Pályameta-elemzés: Train favorit, Nuke még mindig nem érdekel senkit

Pályameta-elemzés: Train favorit, Nuke még mindig nem érdekel senkit

Van olyan versenymap, amit minden versenyen látni és van olyan is, ami a legtöbb csapatnál hanyagolva van. Pályameta elemzés a DH Malmö után!

A Krakkói Major és a Malmöben megrendezett Dreamhack statisztikáit vetjük össze, azzal a céllal, hogy melyik pályán kellene változtatni, hogy vissza térjen a metába.

Mirage

Mirage egy régóta közkedvelt pálya, akár MM-ről, akár versenyekről van szó. Felépítése és smoke-jai miatt relatív könnyen támadható, ugyanakkor egy jól felépített védelem legtöbbször meg tudja fogni az offenzív felet. Egy klasszikus pálya, amit reméljük, hogy a közeljövőben nem frissítenek vagy alakítanak át. A harmadik legtöbbet játszott map a két versenyen, nyolcszor került játékba a Major-ön és tízszer a malmöi Dreamhack-en, ezzel összesen tizennyolc alkalommal mérték össze tudásukat ezen a pályán. 55-45%-ban CT map, ami nem biztos, hogy a legjobb, de ez még bőven belefér a játszható és kedvelt map kategóriájába.

Cobblestone

A Major-ök örök kedvenc pályája, legalábbis nézői szempontból, hiszen minél többet játsszák, annál több esélyünk van megkapni az értékes souvenir ládát. A csapatok sajnos azért nem tolják túl, hiszen összesen tizenhárom alkalommal folyt itt csata, ami a középmezőnybe volt elég. Nyolc alkalommal volt a Dreamhack-en és ötször Krakkóban. Nagyjából kiegyenlített pálya, de itt is a CT-k uralják a köröket nagyobb százalékban, kb. 54-46% az arány.

Inferno

Az átalakítás és a kipofozás jót tett neki, hiszen a régi Inferno már nem tartozott a kedvencek közé. A Major-ön a legnépszerűbb map volt, tizenkét alkalommal találkoztak ott a csapatok, míg Dreamhacken kilencszer. Ez összesen huszonegy alkalom, ami a második helyre volt elég a felújított pályának. Ez az egyik legkiegyenlítettebb pálya, érdekes adat, hogy a Major-ön 52,5%-ban nyert a CT oldal, a Dreamhack-en viszont 54%-ban nyert a terrorista oldal. A profik egyik kedvenc pályája lett, mióta leporolták.

Overpass

Az örök CT map, legalábbis azt hittük, igaz? A Major alkalmával hétszer, míg Malmöben összesen háromszor használták, ezzel odaért a nem túl előkelő ötödik helyre. Érdekesség, hogy a Major-ön majdnem 60%-ban győzött a CT oldal, a Dreamhack-en viszont 60%-ban győzött a T oldal. Valami frissítés talán ráférne a pályára, hiszen Malmöben nem volt nagy szerepe.

Train

Sokak által elfeledett pálya, ami régebben nem kapott túl sok játékidőt, de most erősebb, mint valaha. A két versenyen a legnépszerűbb választás volt, Malmöben holtversenyben első, tizenkétszer került rá a sor, míg Krakkóban ugyancsak holt versenyben első, tíz alkalommal. Összesítve, kb. 57,5%-ban nyertek a CT-k, ami már egész jelentős előny, de ez nem meglepő, hiszen mindig is a CT-k uralták a pályát.

Cache

Őszinte leszek, az egyik kedvenc pályám és rossz ezt látni, hogy az utolsó előtti helyre került a két verseny statisztikái alapján. Dreamhack-en ötször, míg a Majorön háromszor láthattuk a színpadon. Reméljük, a Valve észreveszi ezt és valamiféle frissítéssel visszahozza a versenyek vérkeringésébe. Szerintem Midet vagy "B" lerakót kéne picit átalakítani, de nem én dolgozok a Valve-nál, ezt bízzuk a pályatervezőkre. A Majorön 57%-ban a CT-k nyertek, Malmöben viszont 68% (!)-ban a terroristák bizonyultak jobbnak.

Nuke

Egy nagyon-nagy múlttal rendelkező pálya, amit rossz így látni, mert a frissítése nem oldott meg semmit. Sem a csapatok, sem az MM játékosok nem szeretik. Mindkét versenyen egyenként háromszor került a pályák közé, ezzel mindkét esetben utolsó, így összesítésben is az. Nem hiszem, hogy a pálya megmenthető ezek után, nagyon át kell alakítani ahhoz, hogy visszatérhessen és mivel nemrég volt frissítve, így biztos, hogy nem ez a prioritás a Valve-nál.

Szóval Nuke csak népszerűtlen, de Cache-n és Overpasson is lehetne csinosítani egy kicsit. Dust2-ről pedig már rég nem hallottunk, jó kérdés, hogy mikor tér vissza az aktív poolba. Ha a Valve okos, akkor még jócskán év vége előtt, hogy legyen idő hozzászokni a jövő év eleji Major előtt. A legnépszerűbb 3 map viszont kirobbanthatatlan, szóval készüljünk fel arra, hogy az őszi szezonban a legtöbb versenyen a Mirage, Train, Inferno triót fogjuk látni a legtöbbször.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!