU CS < EU LCS. Azonban a Bajnokok Ligája modellének megfelelően az egyes országos/regionális bajnokságok fontosabb szerepet kapnának, hiszen itt sorakoznának föl Európa legjobbjai. Például a Fnatic Angliában, a Roccat Németországban, a G2 Spanyolországban stb.

Azonban egy teljesen új rendszer felállítása nem csak abból áll, hogy bevezetik a régiós felosztást, az üzleti háttérben is komoly változást okoz mindez. A nem résztvevőket ösztönözni kell arra, hogy csatlakozzanak, míg a nagy csapatoknál el kell érni, hogy maradjanak, továbbá új partnereket is kell találni az új régiókban, mindehhez pedig szükség lesz új jövedelemelosztási modellre, és minden bizonnyal nagyobb nyereményalapra. 

Van természetesen egy nagy buktatója is a dolognak, a régiók létrehozásával a kisebb csapatok, akik nem rendelkeznek még akkora tapasztalattal, akkora üzleti háttérrel, jó eséllyel nem fognak tudni labdába rúgni a profi klubokkal szemben, így a jelenlegi LCS csapatok valószínűleg egyhangúan uralni fogják ezeket a regionális ligákat az első néhány alkalommal. Idővel azonban a kisebb organizációk is biztosan felzárkóznának majd, az új rendszer viszont új befektetőket, szponzorokat és érdeklődőket vonzana, akik jó üzleti lehetőséget látnak ebben a sportágban. Szóval az LCS csapatok várható egyeduralmát nevezhetjük szükséges "rossznak", hogy elinduljon valami jó, valami más. 

Ha Európán kívülre, a nemzetközi eseményekre tekintünk, már rosszabb a helyzet: ha az európai topcsapatok nem tudnak egymás ellen élesben játszani (maximum scrimmelni), akkor amíg helyre nem áll a rend, addig nagyjából bukhatják is az érdemi világbajnoki részvételt. A régiós közvetítés minden bizonnyal kihatással lesz a streamre is, ugyanis feltételezhetjük, hogy pl. a spanyolok spanyol nyelven fogják adni, a németek németül stb. Az még jó kérdés, hogy szükség lesz-e angol közvetítésre, ha mindenki anyanyelven nézheti, vagy az marad az LCS kuriózuma.

Sok mindentől függ még, hogy a Riot alkalmazni fogja-e ezt a rendszert, azonban egyelőre ez tűnik a legkézenfekvőbbnek, hiszen már egy nagyon sokat bizonyított struktúra, továbbá lehetséges, hogyha az e-sport világában is elkezdenek olyan szisztémákat alkalmazni, mint a hétköznapi sportoknál, akkor a laikusok számára is egy fokkal szimpatikusabb lesz a modern világ eme sportága.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

 

Kövess Minket!