Retro: Amikor LeBlanc megjelenése kiverte a biztosítékot

LeBlanc sem mai lány, már lassan 7 éve jelen van a játékban. 2010. november 2. volt az a nap, amikor a mid lane is a feje tetejére állt.

A Riot-kór egy olyan betegség, amiben a játék fejlesztői már hosszú-hosszú évek óta szenvednek, ezáltal pedig olyan hősök születnek, akik egy életre kiverik a biztosítékot. Korábbi cikkünkben Xin Zhaot vettük át, hogy ő mit okozott, amikor megjelent, ám LeBlanc se volt egy egyszerű mutatvány.

A Riot első bűne: Xin Zhao a legbetegebb hős

Heldeus | 17/09/03 10:39A mai játékosok legnagyobb része valószínűleg nem is emlékszik arra a bizonyos 2010. július 13-ai keddre, amikor a Riot elindított egy lavinát. Minden bizonnyal a veterán LoL-osoknak azonnal az jutott eszébe, hogy "És hát Teemo?! Master Yi?! Velük mi van? Ők előbb voltak, mint Xin."

A hős egy minden bizonnyal esős, mocskos, tél közeli keddi napon jelent meg, és annyira erős volt, hogy rövid időn belül hotfix is érkezett rá, ami szinte minden értékén változtatott, ám ne felejtsük el, hogy akkor még mások voltak a képességei. Vegyük át, hogy is nézett ki akkor a hős.

A passzív képessége által, hogyha 40% alá ment az életereje, akkor egy pillanatra láthatatlanná vált, majd újból előtűnve magával hozott egy klónt, aki nem volt képes varázsolni, ám alaptámadásokat végre tudott hajtani, és ami a legfontosabb, hogy irányítható volt. Az avatatlan szemű játékosokat nagyon könnyen becsapta ez a klón, sokszor még úgysem esett le a tantusz rengeteg embernek, hogy az igazi LeBlanc végre hajtott egy varázslatot. Megingathatatlan hittel és elszántsággal üldözték a hamisítványt. De persze volt olyan is, hogy fordítva sült el, és a klón segítette hozzá az ellenfelet a gyilkossághoz.

A Q alapkoncepciója ugyanaz volt, mint jelenleg, azzal az eltéréssel, hogy akkoriban ez az egy olyan képessége volt, ami extra varázssebzést nyújtó jelzőt pakolt az ellenfélre, a jelző aktiválásakor pedig nemcsak plusz fájdalmat kapott a célpontunk, hanem egy szép adag Silence is került a nyakába.

A W-je nem sokat változott azóta, ugyanaz a "Beugrasz, leszeded valakinek a fél hp-ját, és ha ügyesen csinálod szinte érintetlenül jössz vissza." című fejezet.

Az E képessége is csupán annyiban volt más akkor a maihoz képest, hogy a láncok a beérkezés pillanatában 25%-kal lassították az eltalált célpontot. Érdemi változás az ultija és a passzívja körül történt.

Anno a végső képességével újra aktiválhatta az utolsó elhasznált képességét, ezért is volt nagyon menő és hatékony kombó a Q, R, W. Pusztító sebzés volt benne.

Ma már ugyebár a passzívja és az ultija kicsit másképpen néz ki. A hetedik szezon kezdetével minden assassin, így LeBlanc is egy ráncfelvarráson esett át. Az új passzívja által bármelyik képességével eltalál egy vagy több ellenfelet, szépen elkezd rajtuk töltődni egy jelző, ami 1,5 másodperccel később egy újabb képesség betalálásával aktiválható, és extra sebzést oszt ki ez által. A W, Q kombóval zseniálisan lehet farmolni jelenleg.

A végső képessége pedig abban változott, hogy most már mi magunk hozunk létre egy klónt, aki elsüt egy általunk választott képességet. Sebzést csak LeBlanc okoz, ám mivel a hamisítvány a térkép bármelyik részén megidézhető, így az a zavarodottság, amit hoz magával, nagyon sokba kerülhet az ellenfélnek.

A megjelenésének napján LeBlanc olyan erős volt, hogy lényegében két hitelt mindent. Az említett hotfix lett ennek a következménye, ami az összes képességének sebzéséből, illetve a karakter bizonyos értékeiből (például szintenként kapott mana) lecsapott egy szép szeletet. Lényegében a következő néhány frissítés majdhogynem mindegyikében alakítottak rajta valamit, ez hol nerf volt, hol buff, de sok alkalommal bugfix is érkezett rá. Igazából az 1.126 (akkor még így mérték) volt az a patch, ami után egy hosszabb időre békén hagyták. 

Ám hiába a sok gyengítés, így is borzasztó erős volt. "Oh, nézd egy full hp-s adc! Meghalt!"

Végül a már felidézett mini rework a hetedik szezon elején érte őt, erre pedig azért volt szükség, mert a Riot Games az elmúlt néhány évben nagyon ráfeküdt a taktikusabb, több gondolkodást igénylő és több counter, illetve szép play lehetőséget tartogató hősök gyártására. A változtatásokkal LeBlanc játékmenete összetettebb és többrétűbb lett. Neki új lehetőségei vannak világi megmozdulásokat összerakni, az ellenfeleinek pedig több lehetősége ezekre reagálni, tehát ez egy ilyen vica-versa dolog. 

Kétségtelen, hogy a többi karakterre nézve jót tett ez a változás. Korábbi formájában LeBlanc, ha szerzett egy kisebb előnyt, és nem volt teljesen agyilag zokni, simán meg tudta nyerni a csapatának a meccset, mert olyan bitang erős volt. Negyed meg fél életerők röpködtek egyetlen olyan képességtől, amihez még csak skill sem kell, mert point clickes. Most, hogy már összetettebb, neki sincs egyszerű dolga. A sebzése még mindig olyan, hogy leültet egy pillanat alatt, ám a több counter lehetőség miatt nehezebb ezt kiviteleznie. Épp ezért a népszerűsége jócskán lecsökkent, mindent összevetve 1,2%-os hírneve van, ami nem a legkevesebb, de vannak nála sokkal közkedveltebb hősök is. Emellett a győzelmi aránya is 45% körül mozog, ami szintén elég sovány.

Én személy szerint annyira nem bánom, hogy most egy kicsit nehezebb idők járnak a karakter felett, most már legalább nem kap el az a "Oh fene! LB." érzés, mint néhány szezonnal ezelőtt, amikor szembesülök vele, hogy ő lesz ellenünk.

Ti milyen gyakran játszotok Noxus sötét mágusával? A régi vagy az új LB-t preferáljátok inkább?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!