A DreamHack is visszaengedi a korábban csalókat a versenyeire

A DreamHack is visszaengedi a korábban csalókat a versenyeire

Ahogy korábban az ESL, most a DreamHack is feloldotta a tiltást, visszatérhetnek azok, akiket korábban bármilyen csaláson kaptak. 

Néhány hónapja meglepetésként érte a játékosközösséget, de a profi világot is az ESL döntése, miszerint két év után a korábban csalás miatt eltiltottak újra részt vehetnek az ESL versenyeken. Az iBuyPoweres srácok, a bolgár dream3r, KQLY és a többiek azóta ismét bontogatják a csapatos szárnyaikat, most pedig újabb versenyszervező gárda enyhített a szabályzaton és engedi vissza őket a saját versenyeire.

Máris megvan az első ex-csaló, akire csapatot építenek

Pár hónapos kihagyás után ismét összeáll a bolgár MK, a csalási tilalom feloldásának sokat köszönhet dream3r.

A 2016 nyarán indított ESIC (Esports Integrity Coalition) azzal a küldetéssel jött létre, hogy megőrizze az e-sport integritását és felelősséget vállaljon az e-sportokon belüli csalás minden formájának megelőzéséért, valamint a csaláson kapottak kivizsgálásáért és felelősségre vonásáért. Mivel a DreamHack is az ESIC tagja, ezért várható volt, hogy előbb-utóbb frissítik a csalókra vonatkozó szabályzatukat annak érdekében, hogy minden megfelelő óvintézkedést megtegyenek a fair küzdelmek fenntartására. Röviden: a DreamHack, mint ESIC szabályozó testületi tag, az ESIC csalásellenes szabályait alkalmazza innentől.

A DreamHack szabályzata, az ESIC ajánlásával, azonnali hatállyal, az alábbi szankciókat alkalmazza innentől a csalókra:

  • Dopping: Az eredmények érvénytelenítése, 1 és 2 év közötti eltiltás, a pénzdíjak felfüggesztése (ha a verseny vége előtt derül ki, akkor diszkvalifikáció).
  • Csalás: A tornáról való kizárás, az eredmények törlése, a pénzdíj kiutalásának felfüggesztése, 2 évtől életfogytig tartó eltiltást kaphat életkor, a játékos szintje, a verseny mérete és a csalás típusa függvényében (ebbe beletartozik a smurf-ölés is, ezesetben mindkét félre vonatkoznak a szankciók). Amatőr szint feletti versenyeken való csalás (pl. ahol jelentős a díjazás, vagy egy profi versenyre való kijutás a tét), általában 5 év eltiltással jár majd, de súlyosbító körülmények tekintetében ez akár életfogytig tartó is lehet.
  • Bundázás: (match-fixing): 5 éves eltiltás, hacsak nincs súlyosabb kihágás az ESIC korrupcióellenes szabályzatával kapcsolatban. Ha van ilyen súlyosbító körülmény, úgy az hosszabb eltiltást, a pénzdíjak felfüggesztését, vagy ha a verseny vége előtt derül ki, akkor diszkvalifikációt von maga után.
  • A verseny manipulálása, megvesztegetés: Az eredmények érvénytelenítése, 1 és 2 év közötti eltiltás, a pénzdíjak felfüggesztése (ha a verseny vége előtt derül ki, akkor diszkvalifikáció).

"Büntetett előéletű", visszaeső csaló esetén természetesen már sokkal szigorúbb eljárás történik majd, szóval egy újbóli kihágás minden bizonnyal azonnali, életfogytig tartó eltiltással jár majd az e-sporttól.

Ezzel együtt, minden, 2015. február 15. előtt eltiltott játékos eltiltása megszűnik, beleértve minden kisebb és nagyobb DreamHack CS:GO versenyt, az ASTRO Opentől a DH Mastersig. A szankciók nem érvényesek a Valve által szponzorált versenyekre, tehát a Major tornáktől vagy más, a Valve által támogatott bajnokságtól a korábban eltiltott játékosok továbbra se versenyezhetnek majd.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!