Furcsa véget ért a VOLGARE szlovák LAN-ja

Furcsa véget ért a VOLGARE szlovák LAN-ja

Helyszíni beszámolónk a hibákkal teli szlovák LAN-ról.

Jól indult, de szomorú vége lett a szlovákiai Nagyszombaton rendezett PGWay LAN tornának, legalábbis magyar CS:GO szempontból. Hazánkat egyetlen csapat, a VOLGARE képviselte a több mint 4000 eurós összdíjazású versenyen, a mezőnyt eltekintve pedig minimum dobogós helyezés volt a reálisan elvárható eredmény, ami egyébként meg is lett volna, ha nem ér véget furcsa körülmények között az eEriness elleni mérkőzés. De ne szaladjunk ennyire előre.

A VOLGARE hibátlanul teljesítette a csoportkört, ahol 5 másik csapatot, köztük a végső győzelemre is esélyes Venatorest is sikerült legyőzniük, így a pénteki játéknapot - a csúszások és más nehezítő körülmények (számtalan technikai probléma és kb 35 fok a csarnokban) ellenére - hibátlanul teljesítették, magabiztosan várhatták tehát a folytatást. A felsőágon először a szlovák Overwalk, majd a cseh Universe várta őket, mindkettő sima győzelemmel zárult, az igazi erőpróba viszont csak ezután jött, az eSuba ellen. A végül LAN győztes csapat szorosan (5-16, 16-14, 14-16) de legyőzte őket, bár közbejátszott az is, hogy a végén 14-11-es vezetésnél a háttérben elkezdett az est házigazda DJ-je hangpróbálni, a teljesen behallatszó zaj pedig megakasztotta a mieinket, így az eSuba végül innen fordított és nyert 2-1-re. A kapitány, FLASH szerint bőven voltak egyéni hibák is, de ezzel még nem volt vége a versenynek, jöhetett vasárnap délelőtt az alsó ág, Bo1-ben.

Ahol csoportbeli ellenfelük, a lengyel Venatores várta őket, akik ellen egy iszonyatosan nehéz, 15-12-ről hosszabbításra mentett, majd végül 22-20-ra megnyert meccsel tartották életben a reményeket. Óriási összecsapás volt, a VOLGARE megmutatta, hogy bőven van bennük küzdeni akarás. És akkor el is érkeztünk a nap kérdőjeles mérkőzéséhez, az eEriness elleni összecsapáshoz. A cseh csapat a csoportjában mindössze a harmadik helyen végzett 3 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel, majd a felső ágon kikaptak az eSubától, így kerültek össze végül Barcode-ékkal az alsó ágon. 

FLASH külön ki is emelte, hogy a választott pályán, Infernon jónak érezték magukat a gyakorlások során, ehhez képest teljesen szürreális dolgok történtek velük az első félidőben. A meccs egyébként nem színpadon volt játszva a csúszás miatt, hanem a "backstageben".

A szervezőktől megtudták, hogy a publikus GOTV-n egyáltalán nincs késleltetés, míg a helyszínre kiközvetített és szlovákul kommentált (tehát az eEriness papíron mindent értett) meccsből ők maguk, fülessel a fejükön, CS-vel a fülükben is tisztán hallották a közvetítést. Ráadásul az eEriness mögött ültek is nézők, rokonok, barátok nem is kevesen, de a leggyanúsabb végig az volt, hogy úgy tűnt, mintha olvasnák Gabessonék játékát és gyanúsan sok volt a prefire is. Ráadásul szinte minden körben kivártak szinte a legvégéig (T oldalon játszott az eEriness), hogy bemenjenek és úgy tűnt, pontosan tudják, mikor, melyik oldalt és hogy védik FLASH-ék. A 0 másodperces GOTV nagyon sok lehetőséget ad a csalásra: simán ott helyben is fel lehet menni GOTV-re, de az is elég, ha valaki felmegy otthonról és utána becsatlakozik a csapat TS-ébe, végtelen olyan lehetőség van, amit - ha csak nem áll ott több admin a csapatok mögött felügyelni a mérkőzést - akkor ki se derül.

Végignéztük a közvetítést mi magunk is, de egyrészt a GOTV nem rögzít minden akciót, ami a pályán történik, másrészt kívülről nehéz megítélni pl. a szándékokat, hogy most mikor miért mennek annyian A-ra vagy B-re. Ezt meccsen belül lehet igazán érezni. A mérkőzést egyébként teljes egészében, a szlovák kommentárral itt tudjátok visszanézni (a VOLGARE meccse ~ 7 óra 57 percnél kezdődik).

Élő videó megtekintése innen: pgway_csgo – www.twitch.tv

14-1-nél aztán FLASH-ék felálltak és odamentek a szervezőkhöz panaszt nyújtani, illetve kérvényezték, hogy a mérkőzés legyen újrajátszva fair körülmények között, de a szervezők ebbe nem mentek bele, mondván, így is óriási a csúszás, annyit tettek, hogy egy kicsit nagyobb késleltetést raktak a GOTV-re. Itt szakadt el a cérna FLASH-éknél, akik így azt mondták, köszönik szépen, összepakolnak és hazamennek. Persze volt még egy sor vitatkozás a szervezőkkel és az ellenfél játékosai is odamentek, mondván ők nem csaltak, amit bizonyítékok híján nem is lehet 100%-osan kijelenteni, ettől függetlenül sok a gyanús körülmény. Függetlenül attól, hogy történt-e csalás vagy sem, a körülmények nem voltak adottak ahhoz, hogy a két csapat egyenlő esélyekkel játszhasson. Az esetről videó is készült, ezeket alább megnézhetitek ti is egy videóba szedve.

A problémákban amúgy sem szűkölködő rendezvény még a végére is tartogatott meglepetést, amíg mindenki a VOLGARE incidenst vizsgálta és a casterek kimentek pihenni, addig eddig ismeretlen személyek odamentek a streamer géphez és obszcén magyar szavakat írtak ki az élő közvetítésre:

A helyszínen egyébként nem ez volt az egyetlen probléma biztonsági szempontból, a szombat esti afterparty során több személyes tárgy is eltűnt. Miután a VOLGARE elment, sikerült elkapnunk a rendezvény egyik főszervezőjét, Csabát, akit természetesen megkérdeztünk a magyar csapat körül kialakult botrány kapcsán. Az alábbi videó csak ezen részeket tartalmazza, a teljes interjút később töltjük fel az Esport1 Youtube csatornájára.

De ezt követően hivatalos nyilatkozatban kértek bocsánatot a magyaroktól, ezt most változtatás nélkül, lefordítva közöljük.

"Mi, a PG Way Trnava Major 2017 szervezői, szeretnénk bocsánatot kérni minden magyar nézőtől és játékostól a mérkőzés szünetében történt incidens kapcsán, amikor obszcén magyar szavak kerültek a képernyőre. Az eset akkor történt, amikor a szervezők és az adminok éppen átbeszélték, hogy mi legyen a VOLGARE óvásával. A kommentátorok elmentek egy rövid szünetre, ez idő alatt pedig néhányan odamentek a streamer gépekhez. Mindez azért történhetett, mert biztonsági problémák voltak a stream körül. Mélységesen sajnáljuk, hogy ilyen eset történt és a szervezőgárda nevében teljes mértékben elhatárolódunk minden ilyen obszcén megnyilvánulástól, amelyeket észrevétel után azonnal eltávolítottunk."

Nagyon szomorú, hogy egy ekkora volumenű LAN versenynek (az összdíjazás több mint 10.000 euró, átszámítva több mint 3 millió Ft volt, bár ez állítólag a végére még tovább csökkent ismeretlen okokból) ilyen mennyiségű és ekkora mértékű hibával kellett megmérkőznie. Az olyan alapvető problémák, mint a rossz helyszínválasztás, a rendes szellőztetés hiánya, a technikai problémák (gyakorlatilag végig online mentek a meccsek, nem is lett volna szükség odautazni), a csúszások, a biztonsági problémák (!), ezek mind olyan dolgok, amelyek nem csak komoly anyagi, de masszív emberi erőforrást, odafigyelést, felelősséget és szakértelmet kívánnak. Ennek egy jelentős része nem volt meg ezen a versenyen. Jó látni azt, hogy egyre több verseny van a régióban, de rutin nélkül először inkább kicsiben kellene elkezdeni, mert az ilyen hibák ártanak nem csak a csapatoknak, de a szponzoroknak is, akik lehet, hogy ezután kétszer is meggondolják, milyen versenyhez adják a nevüket. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!