Az olcsó tauntok csak az Aggro paklik számára hasznosak?

Az olcsó tauntok csak az Aggro paklik számára hasznosak?

A sokak által várt Control meta úgy tűnik, csődöt mondott; ismét jönnek az agresszív paklik. 

A pár héttel ezelőtti nerfek véget vetettek a Druid rémuralmának és a sokak által régóta várt Control metának, szóval az Aggro paklik ismét előbújtak, és követelik vissza helyüket a Tier listák élén. Természetesen van megoldás rájuk, legutóbb például a TempoStorm mutatott egy kiváló anti-aggro összeállítást a Misfits ellen a Trinity Series-ben.

Anti Aggro Warrior -avagy: érték és kontrol

Ben | 17/10/04 13:59A Misfits nemrég a Trinity Series-ben a Tempo Storm ellen játszott és a meccs az aggro vs. control párbaj iskolapéldája volt. De lássuk, milyen paklival is ment az európai csapat. Egy aggro vs. control párbajban mindig az a kérdés aggro oldalról, hogy tud-e olyan gyorsan felfejlődni a pakli, hogy legyorsulja a jóval lassabb, de értékben erősebb control ellenfelet.

Ettől függetlenül az Aggro probléma továbbra is fennmarad sajnos, és ha visszanézünk az elmúlt évre, a legdominánsabb összeállítások ilyen agresszív deckek voltak. Ez ellen tenni sajnos nem lehet, és felmerül a Blizzard felelőssége is a témában, mivel szerintük az olcsó Taunt lényekkel meg lehet védeni az arcot a kezdeti körökben. Most a The Game Haus járta körül a problémát és szerintük ezek a lapok egyáltalán nem kedveznek a Control összeállításoknak, inkább az Aggro veszi hasznát a saját lapjai védelmére. 

Alapvetően a Taunt lények abban segítenek minket, hogy felfogják a sebzést a hősünkről, és időt nyerjünk megerősíteni az állásainkat a páston, továbbá kialakítsuk a győzelmi kondíciónkhoz szükséges helyzetet. A Blizzard ebből kiindulva, a Journey to Un'Goro kiegészítőben létre is hozta a Quest Taunt Warrior-t, amihez ugye 7 pajzsos lapot kell kipakolnunk az asztalra, hogy elnyerjük Ragnaros legendás fegyverét, a Sulfurast. A pakli egy időben egész jól teljesített a ladderen, azonban idővel teljesen kikopott, mivel az akkor még szárnyaló Quest Rogue ellen nagyon kevés esélye volt, köszönhetően a hozzá szükséges rendkívül agresszív játékstílusnak.

Mindez már történelem, azonban ha emlékeztek még, a korai körökben kirakott olcsó Taunt lények sem vehették fel a versenyt ekkora nyomással, mivel az ellenfelek általában kiváló leszedésekkel is rendelkeztek, amikkel biztosítani tudták a saját lényeik biztonságát (és a mi lapjaink halálát). Egy Pirate Warrior például nagyon nehezen veszi rá magát arra, hogy mondjuk tradeljen egy Kor'Kron Elite-tel, viszont örömmel fejeli le egy War Axe-szel a kezében a lényeire veszélyes ellenfelet. Ha már szóba került, a lapot ezért is kellett nerfelni a Blizzard szerint, mivel a 2 manáért járó 3/2 fegyver kiváló anti-aggro kellék volt. 

Visszatérve a tauntokra, az agresszív paklik is felismerték idővel, hogy a páston meg kell védeniük a fontosabb lényeiket. Ott volt például a régi Aggro Shaman, ami egy Feral Spirittel igencsak borsot tudott törni az ellenfelek orra alá, közben meg a jó öreg Tunnel Trogg erősödött és végezte a dolgát. De hogy időben közelebbi példát is hozzak, az Aggro Druid is használ Tar Creepert vagy Crypt Lordot, ráadásul a nerf előtt még a Spreading Plague is különösen népszerű volt, mivel ha már 3-4 darab 1/5 taunt volt a páston, amiket még meg is erősített Malfurion, az ellenfél fel is adhatta és mehetett a gyűjtőbe. 

A Pirate Warrior-ban is van olcsó Taunt lap a Dread Corsair személyében, ami kiválóan tudja megvédeni a felbőszült Frothing Berserkert vagy a Bittertide Hydra-t. A mostani Paladin összeállítások egyik legmeghatározóbb kelléke a Stonehill Defender, és annak ellenére, hogy szegény kis teknős nem egy erőgép a maga 1/4 értékeivel, képessége –miszerint további taunt lényeket lehet belőle felfedezni, mondjuk egy Tiriont vagy Sunkeeper Tarimot– különösen hasznos lehet. Emellett egy Murloc pala duplán is jól járhat, feltéve, ha rárakja a Blessing of Kings-et, amivel már rögtön egy 5/8 van a birtokában, szóval a kis békaemberek biztonságban vannak az asztalon. 

Az tehát tisztán látszik, hogy az olcsó Taunt lények az Aggro paklikban szuperálnak a legjobban, de mivel lehetne őket életképessé tenni a Controlban? Nos, a válasz talán az olyan lapokban keresendő, mint a Dirty Rat és Deathlord, amik nagy életerővel rendelkeznek, és ugyan kiraknak a pástra egy lényt az ellenfélnek, azonban jó esetben szerencsével járunk, és van nálunk megoldás rájuk. Kivéve persze Y'Shaarj, ha ő kificcen, mehet a Concede. Viccet félretéve, az Aggro összeállítások Tauntok által történő megállítására ennek a mechanikának a továbbfejlesztése lenne talán a legjobb megoldás. 

Ti mit gondoltok? Mivel lehetne még megálljt parancsolni a legyőzhetetlennek tűnő agresszív pakliknak?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!