Mélyrepülésben az EU LCS nézettsége, változások jönnek!

Mélyrepülésben az EU LCS nézettsége, változások jönnek!

A számok alapján mindenkinek feltűnhetett, hogy az EU LCS már nem annyira érdekes a nézők számára. Ez ellen szeretne tenni a Riot, ezért változásokra számíthatunk.

Több ízben is foglalkoztunk már a nézettségcsökkenés témájával az EU LCS kapcsán. Hiába a Riot minden igyekezete, egyszerűen nem képesek már ugyanazt a hatást elérni a jelenlegi közvetítési rendszerrel, mint előtte. Hiába van egy kedvenc ételünk, amit szeretünk, ha otthon minden nap ugyanaz az van mindenféle változatosság nélkül, beleununk. Nagyjából hasonló gondokkal küszködik az EU LCS is, ezért a Riot változásokat tervez. 

Már két éve hanyatlik az EU LCS nézettsége - de mi lehet rá a megoldás?

Ben | 17/04/25 09:30 Amerika hétről-hétre elveri nézettségben Európát. De miért? Nézettség alapján az EU LCS messze elmarad az NA LCS mögött. Ezt két éve azzal magyarázták, hogy a meccsek csütörtökön és pénteken voltak, amikor nem mindenkinek volt ideje vagy energiája leülni a képernyő elé.

Az utóbbi időben látványosan megcsappant az EU LCS nézettsége, aki aktívan követi az adásokat, annak feltűnhetett, hogy az egy-két évvel ezelőtti 60-70 ezres nézettséghez képest manapság jó, ha a 40-50 ezret eléri az adás. Az európai közvetítésnél figyelembe kell venni azt is, hogy számos nemzet követi a meccseket és Amerikával ellentétben ez számos nyelvet is jelent. Hiába a mai modern és globalizált világ, továbbra sem beszél mindenki angolul.

A többnyelvűség miatt már eleve nehezebb felmérni az igényeket, egyes nemzeteknek lehetnek külön elvárásai, nekünk is van saját magyar közvetítésünk a Magyar LoL TV-nek hála, ami bár ugyanazokat a meccseket adja, mégis a felépítés, a stílus, a szakmai rész teljesen más, mint az angol adásban. 

Nem csak a közvetítéssel lehet gond, egyrészt a mezőny is eléggé két részre van szakadva, ez jócskán limitálja az igazán izgalmas meccsek számát. Ha két gyenge csapat küzd egymással, az rendszerint kevesebb embert érdekel. Ha egy jó és egy gyenge csapat találkozik, szintén hasonló a hatás. Igazán nagy érdeklődést csak a nagy csapatok küzdelmei kapnak, mint egy Fnatic - UOL, vagy G2 - H2k és hasonlók.

Már magával a formátummal is baj van szerintem, a kétcsoportos felosztás inkább ártott, mint segített a nézettség szempontjából. Mivel felosztja a mezőnyt két részre, így még kevesebb kiemelt meccset láthatunk, mert a másik csoportban lévőkkel csak egyes esetekben találkoznak a csapatok. A Bo3 abból a szempontból jobb, hogy a csapatok többet gyakorolnak, ezáltal könnyebb felkészülni a nemzetközi versenyekre. Ez korábban az ázsiai csapatoknak adott előnyt, ahol jóval korábban bevezették a többmeccses szériákat, Koreában már rég Bo2-k voltak, míg az EU és NA LCS-ben csak Bo1-ek.

Visszatérve a Bo3-hoz, egy ilyen mezőny mellett, ahol a csapatok fele enyhe túlzással alig érdekelnek valakit, inkább rosszat tesz az adásnak, mint jót, mert egyszerűen senki nem fog "elpazarolni" 2-3 órát két olyan csapat mérkőzéseire, akik hidegen hagyják. Ennek hatására az is lehet, hogy az egész aznapi adást is inkább kihagyja és talál magának más programot, esetleg elmegy helyette grindolni solo que-ra.

Üzleti szempontból is sokkal instabilabb az EU LCS, mint az NA. Míg az amerikaiak már bőszen készítik elő a biztosabb és jobb megélhetést biztosító franchise modellt, addig Európában ennek se híre, se hamva. Olyannyira nagy a különbség a két régió között, hogy egyes EU csapatok még a jelentkezésüket is beadták az NA LCS-be. Mondanunk sem kell, a jelenség nem maradt észrevétlenül és a közösség is több ízben boncolgatta a témát redditen. Egy igencsak felhevült poszt alatt kommentben reagált Mark "Riotsnowbird" Shnell, az EU LCS feje.


"Snowbird vagyok a Riot európai csapatából. Nem szeretnénk semmit sem elkotyogni, mielőtt készen állnánk rá, de mindenképp szerettem volna reagálni pár felvetetett témára. Több fontos témában is egyeztettünk a helyi csapatokkal az elmúlt hónapokban: szeretnénk egy új formátumot, bevétel megosztásának módján is változtatni szeretnénk, hosszabb tervezési lehetőséget akarunk biztosítani a csapatoknak egy élhetőbb monetizáció mellet a szervezeteiknek és javítani szeretnénk a közönség elérésén annak fényében, hogy több nemzetről beszélünk, ami több nyelvet is jelent egyben. Még nem állunk készen arra, hogy megosszuk a pontos részleteit az elképzelésünknek, de nagyon izgalmas változásokon dolgozunk és értékelnénk majd a visszajelzéseteket a témával kapcsolatban."

Azt mindenképp le lehet ebből szűrni, hogy a problémát ők is észlelték és már dolgoznak a megoldáson. Külön pozitívum, hogy a csapatokat is bevonják a beszélgetésbe, elvégre a saját érdekeiket ők tudják a legjobban képviselni. Hiába Riot produkció mindkét LCS, pénzügyi vonalon már most tátongó különbségek vannak a két régió között NA javára. 

De ez még nem minden. Ha megnézzük a két LCS-t, az amerikaiak sokkal inkább képesek emberközelivé tenni a ligát különféle plusz tartalmakkal. Történeteket mesélnek el a játékosokról, felhypeolják a rivalizációkat, showműsort csinálnak. Ez valahogy nagyon hiányzik az európai LCS-ből. Az esetek nagy részében egy "életformaként" látjuk a játékosokat a színpadon, de azon kívül nem nagyon találkozunk velük. Nincsenek minőségi külső tartalmak, amivel színesíteni lehetne az adást, mint a This or That Amerikában.

A játékosbemutató videók is inkább kínszenvedésnek hatnak, mint egy izgalmas produktumnak. Mintha nem tudnák eladni a saját mezőnyüket, hogy az embereket érdekeljék a játékosok is, ne csak a meccsek. Márpedig akkor tudunk igazán izgulni valakiért, vagy szurkolni nekik, ha valamilyen szinten azonosulni tudunk velük. Ehhez azonban az kell, hogy a játékosok is több rivaldafényt kapjanak és megtalálják azokat a személyiségeket, akikkel kezdeni is lehet valamit. Jó példa erre Doublelift, akinek az imázsát mindenki ismeri mára, egy nagyszájú, néha nagyképű, de jó játékos. 

Reménykedjünk benne, hogy egy épkézláb megoldással állnak elő a csapatok és a Riot. Ha ezt a változást képesek lesznek egy valóban új és izgalmas formában bemutatni, magasabb és biztosabb jövedelmek mellett, az pont elég lehet arra, hogy az EU LCS továbbra is életképes legyen. Egy dolog biztos, valamit tenni kell a mostani rendszerrel, mert látható a gyengülés és ha nincs drasztikus váltás, az akár az EU LCS végét is jelentheti, míg az NA menetel tovább a franchise fele. Kíváncsian várjuk a részleteket.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!