Valóra válhat az álom, a

Valóra válhat az álom, a "tapasztaltabb" bronzosokat egyszerűen Silverbe rakná a Riot!

Ghostcrawler, a Riot egyik vezető munkatársa szerint a bronz divízió túlságosan népes, ezért inkább az újabb játékosoknak hagynák ezt meg, a többieket pedig Silverbe léptetnék elő.

Greg "Ghostcrawler" Street a Lead Game Designere jelenleg a League of Legends-nek, szóval nem egy sokad rangú alkalmazottról van szó. Nemrég adott egy interjút egy orosz e-sport oldalnak, ahonnan kiderült, hogy elég érdekes tervei vannak a rangsorolt létrákkal kapcsolatban.

Továbbra is botok tartják túszként az ARAM meccseket

Aioween | 17/10/03 13:40Kezeket fel, aki még nem találkozott botokkal ARAMon! Ha te nem tetted még fel a kezed, érezd magad szerencsésnek, ugyanis egyre nagyobb teret nyernek, sajnos. Egy ideje már felütötte a fejét a bot probléma a játékon belül, azon belül is leginkább az ARAM pályán.

Erről már korábban is szó esett, hogy a Riot Games, illetve a League of Legends fejlesztői szeretnének valahogy egy segítő kezet nyújtani az újabb játékosok részére. Mivel könnyebbé tették a 30-as szint elérését, ami ugye szükséges a rangsorolt meccsekhez, az emberek mondhatni hamarabb és könnyebben jutnak el erre a szintre. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb tapasztalattal és játékismerettel is rendelkeznek, amikor először elkezdenek rangsorolt meccseket játszani.

Sokszor még nincsenek tisztában a játék alapjaival sem, de minden szükséges részletével biztosan nem, hogy át is lássák a pályát és a történéseket. A tévhittel ellentétben csak azért mert minden meccsen 10 0-át mész, még nem feltétlenül leszel jó játékos, maximum KDA játékos. A League of Legends egy csapat szintű játék és sokkal többről szól, mint egy személy gyilkosságairól, hiszen a nap végén a mérkőzéseket a ledöntött Nexusok döntik el, nem a killek száma. 

A League of Legends 8 év után is egy dinamikusan fejlődő játék, vagyis folyamatosan nő a játékosok száma, ami folyton újoncokat jelent. Nekik teljesen az alapoktól kell megtanulni mindent és jó eséllyel a besoroló meccseik után a bronz divízióban kötnek ki, tisztelet a kivételnek. Igen ám, csak hogy ott már vannak játékosok, akik teszem azt 1-2 hónappal előbb már ott voltak és ha nem is számítanak jó játékosnak, de több tapasztalattal rendelkeznek. Aztán vannak az állandó lakcímmel rendelkezők, akik évek óta, szezonról szezonra itt kötnek ki. Ahhoz lehet, hogy nem elég a tudások, hogy silverbe kimásszanak, mivel "mindig rossz csapatot kapnak", pedig nekik silverbe/goldba/platinába lenne a helyük, de ahhoz elég, hogy egy friss 30-asnak pokollá tegyék az életét és elvegyék a kedvét a játéktól, vagy igazán toxic-ká váljanak. 

Ezért jött elő azzal a gondolattal Ghostcrawler, hogy a Bronz divíziót meghagynák a kezdőknek, a tapasztaltabb bronzosokat, pedig egész egyszerűen átpakolnák silverbe, mivel túlnépesedtek a bronz divíziók. Ez számos kérdést vet fel az emberben. Egyrészt a Silver divek legalább annyira népesek, mint a Bronz.

Kíváncsiságból utánanéztem, igazából még népesebbek, mint a Bronz, sőt itt vannak a legtöbben. Ami azt illeti, nagyjából annyi bronzos van, mint Goldos, így Ghostcrawlernek ezt a megközelítését nem igazán értem, mert ennyi erővel pár Silvert is fel lehetne tolni Goldba, de az abszurdum.

Ettől függetlenül a tapasztalati részét a dolognak megértem, ugyanakkor az aggályokat is. Hány olyan posztot láttunk a magyar közösségben, vagy redditen, hogy valaki vért izzadva küzdött, hogy kijusson az úgynevezett "elo hellből"és néha ez össze is jött. Nos velük szemben ez nem lenne egy túl fair megmozdulás, ha többeket pusztán azért mert már "elég" időt töltöttek bronzban, előléptetnének Silverbe. Másrészről felhígulna a Silver is és talán még rosszabbá válna mint a mostani Bronz.

Bár sosem voltam Bronzban, azok elmondása szerint, akik voltak, nem sok különbséget láttak a két divízió között, mechanikailag mind a kettőben javarészt gyenge játékosok vannak és ezt nem bántásból mondom. A tudatos játék és a makró szintű döntések annyira ritkák még erre, mint a fehér holló, ezért akár egyéni skillből is lehozhatóak a meccsek, ellentétben azzal, amit korábban írtam, miszerint nem attól lesz valaki jó játékos, hogy 10 0-át megy. Sajnos ezen az elon a játék vagy erről, vagy a szerencsés csapattag sorsolásokról szól, konzisztenciára ritkán lehet építeni.

A Silveresek szerintem abban mások, hogy azért valamelyest már értik a játék alapjait elméletben, és nem csak terv nélkül rohangálnak a pályán, illetve képesek azt felfogni, hogy a játék nem feltétlenül csak róluk szól. Ez alatt azt értem, hogy nem mind a három lane azon panaszkodik például, hogy a dzsungeles nincs ott mindenkinél szimultán a meccs minden egyes pillanatában. Elfogadják, hogy néha máshova is kell erőforrásokat áldozni, míg erre Bronzban ritkán látni példát. Na most képzeljük el, hogy mi lenne, ha azok a bronzosok, akik évek óta itt vannak, valószínűleg nem ok nélkül, hirtelen felhígítanák a Silvert.

Igazság szerint én úgy gondolom, hogy mindenkinek a jelenlegi helyén kéne maradnia, mert nem véletlenül van ott. Ha valaki például évek óta nem tud kimászni bronzból, azt nem lehet a rossz szerencsére fogni. Vagy egyszerűen nem látják át a játék alapjait, vagy nagyon rosszak mechanikailag, esetleg mindkettő, illetve sok esetben ragelnek minden meccsen, toxic a viselkedésük és a valós képességeik messze elmaradnak az általuk elképzelttől. Ilyen játékosokat a "semmiért" előléptetni igazságtalan lenne az egész játék legnépesebb divíziójával szemben. 

Én a megoldást inkább egy úgynevezett kezdő divízióban látom, ahova az új játékosok kerülnek. Ezzel nem veszélyeztetnék tapasztaltabb társaik játékát, bár az tény, hogy így igazán követendő példa sem lenne, szóval nem egyszerű a helyzet és akkor a smurfökről még nem is beszéltünk. Mondjuk ők valószínűleg elég hamar kimásznának ebből is 1 v 9-ezve minden meccset. Az már más kérdés, hogy ennek megítélése, miszerint ki mikor hagyhatja el a kezdő előtt, azt mi alapján lehetne megítélni.

Ti mit kezdenétek az új játékosokkal?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!