Faker: "Szívesen képviselném Dél-Koreát, ha az e-sport olimpiai sportággá válna"

Ha létezik szupersztár a LoL világában, akkor az kérdés nélkül Faker. Képzeljük el, hogy saját országát képviselve egy Olimpián is megjelenne.

Fakert nagy valószínűséggel senkinek sem kell bemutatni, aki kicsit is tájékozott a LoL világában. A harmadik szezonban tűnt fel igazán, lekörözve a teljes mezőnyt csapatával, az SKT-vel, ahol azóta is játszik. A felállás azóta sokat változott, de az eredmények nem igazán, mára már háromszoros világbajnok a szervezet és Faker is. Volt egy kisebb nehéz időszakuk most a Rift Rivals-on és az alapszakasz során, de úgy látszik ismét magukra találtak, Fakerrel az élen.

Még véget sem ért a rájátszás, de az SKT már kvalifikálta magát a VB-re!

Aioween | 17/08/19 15:51Nemrég győzedelmeskedett az SKT a kT-vel szemben és bár még egy ellenfél hátra van a Longzhu személyében, a döntő eredményétől függetlenül az SKT kint lesz a VB-n! Hiába a rosszakarók, hiába minden, úgy tűnik továbbra sem tudja senki megállítani Fakeréket abban, hogy részt vegyenek a VB-n.

Most pedig úgy tűnik, hogy az e-sportok esetleges elismerése esetén, mint olimpiai sportág, ott is szívesen képviselné és öregbítené hazája hírnevét. Középső ösvényesként már számtalanszor bizonyított, hogy méltó arra a hírnévre, amire szert tett alig 3-4 év alatt. 

Az Olimpián való részvételi szándékát egy augusztus 19-én adott interjú során mondta el az OGN-nek, az LCK rájátszás harmadik köre után, ahol a kT Rolstert verték el 3-2-re. Érdekes módon a kT Rolsterig egy meccset sem vesztettek a rájátszás során, az Afreeca Freecs-et is 2-0-ra nyomták le, a Samsungot pedig 3-0-ra. 

Az ötlet természetesen onnan jöhetett, hogy ő is értesült a tárgyalásokról, amik az e-sportok beemeléséről szólnak az Olimpiai sportágak közé, ami akár már 2024-ben aktuális lehet. Kérdés, hogy akkor is ilyen formában lesz-e még, hiszen addig még 7 hosszú évet kell várnunk, ami majdnem a LoL teljes eddig életszakasza. Azt is elmondta, hogy ha ez bekövetkezik, akkor alapjaiban fog megváltozni az iparág megítélése és státusza is.

Ugyanakkor hozzátette, hogy elismeri, az e-sportnak, mint iparágnak vagy akár sportágnak még mindig vannak bizonyos korlátai, hogy ténylegesen olimpiai sportággá váljon. Ha olyan nemzetközi események, mint a Rift Rivals jobban megvetik a lábukat világszerte, akkor akár tényleg beszélhetünk e-sport Olimpiáról, elsősorban LoL-ban, mint versenyszám. Mindenképpen képviselné Dél-Koreát, ha valaha eljut idáig a történet és örülne annak, ha több olyan esemény lenne a világon, ami az általános nézőközönséghez is kicsit közelebb hozza az e-sport jelenséget. És hogy mekkora rá az érdeklődés? Elég egy három évvel ezelőtti VB nyitó videót bemutatnunk és azóta a jelenség csak nagyobb lett. Nem véletlen, hogy az e-sportok hazájában, Dél-Koreában sikerült a mai napig az egyik leglátványosabb nyitóceremóniát összehozni. Kár, hogy erre a VB-re az SKT pont nem jutott ki.

Az egész olimpiai őrület akkor kezdődött, amikor egy interjú során Tony Estanguet, a párizsi Olimpia egyik fejese bejelentette, hogy igen, le fog ülni tárgyalni az IOC-vel és különböző e-sport képviselőkkel arról, hogy 2024-ben az e-sportok a részét képezzék az Olimpiának. Mondanunk sem kell, hogy ez miért nagy hír, hiszen az e-sport megítélése még a mai napig kérdéses, főleg hazánkban. Ha sikerülne elfogadtatni olimpiai szinten, akkor talán az emberek is könnyebben elfogadnák azt, amiért már most sokan élnek-halnak és ősszel például nem a sorozatokat várják, hanem a LoL VB-t. 

Ez az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág jelenleg, dollárok milliói, vagy akár milliárdjai rejlenek benne, így üzleti szempontból is jó lenne ezt egy általánosabb jelenséggé tenni. Ti mit gondoltok?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!