Dupreeh: „Az elején te vagy az esélytelenebb, aztán hirtelen mindent elveszíthetsz”

Dupreeh: „Az elején te vagy az esélytelenebb, aztán hirtelen mindent elveszíthetsz”

A Slingshot készített interjút Peter “dupreeh” Rothmann-el az Astralis hullámvölgyéről és arról, hogy miért nehéz mindig elsőnek lenni.

Tudom, hogy nektek mindig nagyobb a célotok annál, hogy csak a csoportból jussatok ki, de tanultatok valamit ezen a héten?

Szerintem sok mindenből tanulhatunk, leginkább egyénileg kellene több órát kéne beleölni a játékba. Szerintem ez a legnagyobb problémánk ebben a pillanatban. Nem az, hogy nem játszunk eleget, csak vissza kerültünk a komfortzónánkba. Talán ez a legfontosabb dolog a számunkra. Nem csak az a lényeg, hogy mindig lőj be mindenkit, de az is sokat számít, hogy hogyan kommunikálsz a csapattal, hogyan helyezkedsz. Nagyon sok dologban lehet fejlődni egyénileg, nekünk ezekkel van most problémánk, de nem igazán lehet erőltetni. Ez egy olyan valami, amin dolgozni kell, amikor gyakorolsz. 

Eddig arról szólt a történetetek, hogy próbáltok felzárkózni a legjobbak közé, most hogy ott vagytok, szerinted hogyan tudtok ott is maradni?

Nem tudom. Nagyon jól kezdtük az évet, sok döntőben voltunk. Néhányat megnyertük, néhányat elvesztettünk. Szerintem sok minden múlik azon, hogy mentálisan mennyire vagyunk ott. Nehéz elfogadni, hogy néhány csapat egyre jobbá válik. Ez az egész a NiP egyeduralmáig megy vissza. Véleményem szerint nekik is ez volt a problémájuk, nem tudták elfogadni, hogy más csapatok nagyon gyorsan fejlődnek. Meg kell próbálnunk ezt elfogadni. A legtöbben régóta a CS:GO elitjében vannak, de most jöttek újoncok, akik nagyon jól játszanak.

Szerényebbnek és tisztelettudónak kell lennünk az iránt, hogy más emberek sokkal több időt fektetnek bele azért, hogy jobbá váljanak. Szóval szerintem ez az egész egy mentális harc saját magaddal. Jobban kell tisztelned az ellenfeled, de nem annyira, hogy elkezdj félni tőlük. Nem adtunk egyik napról a másikra kevesebb tiszteletet, véleményem szerint minden együttesnek megvannak a hullámhegyei és völgyei. Mi most a völgyben időzünk egy picit, de vissza fogunk jönni.

Mit gondoltok arról, hogy ennyire kiegyenlített a mezőny? Talán most nem annyira problémás, mint tavaly amikor hét csapat nyert meg hét versenyt, de így is eléggé nyitott.

Szerintem inkább pár játékos kezdett el nagyon jól játszani. Az új FaZe egy nagy kérdőjel mindenki számára. Átlagosan játszottak az előző LAN-ig, ahol aztán bitang jól lőttek. Vannak sztárjaik és nagyon jó játékosaik. Csak nem tudom, hogy ez működni fog-e, összeállítás szempontjából. A végén mindig az számít, hogy mennyire vagy ott agyban. Lehet öt játékosod, akik közelébe sincsenek a világ legjobbjaiknak, de tudnak csapatként működni. Leginkább az együttműködés számít, de egyénileg is jól kell játszanod.

Bocsáss meg, ha most éppen nem vagy entry fragger, de régen ebben nagyon jó voltál. Sokan azt mondják, hogy ez egy egyszerű szerep, de mégis mi kell ahhoz, hogy jó legyél benne?

Egy entry fragger-nek nagyon fontos, hogy jó reflexekkel rendelkezzen és ismerje az ellenfelét kívülről-belülről. Az is sokat számít, hogy mennyire vagy gyors a sarkoknál. Mindig el kell döntened, hogy a szerencsére bízod magad vagy inkább biztonságosan játszol. Ha a szerencsére bízod magad, akkor be kell menned, és azt kell mondanod, hogy valószínűleg innen tartja az ellenfél, csak ide nézek be. Néha ott van; megölöd, és lehet, hogy ebből az egy mozdulatból megvan az egész kör, de lehet az is, hogy a másik sarokban van és hátba lő. Nagyon random tud lenni néha, de itt is az agyadon múlik a dolog, ha elég magabiztos vagy és hiszel magadban, akkor legtöbbször a jó taktikát fogod választani. Jó reflexek kellenek, és ismerned kell az összes sarkot.

Az út minden része rögös. Megnyerni egy versenyt mindig nehéz. De nekem eddig úgy tűnt, hogy az elején kevés nyomás volt rajtatok. Aztán hirtelen ti lettetek a világ legjobb csapata: hogyan tudjátok kezelni az elvárásokat?

Mindig nehéz, és minden egyes meccsen más. Az elején te vagy az esélytelenebb, aztán hirtelen mindent elveszíthetsz. Ha te vagy a legjobb csapat a világon úgy kell egy versenyhez hozzá állni, hogy muszáj megnyerned. Ezt várják el tőled. Ha a verseny szakaszában bárhol veszítesz, akkor te leszel az a srác, aki nem nyert, pedig elvárták tőled. Szóval ezért nehéz ez a dolog. Ha pedig új csapatot kezdesz mindig meg kell lepned ellenfeleidet. Senki sem tudja teljesen, hogy hogyan játszik az ellenfele, ez most a mi problémánk is. A meglepetés ereje a legerősebb skill, ami bármelyik játékosnak megadatott. Ha mindig el tudod kapni az ellenfeleidet, amikor nem figyelnek, akkor nyerni fogsz. Ez nincs most meg nekünk.

Vicces, hogy milyen gyorsan változnak az idők. Tavaly az IEM Oakland-en beszélgettünk, és nagyon nyugodt voltál. Azt mondtad, hogy mindent össze akartok rakni egyelőre. Nem voltak elvárások. Két hónappal később megnyertétek a Major-t, és minden megváltozott. Nehéz ezzel megküzdeni, hogy minden ilyen gyorsan változik?

Fel kell nőni a munkához. Miután megnyered a Major-t, és te vagy a világ legjobb csapata, csak úszni kell az árral. Tudod, hogy mit várnak el tőled és megpróbálod teljesíteni. Van egy mentális edzőnk is, aki ebben segít. Szerintem ezzel sose volt nagy problémánk. Nem nagyon gondolunk arra, hogy ki az esélyesebb. Legalábbis én nem.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Cover,kép: Hltv.org

Kövess Minket!