Vizicsacsi: Nem tudom, hogy mit hoz a jövő

Vizicsacsi: Nem tudom, hogy mit hoz a jövő

Mi történt a H2K ellen? Mi lesz az EU LCS-szel? Mi lesz a Unicorns of Love csapatával?

FOR THE ENGLISH VERSION, PLEASE CLICK HERE


2017. Zsinórban a harmadik év, amikor a Unicorns of Love-nak minden esélye megvan, hogy kijusson a világbajnokságra, de végül nem sikerül. Egy olyan játékos szemszögéből, aki a kezdetektől benne van a csapatban, ez borzasztó érzés, főleg egy olyan szezon után, mint az idei. Végre összeállt egy stabil ötös, jön egy nagyon magabiztos tavasz, majd meglepetésre egy összességében nagyon gyenge nyár, aminek a vége keserű szájízt hagy. 

Exkluzív interjú Vizicsacsival az elbukott gauntlet meccsről a H2K ellen, a csapaton belüli hangulatról, jövőről és arról, hogy ő volt-e az, akit a múltkor valaki lelőtt a PUBG-ben.

Unikornismentes lesz idén is a VB!

Aioween | 17/09/10 10:41 Hiába az erős kezdés, majd a későbbi visszatérés, ezúttal kevés volt az UOL, hogy megállítsa a H2k-t. Pedig az az első meccs szemet gyönyörködtetően szép volt! Fantasztikusan indult az UOL szériája a H2k ellen, mintha nem is ők lettek volna.

Azok a fránya ötödik meccsek... Viszont ahogy tavaly, úgy idén is a játék képe alapján teljesen egálba voltatok, sőt, ha nem jön egy-két rossz döntés és egyéni hiba, akkor simán hozhattátok volna. Mi volt a legnagyobb hibátok szerinted a szériában?

Valóban partiban voltunk mindvégig, sőt, a gyakorlásunk során nyújtott teljesítményeink alapján azt gondoltam volna, hogy sikerül is a győzelem, de valahogy sokkal gyengébben játszottunk végül az aktuális meccseken. Rosszak voltak a draftok és akadozott a kommunikáció, illetve az egyes játékosok megszokott magabiztossága is megingott, ami miatt nem volt optimális a shotcalling sem.

A meccs után Gilius is azt mondta, hogy nem a H2k vert el titeket, hanem ti saját magatokat, de többen megjegyezték, hogy a draftokkal is baj volt. Miért a Shent választottátok a Gnar helyett az 5. meccsen, mikor előtte lehoztad vele a meccset?

Ez egy jó kérdés. Ami azt illeti, az első 3 meccsen pont ezért bannoltuk ki a Gnart, mert tudtuk, hogy OP hős lesz a széria során. Ennek ellenére muszáj volt a bot lanet hoznunk, mert nem volt elég jó a champ poolunk, így elestem mind a Cho’gath pick lehetőségtől a 3. meccsen, mind a Gnartól az 5. meccsen. Sőt, még a Gnar elleni counter pickjeimet sem hozhattam, mert akkor is bot lanet kellett pickelni. Feláldoztuk a top lanet, de sajnos boton nem tudtunk akkora előnyt kialakítani, hogy ez megérte volna. Dzsungelben ugyanez a probléma merült fel, mint topon, Xerxe bármikor szívesen hozott volna pl. egy Rumblet az első rotációk egyikében, de ő sem kapta meg, amit akart, és olyan hősökre kényszerült, mint az Ivern, amit nem is gyakorolt a scrimek során.

Rutinos 5. meccses játékos vagy már, mégis úgy tűnt, hogy ideges vagy a mindent eldöntő összecsapáson. Ki tudod zárni ilyenkor azt, hogy „úristen, mi van akkor, ha kikapunk?”

Az 5. meccsen egyáltalán nem voltam ideges, elfogadtam, hogy én egy vesztes matchupot kell, hogy játsszak, és bíztam abban, hogy a csapat majd ad lehetőségeket jó Shen ultikra, és többet tehetek hozzá a meccshez, mint a Gnar. Ez nem történt meg, onnantól pedig csak mentem az árral. Igazából más feladatom nem is volt, mint tartani split pushban, de annyi free killt kapott a meccs során, hogy ez sem vált opcióvá. Az egyedüli meccs, ami kiakasztott, az a 2. meccs volt. Az ötletek teljes hiányát vettem észre a csapattársaimon, és a kommunikáció iszonyatosan akadozott, bár ezt már az első meccsen is éreztem, miután a Syndra 2x rámroamolt anélkül, hogy észrevettük volna midről. Hiába mondtam nekik, hogy kéne ezzel valamit tenni, hogy tegyük oda magunkat úgy, mint a gyakorló meccseken, egyszerűen nem jött össze. Mintha mentális blokkunk lett volna.

Hogy viselték a többiek, főleg az újak? Nagyon le voltatok törve? A meccs óta nem is kommunikáltatok semmit Facebookon sem.

Eleinte nyilván mindannyian le voltunk törve, főleg, mert ismételten nem sikerült úgy játszani, mint ami bennünk lett volna. Valahogy a gyakorló meccseken, sokkal felszabadultabb légkör mellett jobban ment mindenkinek. Kellemetlen vereség, de túl kell tennünk magunkat rajta, és tovább lépni. Már nincs mit tenni ezzel kapcsolatban, úgyhogy érdemesebb a jövővel foglalkozni. Bizonyára lesz majd kiírás a facebookon, majd az illetékesek eldöntik, hogy mikor.

Ilyenkor nyilván előjönnek azok a hangok a közösségből, hogy „Csacsinak csapatot kéne váltania, az UOL-lal sose megy majd vébére”. Egy korábbi interjúdban elmondtad, hogy még anno hívott a Fnatic is. Három sikertelen kísérlet után nem gondolkodik el az ember azon, hogy ha minden áron vb-n akar szerepelni, akkor lehet, hogy más csapatnál kell megtalálni a számításait?

Valóban zsinórban harmadszor maradtunk le a vb-ről, úgyhogy elgondolkodtató, hogy miért van az, hogy a szezonok végén mindig alulteljesítünk. Pedig most minden adott lett volna: jó csapat, remek tavaszi szezon, koreai edzőtábor a nyári előtt. Valahogy mindig akad valaki, aki a szezon során hullámvölgybe kerül, és ez nagyon kihat a csapat teljesítményére is. Első szezon során Vardags, a 2. során Move, idén pedig Exileh. Szerintem nem ártott volna extra mentális felkészítés, így pl. hónapokon át sportpszichológus igénybe vétele. Javasoltam is július közepe táján, a Rift Rivals után, de a vezetőségnek más elképzelései voltak. Hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudom. Jelenleg szerződés köt a csapathoz mindannyiunkat.

Összességében, ha visszatekintesz 2017-re, hogy értékeled a szezonokat? Ez volt az első olyan év, hogy ugyanazzal az ötössel tudtatok két spliten keresztül játszani.

Jobb csapatunk volt idén, mint bármikor korábban, úgyhogy többet is vártam volna ettől. Ezért is maradtunk együtt, mert a tavaszi szezon során nem volt senki, aki gyenge pont lett volna. Sajnos valami nyáron nagyon nem jött össze, és ezért nem is mondanám, hogy ez egy jó évünk volt. Hiába a tavaszi jó teljesítmény, a nyári szezon az, ami számít.

exilehA nyár gyenge láncszeme, Exileh

Biztosan képben vagy az EU LCS-t érintő változásokkal, az UOL a tervek szerint marad Berlinben. Szerinted jó az irány? Rövidtávon biztos, hogy fájni fog a csapatoknak; egyáltalán, hogy fogtok olyan ellenfelekkel játszani, akik nincsenek a régiótokban? Vagy maradnak a scrimek?

Érdekes lesz, hogyan fogja a Riot megoldani a változtatásokat. Valószínűleg eleinte lesz egy kis szintcsökkenés, de hosszú távon úgy gondolják, hogy ez egy nagyon stabil európai régiót fog eredményezni. Kíváncsian várom, hogy valóban így lesz-e.

Bár csak novemberben járnak le a szerződések, meg kell kérdeznem: beszéltetek már arról, hogy esetleg variáltok a csapaton? Exileh pl. nem volt jó a nyáron, sokan a távozásáért kiáltanak, de az utolsó meccsre nagyon összekapta magát, és régi fényében tündökölt. Ahogy mindannyian hangoztatjátok, együtt mentek tovább ezen az úton?

Nem beszéltünk még a jövőbeni tervekről csapat szinten, de azért nagyjából tudom, hogy ki mit akar majd csinálni. Természetesen ezt nem oszthatom meg!

Mivel fogod tölteni az év hátralevő részét? A múltkor valaki az egyik Facebook csoportba berakott egy képet, amin épp lelőtt PUBG-ben egy Vizicsacsi nevű játékost. Csak nem te voltál?

Ami azt illeti, nem, nem én voltam. Csak a csapattársaim játszanak PUBG-vel, én továbbra is a League-re akarok majd koncentrálni, még a szünetben is. Szerintem fontos, hogy egy LCS játékos formában maradjon és jól kezdhesse a következő szezont.

Kinek szurkolsz a világbajnokságon?

Bárkinek, aki a koreaiakat el tudja verni, de ha kéne egy csapatot mondanom; akkor hajrá Gambit!

A következő oldalon az interjú angol fordítását olvashatjátok.

2017. The third year in a row, where Unicorns of Love have every chance to qualify for Worlds, however, in the end, they don’t make it. From a player’s perspective, who is part of the team from the beginnings, this is a horrible feeling, especially after a season like the one in 2017. Finally a stable starting roster, a very confident season in spring, and then – surprisingly – a weak summer with a bitter taste in the mouth in the end.

An exclusive interview with Vizicsacsi about the lost gauntlet match versus H2K, the mood inside the team, about the future and that was he the one someone shot in PUBG.

Those damn 5th games… However, as in last year, looking at the games, you were equal with H2K apart from some bad decision and ingame mistakes. What do you think, what was your biggest mistake in the series?

Indeed we were in party with H2K until the end, moreover, looking at our practices, I thought we could win as well. However, we played way worse on stage. Bad draft, communication issues, and the players’ confidence got shaky as well, which led to bad shotcalling.

After the series, Gilius said that it wasn’t H2K who won the game but you lost it. Also, many people talked about bad draft that you mention in your previous answers. Why did you pick Shen instead of Gnar in Game 5, when you clearly won with the champion in Game 4?

That’s a good question. To be honest, we banned Gnar in the first three games, because we knew  that it will be an OP champ during the series.  Nonetheless, we had to prioritize our botlane, because we didn’t have an extended champion pool, so I couldn’t play Cho’Gath in Gamer 3 or Gnar in Game 5. I also couldn’t pick my counters against Gnar because we had to prioritize our bot, so we sacrificed the top, but couldn’t manage to get a big enough lead on bot to make it worth. Jungle was the same, Xerxe wanted to pick Rumble in the first rotations, but didn’t get it so he had to play Ivern, which he didn’t even practice during scrims.

You have a lot of routine in Bo5 series, however, you looked nervous in the deciding game. Can you close out thoughts from you mind like “oh my god, what if we lose”?

I wasn’t nervous in G5, I’ve accepted that I have to play a losing matchup and trusted my teammates that they’ll provide me chances to use my Shen ult, so I can have a bigger impact on the game. This didn’t happen and I just went with the flow. I only had to hold Odoamne and not let him splitpush, but he got so many free kills during the match - including me - that this became an impossible option as well.

"The only game I was mad about was Game two. I felt like we were out of ideas, our communication faltered, but I've felt this in Game 1 as well, when the enemy Syndra roamed top lane twice without us noticing it. I told my teammates that we should do something about it, “just play like in scrims”, but we couldn’t make it. Like we had a mental block or something."

How did the rest of the team handle the loss? UOL didn’t even communicate on its Facebook since that match…

At first, of course we were really sad, especially because once again we couldn’t transfer our practice form to stage, we had way more in us. For some reasons, we are much more relaxed and everyone plays a lot better. It’s an unpleasant loss, but we have to move on, there is nothing to do about it, so we look into the future. There will be something on Facebook probably, the ones responsible for it will decide, when.

At losses like this, conversations rise from the community like “Vizicsacsi should leave UOL, or he’ll never go to Worlds”. In a previous interview with us, you mention that Fnatic offered you a position back in 2016 but you didn’t accept it. After three unsuccessful attempts, don’t you think that if you want to play at Worlds, you should move on?

It’s sad that we missed Worlds the third time in a row, so it makes me think why we have bad summer splits each year. We have everything we needed in 2017: good team, great spring season, bootcamp in Korea before the summer split. However, there is always someone who has a downturn: first Vardags, then Move and now Exileh had a weaker showing than the rest of us.

I think we could have used some extra mental training, like a sports psychologist. I proposed this option to our management around mid-July, after Rift Rivals, but they had different ideas. About the future… I don’t know, at this moment, we all have contracts with the team.

If you look back to 2017, how would you rate your year? This was the first time the same UOL roster played during spring and summer.

I think this team was the best UOL team ever, so I expected way more. That’s why we kept our roster after spring, we had no real weak points in the team. Sadly, something broke in the summer, so I think, we had a bad year overall. Even if you are good in spring, the summer is what really counts.

I’m sure you are aware of the upcoming changes in the EU LCS, according to sources, UOL will stay in Berlin. Do you think, this is the right direction for Europe? I’ll probably hurt teams on a short term. How will you play on a regular basis with top teams from other regions? Scrims?

It’ll be interesting, how Riot will solve these changes. There might be some decrease in the beginning, but they believe that this will result in a very stable European region on a long run. I’m curious.

Your contracts will end in November, but I have to ask: have you guys talked about roster changes? For example, Exileh was below his level in the summer, but he gathered himself for the last series vs. H2K. Will you go forward on this path together?

We haven’t talked about future plans with the team, but I know more or less, what my teammates are planning in the future. I can’t share the details.

What will you do in the rest of the year? There was a guy who posted a screenshot to a League of Legends Facebook group about shooting a player named Vizicsacsi. Was it you?

No, it wasn’t me, only my teammates play PUBG, I wanna focus only on League during the break as well. I think it’s important for an LCS player to stay in good form for the next season.

Who will you cheer for at Worlds?

Anyone, who can beat the Koreans. But if I had to choose one team, then Let’s get them, Gambit!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!