Miként használja fel a játékosvisszajelzéseket a Riot fejlesztés közben?

Miként használja fel a játékosvisszajelzéseket a Riot fejlesztés közben?

Gyakran hördül fel a közösség egy-egy patch, vagy hős kapcsán, Meddler elmesélte mennyire és hogyan veszik ezeket számításba.

Egy dolog biztos, a LoL sosem unalmas, már csak azért sem, mert folyamatosan változik a pár hetente megjelent patch-ek miatt. Jelenleg a legsikeresebb online játék és e-sportok terén is az élmezőnyben van, Twitch-en általában a legnézettebb játék, ha csak nincs valamilyen nagyobb versenye egy másik e-sportnak.

Döntsétek el ti, hogy ez most bug volt vagy sem? - videó

Az NA LCS negyeddöntője közben jött elő a hiba, amit egyből ki is szúrtak a nézők.

Másik nagy "riválisa" a CS:GO, de ott játék szempontjából messze kevesebb változás van, ritkábbak a patch-ek, illetve nem is változik olyan sok minden, legalábbis ilyen gyakran, míg ezzel szemben a LoL-ban sok mindenre figyelnünk kell. Legyen az akár a dzsungelszörnyek változása, hősök buffja, nerfje, esetleg reworkje, tárgyváltozások, épületek, sárkányok stb frissítése, egy szóval minden, ami a LoL-t azzá teszi, ami. Nem kis feladat ezt egyensúlyban tartani, főleg majd 140 hős mellett, egy kis változás hatalmas dolgokat idézhet elő, kicsit olyan ez, mint a pillangó hatás, miszerint egy pillangó szárnycsapása akár egy tornádót is idézhet a világ túloldalán.

A Riotnál is emberek dolgoznak, ezért néha bizony mellényúlnak, de az esetek túlnyomó többségében inkább a jó irányba fejlődik a játék. Az idei évben is voltak bukkanók, de összességében el lehet mondani, hogy sokat köszönhetünk a fejlesztőknek, idén sem maradtunk új és jó tartalmak nélkül, ennek a hajónak a kormányánál pedig Andrei "Meddler" van Roon áll, ő vezeti a fejlesztéseket. Az utóbbi fél évben különösen nagy hangsúlyt fektetett a játékosokkal való kommunikációra, ezért indította a Meddler’s Quick Gameplay Thoughts sorozatot a fórumokon. Rendszerint itt számol be a várható változásokról, sőt kommentekben külön kéri is a játékosok véleményét ezekkel kapcsolatban.

Ennek az interaktív kommunikációnak és a számos patch-nek köszönhetően mára eljutottunk arra a pontra, hogy végre minden egyes pozícióban számos hőssel megállhatjuk a helyünket, ilyen szintű változatosság talán még nem is nagyon volt a LoL történetében. 

Meddler posztjai februárban indultak, pár naponta, vagy egy-két hetente Meddler leírja, hogy éppen min dolgoznak. Ez sokak számára csak egy kinyilatkoztatásnak tűnhet, hogy ez lesz és kész, de Meddler nem így áll a dologhoz, ő ebben elsősorban az átláthatóságot szereti, hogy a játékosok tudják mi van készülőben és erre reagálni is tudnak.

"Szeretek a játékosokkal beszélgetni és szeretem a Riot hozzáállását a témához. A Rioterek közvetlen kommunikációja az érdekelt játékosokkal az egyik oka annak, ami miatt ezt a céget választottam. Ezért én is izgatott voltam, hogy kivegyem a részem ebből az egészből."

A formális és előre megszerkesztett hivatalos bejelentések helyett inkább közvetlen és saját szavakkal megfogalmazott posztokat ír, ezek nem szorulnak rá külön szerkesztésre, vagy javításra, ténylegesen olyan, mint egy párbeszéd. Így könnyebb összeszedni az új véleményeket, ötleteket, vitákat és sokkal gyorsabban meg lehet ezeket osztani a nagyközönséggel. 

Vannak azért árnyoldalai és nehéz részei is a dolognak. 

"Nagyon élvezem a Quick Gameplay Thoughts sorozatomat, de mindenképpen vannak nehezebb és kihívóbb részei, valamint én is sokat tanultam belőle. Egy-egy héten nagyon sok a diskurzus róla. Más heteken nem vagyunk elég részletesek bizonyos témákban. Ettől függetlenül szeretnék folyamatosan beszélni ezekről, így még mindig kísérletezek, hogy mi ennek a legjobb módja."

Ha épp egy nyugisabb hét van, akkor még inkább kikéri a játékosok véleményét, szavazásokat ír ki és új ötleteket vár. A legnagyobb kihívást persze pont a kommentek jelentik. Meddler próbál ezekre reagálni amennyire tud, de egy 100 milliós játékosbázis mellett ez egy elég nagy feladat. Arról nem is beszélve, hogy a játékosok nem mindig fogják vissza magukat, sőt néha elég mérgesek tudnak lenni egy-egy változtatás után, mert úgy érzik nem hallgatják meg őket. Ha nem is válaszol rájuk, de elolvassa őket, viszont néha a játékosok nagyon nagy okfejtésekbe kezdenek bele, ami nem mindig fér bele a tematikába. Néha szóba kerülnek azért nagyobb dolgok is, amik túlmutatnak egy-egy hősön, vagy tárgyon, úgymond vázolja a nagyobb képet, de lévén, hogy ő a vezető fejlesztő, nála alkalmasabb ember erre a posztra nincs is.

Ezeket nagyon jól kommunikálja Meddler, legutóbb például szóba kerültek a class update-ek, amikor nem egy-egy hősre koncentrálnak, hanem a kasztokra. Ezekkel kicsit szünetelnek, mert így sok olyan hős került ki a figyelemből, akik nem igazán tartoztak sehova, de mégis reworkre volt szükségük, mint például Azir.

Külön is kiemelték egy úgynevezett roadmappel júniusban, de ettől még Meddler is kifejtette a saját véleményét. 

"Ezeket a kaszt update-eket nem úgy terveztük, hogy a végtelenségig tartsanak. Ennél a pontnál úgy gondoljuk, hogy különálló hősökkel foglalkozni sokkal inkább kifizetődőbb, mint kasztokra koncentrálni, így jobban be tudjuk osztani az időnket. Ez több különálló projektet jelent, semmint általános kaszt update-ek."

Visszatérnek a hősönkénti frissítésekhez, semmint a nagyobb átfogó patch-ekhez. Legutóbb a Vanguard kasztot frissítették, előtte az orgyilkosokat, az alapvető ötlet pedig jó volt, de akadtak előre nem látható következmények is. Egyrészt több hasonló hőst egy kalap alá venni nem mindig bölcs ötlet, mert lehet hogy vannak hasonlóságok, de alapvető különbségek is, elég ha csak az orgyilkosokra gondolunk. LeBlanc és Rengar is egyszerre kapott frissítést, de a két karakternek köze nincs hozzá. A Vanguardoknál is történek problémák, Zac gyenge lett először, Seju túl erős, Maokai pedig nem létezett. 

Vannak, akik nem értenek egyet ezzel a megközelítéssel és sokak szerint semmi értelme a sima játékosokat is bevonni ezekbe a kérdésekbe, főleg nagy kérdésekben. Miért nem inkább csak a profikat vonják be a kérdésekbe, hiszen ha valakik, ők biztosan értenek hozzá.

Mi értelme egyáltalán a Quick Gameplay Thoughts-nak akkor? Sok oka van annak, hogy Meddler így áll a témához. Sok különbség van a játékosok között, mindenkinek más a meglátása, más ötletei vannak és ezekre figyelni szerinte felbecsülhetetlen. 

Amikor fejlesztőket kerestek, Meddler még a bronz játékosokat sem zárta ki, mert nekik is lehetnek fontos meglátásai, amik arra a ligára vonatkoznak. Legyen szó bármilyen témáról, backend fejlesztők, rendszer fejlesztők lehetnek bronzosok, silveresek, vagy akár goldosok, hogy értsék a dolgokat. Nem kell magas eloban lenni ahhoz, hogy valakinek jó ötletei legyenek, vagy kreatívan tudjon gondolkozni. 

Hasonló módon, ha csak a high elo, vagy csak a profi játékosokat hallgatnák meg, akkor is sok vélemény kimaradna, pedig a játékosok nagy része inkább a bronze, silver, gold környékén mozog, ergo ezt a réteget érintik a legjobban a változások, annak ellenére, hogy a patch-ek sokszor a profik igényeitől is függnek. 

"Tapasztalt és jó játékosoktól hasznos lehet tanácsot kérni, amikor a játékon magán dolgozunk. Van számos master, challenger, és ex-pro játékosunk, akikkel folyamatosan konzultálunk a tesztek során. Azonban vannak más képességek is, amik fontosak lehetnek. Azok, akik nagyon jó mindenben nyilván ideális alanyok, de az átlagos játékos nem ilyen, egyes dolgokban jók, másban kevésbé."

Így talán kissé érthetőbb a sokszínűség és az átláthatóság, valamint a széles lefedettség miatt igenis fontos, hogy ne csak a diamondosokat, hanem a bronzosokat is meghallgassák.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!