A támogatók most igazán el vannak kényeztetve, de ez nem mindig volt így!

A támogatók most igazán el vannak kényeztetve, de ez nem mindig volt így!

Ardent Censer, Iron Solari és egyéb nyalánkságok közül válogathatunk kedvünkre támogatóként mostanság, de volt idő, amikor 30 perc után mindössze egy Sightstone-nal rendelkeztünk.

A napokban ismét elkapott a VB hype és ilyenkor hajlamos vagyok régebbi videókat is elővenni. Kifejezetten a VB bevezetőket néztem, de aztán elragadott a gondolat, hogy belenézzek a 3. szezonban játszott világbajnokság döntőjébe, ahol az SKT és a RYL játszott egymással szemben.

Nem változott sokat a Worlds meta, jó ez nekünk?

Bár maga a meta elvileg változatos, az elmúlt hetekhez, –vagy inkább hónapokhoz– képest pár kivétellel nem nagyon változott sok minden. Az elmúlt pár év VB metája elég nagy káosz volt, ezt kár szépíteni. A nagy változtatások közepette a csapatok azt se tudták hirtelen merre kapkodjanak, hogy valahogy beépítsék az újításokat a játékukba.

Mint az azóta ismeretes, az SKT viszonylag simán nyerte ezt a találkozót 3-0-ra, illetve ha minden igaz, ebben a szezonban jött be az azóta is legsikeresebb LoL-os zene is, a Silver Scrapes. De nem is ez a lényeg, hanem, ahogy néztem a meccseket, feltűnt több nagyobb különbség is: nyilvánvalóan az elmúlt négy év alatt rengeteget változott a játék, de talán a legszembetűnőbb az a támogatók szegényes eszköztára volt. Aki szeretne esetleg egy jót nosztalgiázni és szemtanúja lenni az SKT legelső VB győzelmének, az tegye meg bátran, megéri.

Tehát visszatérve a támogatókra, ahhoz, hogy megértsük mégis mi történik a képernyőn, pár dolgot le kell szögezni. A ma ismeretes támogató tárgyak közül a legtöbb még nem is létezett (pár kivétel azért akadt, mint például a Locket of the Iron Solari, igaz másfajta működéssel, de ezeket nagyon ritka esetben láthattuk rajtuk). Teljesen más volt a támogatók szerepköre is. Mivel a Trinketeket csak később vezették be, és még lehetett Wardokat vásárolni, a fő forrása a rálátásnak ténylegesen a support volt, illetve másodlagosan a dzsungeles. A carry karaktereknek –mint a mides, vagy az ADC, illetve több esetben a topos– egyszerűen nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy őrszemeket vegyen; hiszen ezeknek darabja 75 aranyba került, a Pink Wardok, amik mindent láttak; pedig 100 aranyba. Ha ezt megtették volna, azzal később érik el a fontos tárgyakat. Nem voltak kezdő support tárgyak, mint most az Ancient Coin, vagy a Relic Shield, a legtöbb támogató három őrszemmel és annyi mana illetve HP potival szerelkezett fel, amennyivel csak tudott. 

Ekkor még divat volt a passzív aranyat generáló rúnák használata, hiszen ezt leszámítva ténylegesen csak a passzív aranybevételből éltek, illetve esetlegesen a támogatásokból, amik jóval kevesebbet értek mint manapság. Az pedig, hogy egy támogatónak átlagos esetben egy kifejlesztett Sightstone-ja és egy alap cipője volt, nem túlzás. Nehéz lenne megtippelni, hogy mennyi őrszemet vehettek meccsenként, amíg megszerezték a Sightstone-t, de mivel addig is kellettek a wardok, folyamatosan maguk ellen dolgoztak a vásárlásokkal. Az viszont biztos, hogy nem sok aranyból gazdálkodtak. Ha mindez nem lenne elég, a harmadik szezonban az alap Sightstone (kék) változata a mostani 800 helyett 950 aranyba került. A fejlesztett Ruby Sighstone 1550-be, jelenleg ez 1600, de nem adott 10 CDR-t a tárgyakra, viszont 5 töltet volt benne a mostani 4 helyett. Nem mintha a CDR-nek sok értelme lett volna, mivel aktív tárgyakkal csak nagyon hosszú meccseken találkoztak a támogatók, és akkor sem mindig. Persze voltak olyan őstehetségek, mint Aphromoo, akik már ekkor is érezték, hogy pontosan mi is a teendő az alsó ösvényen.

A VB-ből kiindulva, nagyjából 20 perc kellett a Ruby Sightstone-hoz, de normál meccseken ez simán lehetett 25 is, attól függően, hogy ki mennyit költött wardokra. Így már kicsit érthetőbb, hogy miért is alakult ki akkoriban az az ellenszenv a játékosokban a support pozíció iránt, mivel ténylegesen egy két lábon járó wardautomataként üzemelt, védelemre, vagy más egyéb statokra szinte semmilyen lehetőségünk nem volt. A legszebb az egészben, hogy a supportok a Ruby Sightstone és az alapcipő megvételével nagyjából be is fejezték a buildjüket, mivel a meccs további részében ismét csak potikat és wardokat vettek, simát és pinket, illetve az Oracle's Elixirt. Ez azért volt fontos, mert Sweeper sem volt akkoriban és a pink wardok is láthatatlanok voltak, igaz lejártak 3 perc után. Ezek a Pink Wardok ugyanúgy látták a sima wardokat, de azok a pinket nem. Tehát az Oracle's Elixir lényegében egy 5 percig tartó folyamatos Sweepert adott nekünk, amivel láttunk mindenféle wardot, és ki is tudtuk őket szedni. Eleinte halálunkkor megszűnt ez a hatás, de a VB idejére ezt eltörölték, illetve a VB után nem sokkal a teljes tárgyat kiszedték a játékból a preseason során.

Ha egy képpel szeretném szemléltetni egy harmadik szezonbeli támogató vásárlási lehetőségeit, valahogy így nézne ki (illetve képzeljétek még oda a Sightstone-t).

Összességében tehát; hálásak lehetünk a Riotnak, hiszen rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy ne legyen annyira unalmas és egyhangú a támogatás. Manapság sokkal több lehetőségünk van supportként, tény; hogy ugyanúgy nem árt wardolni, de rengeteg aktív tárgy áll rendelkezésünkre (tudunk cipőt fejleszteni és roamolni, valamint végre van lehetőségünk látványos megmozdulásokat is csinálni, kezdeményezni, a csapatunkat védeni, és volt idő, amikor még ADC-ket is fel tudtuk robbantani a mage support meta alatt). Szóval, ha továbbra is panaszkodni akarnátok, ha esetleg támogatót kapnátok legközelebb rankeden: ne tegyétek! Lehetne sokkal rosszabb is.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!