Visszatér a Bo1 az NA LCS-be, de jó lesz ez nekünk?

Visszatér a Bo1 az NA LCS-be, de jó lesz ez nekünk?

Mintha egy lépést máris tett volna visszafele az NA LCS a nézői élmény fokozása érdekében. De vajon ez a csapatoknak is jót tesz majd hosszú távon?

Viszlát, dupla stream, viszlát "unalmas, alsóházi Bo3-ak" -gondolhatták a szurkolók (és a Riot is), amikor bejelentették, hogy visszatér a jó öreg "random" Bo1 az NA LCS-be. A sűrű menetrend miatt már egy ideje két közvetítés ment egymással párhuzamosan, két külön csatornán. A formátum változásával viszont erre már nem lesz szükség, ami nézői szempontból egy jó lépésnek tűnhet elsőre. Nem fognak annyira elnyúlni a szériák, hiszen nem 2-3 mérkőzést, hanem csak egyet-egyet kell egymás ellen játszani és máris jön a következő páros.

Igazi vérre menő küzdelem várható idén a VB csoportköreiben!

Aioween | 17/09/29 16:01 Nehéz csoportot kapott a Cloud9 és a Fnatic is, de nem lehetetlent! Kiderültek a végső csoportok a VB-n, illetve az első nap összecsapásai is; -lesz mit nézni! A Play-In Stage véget ért a mai napon! A tegnapi, illetve a mai meccsek után a négy továbbjutó csapat a Cloud9, a Fnatic, a Team WE, és az 1907 Fenerbahçe Espor.

Mindent a nézőkért

2016-ban szakítottak a Bo1-es formátummal, mondván; ez nem nyújtott eleget a nézőnek, hiszen csak egy-egy mérkőzés erejéig nézhette kedvenceit, utána pedig, ha a következő páros annyira nem érdekelte, simán elkapcsolt. Szintén ez volt a gondolatmenet a két streames megoldásnál is, hogy a néző döntse el, hogy mit akar nézni. A probléma ezzel viszont az volt, hogy sokszor majdnem ugyanolyan izgalmas találkozók voltak egy időpontban, így ha csak nem volt két monitorunk és tudtunk egyszerre két helyre figyelni, az egyikről biztosan lemaradtunk. Sajnos a Riot terve ezzel nem jött be, hiszen nem nőtt a nézők száma a Bo3-as rendszer bevezetésével, sőt. Sokszor megesett olyan, hogy csak valamikor a közepefele belecsöppentek a mérkőzésekbe, így nem nézték végig az egész szériát, ami akár 3 órán át is elhúzódhatott mindennel együtt, amiből naponta kettő volt általában.

Persze volt kompetitív magyarázata is a dolognak: egy Bo1-es rendszerben a csapatok kb. feleannyi mérkőzést játszottak, mint a Bo3 ligában, amit ha összevetünk a Koreában, Kínában már bejáratott rendszerrel, az jön ki, hogy kevesebb meccs = kevesebb rutin = kevesebb esély nemzetközi versenyen. A Bo3-ra váltásnak ez is egy oka volt, a mostani visszaváltással ismét eljutunk oda, hogy keveset fognak játszani az Észak-Amerikai csapatok. A várt eredmény e tekintetben kicsit elmaradt, se NA, se EU nem tudott különösen komolyabb javulást mutatni világbajnokságokon, bár tény, hogy az MSI-n 2016-ban a CLG, 2017-ben a G2 döntőig vitte, és még várjuk, hogy mit villant mind EU, mind NA a mostani vébén. 

Szórakoztatás > versenyzés

A Riot tehát úgy döntött, hogy beáldozza a Bo3-at, és ezzel a jobb nemzetközi esélyeket azért, hogy többen nézzék a randomfaktoros Bo1-eket, ami miatt oly sok profi panaszkodik. Mármint, persze, logikus az, hogy nem 3 órát kell két új csapatra várni, hanem csak egyet, és a nagyobb nézettség = több bevétel, de függetlenül attól, hogy ez az egész a közönség szórakoztatására épül, mégis, most az alapköveket, tehát magukat a játékosokat rugdossák a Riotnál. Ez tehát egy burkolt üzenet is az újdonságként érkező franchise rendszer részéről, miszerint a nézői élmény fontosabb, mint a játékosok és a liga sikeressége regionális szinten. A címben levő kérdésre tehát a válasz: igen, nekünk jó lesz, -a játékosoknak viszont egyáltalán nem.

Koreában egyébként 4-5 naposra van húzva a bajnoki szezon egy héten, ezt simán meg lehetne csinálni Észak-Amerikában is, hiszen ugyanannyi csapat van. Keddtől mondjuk szombatig vagy vasárnapig tartana egy játékhét, minden nap egy, vagy extrém esetben két Bo3 simán megoldana egy hetet, így nem lenne se dual stream, sem az (vagy csak nagyon ritkán), hogy várni kell az aznapi második meccsre, ahol mondjuk épp a kedvenc csapatunk játszik.

Az új szezon január 20-án veszi kezdetét majd Észak-Amerikában, de hogy pontosan mely csapatokkal, az még rejtély.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!