Ha a játék sikeres, akkor nyilván nyitni fogok a PUBG piac felé -interjú Tanár Úrral

Ha a játék sikeres, akkor nyilván nyitni fogok a PUBG piac felé -interjú Tanár Úrral

A Tanár Úr nemrég túladott steam skin raktárának egy jelentős részén, ebben az interjúban arról kérdeztük, hogy ez a PUBG térnyerése miatt történt-e?

Hogy tetszik az új skin pakk? Az általános vélekedés az, hogy egy-kettőt eltekintve, a többi elég gagyi.

5-6 skin tetszik a 17-ből, ami végül is nem rossz arány, de ízlések és pofonok. A többivel kapcsolatban tényleg kevésbé érzem, hogy mindenképpen be kellene szereznem egyet, bár a lényeg úgyis az, hogy mikor stabilizálódik az áruk, és mikortól érdemes elkezdeni velük a kereskedést.

A legutóbbi videód arról szólt, hogy rengeteg skintől szabadulsz meg. Van ennek valami köze a PUBG-hez gazdasági szempontból?

Természetesen van, -ahogy számos egyéb tényezőnek is. A PUBG növekvő népszerűsége amúgy nem lett volna elegendő ahhoz, hogy ilyen lépésre szánjam el magam. A két játék szerintem kiválóan megfér egymás mellett, és nem feltétlenül jelenti az egyik játék előretörése a másik bukását, ahogy ezt sokan gondolják. Hogy érthetővé váljon, hogy miért adtam el tonnányi skint és kulcsot, ahhoz érdemes ismerni engem: Napi szinten játszok el olyan gondolatokkal, hogy meddig lesz stabil a Steam Piac? Mikor jön el az a pont, ahol már kockázatos nagyobb összegeket tartani az accountokon? Mikor következhet be egy piaci összeomlás? Általában a negatív várható piaci eseményekre fókuszálok; és ha ezeknek az esélye nő, akkor azt úgy gondolom, azokat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Milyen szempontokat vettél figyelembe?

A PUBG népszerűsége csak egy szempont. Érdemes figyelembe venni CS:GO-ban elszaporodott csalókat, akik lassan tönkreteszik a játékot. Egyre több a piaci korlátozás is a Steam részéről, valamint rengeteg a tradebot is, és ezen a téren is éleződik a verseny. Ezek mellett felröppentek viszonylag megbízható forrásból olyan pletykák, amiknek ha csak fele igaz, akkor azonnali jelleggel érdemes megszabadulni a skinektől. Mivel ebben nem vagyok biztos, nem kívánok senkit riogatni, de ez is egy jelentős szempont volt azzal kapcsolatban, hogy a raktáraim nagy részét eladjam. Sokan meglepődtek, hogy sok skintől váltam meg, de a nem publikus accountjaimon havi szinten hajtok végre gyakran nagyobb összegben eladásokat. Most viszont eljutottam oda, hogy minél kevesebb értéket szeretnék az accountjaimon tartani, tehát csak annyit, amennyi a kereskedéshez feltétlen szükséges.

A PUBG megjelenésétől kezdve mostanáig milyen változások mentek végbe a piacon?

Az új skinek grafikonjain egyértelműen látszik az eladások számából, hogy a játékosok kevesebb ládát nyitnak, ez nem jelent túl sok jót a piacra nézve, de ami meglehetősen kirívó a grafikonokkal kapcsolatban az az, hogy a skinek jelentős része egyre kevesebb eladást produkál. Ez nem jó jel, és arra enged következtetni, hogy csökken a kereslet a skinekre. Ebben biztosan szerepet játszik a PUBG, de nem ez az egyedüli ok. Egyre többen használnak tradebotokat, vagy csereberélnek egymás közt, kikerülve a Steam Piac tranzakciós adóját. Persze a keresletcsökkenés ellen hat, ha a botokat használva megy a cserebere, de az árakat minden esetben a piaci grafikon határozza meg. Ebből képzi az árait a SteamAnalyst is, és ezt veszik alapul a botok üzemeltetői is. Ha egyre kevesebb eladás van, az a grafikonokon is meglátszik, és minél kevesebb az eladás, annál kuszább a grafikon, ezzel együtt egyre nehezebben állapítható meg egy-egy tárgy pontos ára is, amely viszont a tradebotoknak sem jó. Sőt; valójában senkinek. Egy olyan piac, ahol az árak nem becsülhetőek meg teljes pontossággal, kereskedésre alkalmatlanná válik, és általában nem sokáig húzza.

Sok játékos, köztük én is, CSGO skinekből veszik/vették meg a PUBG-t. Van ennek valamilyen érezhető hatása a piacon?

Persze. Ez is egy tényező, aminek hatása van ugyan, de nem számottevő. Eddig is vásároltak a felhasználók skinekből játékokat, mégsem borította ez meg a piacot. Pár évvel ez előtt ilyen szempontból egy-egy Summer Sale sokkal durvább volt.

Egy steames statisztika kimutatta, hogy nagyon sok CS:GO játékost szipkáz el a PUBG. Lehet ennek akkora hatása, ami komoly befolyásoló tényező lehet a skinpiacon?

Ez a tényező már most jelen van, ha a keresletcsökkenést vizsgáljuk, de még nem akkora a baj, hogy durranjon a lufi. Mindenesetre ezek intő jelek, amire figyelni kell. A legrosszabb eshetőség az lehetne, hogy elnéptelenedik a játék, és a kereslet nagyot csökken, ami következtében az árak zuhanni kezdenek. Akinek nagy értékű skinjei vannak mindenképpen számoljon ezzel a forgatókönyvvel. Bár nem gondolom, hogy ez mostanában gyorsan bekövetkezne. A Valve-nak valami nagyot kéne gurítani, hogy kicsit életet leheljen a CS:GO-ba. Ez, ami most van, szerintem nem jó irány. Egy-két szebb skin nem fogja megváltani a világot...

A PUBG-ben is lehet skineket szerezni, ráadásul barátságosabb körítéssel. Lehet-e az ott kialakuló piac alternatíva a jövőben?

Természetesen. A PUBG fejlesztőin múlik, hogy mennyire sikerül a játék élettartamát elnyújtani és telepakolni új, szórakoztató tartalmakkal. Ez fontos kérdés. És persze az is, hogy mennyire sikerül megteremteni azt az igényt, hogy a játékosok úgy érezzék, hogy szükségük van azokra a skinekre, amiket a játék kínál a számukra. A kereskedési felületek már elkészültek a skinekhez, mint pl. a pubglounge.co, pubgtraders.net, pubgtrade.com, és még sorolhatnám. Ha fél év múlva is ilyen sikeres a játék és fogynak a skinek rendesen, akkor minden bizonnyal nyitni fogok a PUBG-piac felé.  

Milyen változásokra kell figyelnie az átlag játékosoknak?  Jól, vagy rosszul járnak a jelenlegi helyzettel?

Én továbbra is folytatom a kereskedést, mivel az még mindig jövedelmező. Persze abból, amit elmondtam, valószínűleg látszik, hogy a jelenlegi helyzet nem túl rózsás és hosszútávon egyáltalán nem kedvező. A piacot amúgy Kína valószínűleg fel fogja lendíteni, de ha a Valve nem teszi oda magát a közeljövőben, akkor sok jóval nem érdemes számolni. Viszont ne felejtsük el, hogy egy masszív árcsökkenéssel is hatalmasat lehet keresni, ha időben adjuk el a skinjeinket, és később a drasztikus árcsökkenés után visszavásárolunk mindent, ugyanis így is lehet profitálni. Ez nem egy gyors folyamat, de egy jó trader mindig és minden esetben türelmes típus.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!