Az örök kérdés: FIFA vagy PES?

Az örök kérdés: FIFA vagy PES?

Visszatérő kérdés ez a virtuális labdarúgás rajongóinak körében, úgyhogy itt az ideje kicsit utánanézni.

Aki szereti a focis szimulátorjátékokat, az tudja, hogy mindig is ment a versengés a két nagy cím, a FIFA és a PES között. Most, hogy már néhány hete mindkét, 18-as verziót kiadták, a Juice összevetette a két széria legújabb darabjait, hogy eldöntse, ezúttal melyik fejlesztőcég készített jobb játékot.  

Újdonságok a FIFA18-ban!

A FIFA 18-nál új funkciók hozzáadásával törekednek arra, hogy életre keltsék a játékosokat, a kedvenc futballistáink pedig úgy mozogjanak, ahogyan azt a valóságban a füvön teszik.

Az összehasonlítás négy elemből áll: Játékmenet, Grafika, Előadás, valamint, hogy meddig izgalmas vele a játék. 

Játékmenet

Bátran merjük azt kimondani, hogy aki a FIFA-val vagy a PES-sel játszik, az 99,9%-ban szurkoló, néző, vagy focista. Szeretjük nézni a meccseket és talán ezért is szeretünk játszani ezekkel a játékokkal. Mindig álmodozunk, hogy de jó lenne megcsinálni úgy egy Elastico-t, mint Ronaldinho, de szerencsére a játéknak köszönhetően most erre mind képesek vagyunk. Ha a játékmenetről van szó, akkor a legfontosabb szempont mindig az, hogy mennyire valódi, mennyire hasonlít egy rendes meccshez. Nagyon nehéz megtalálni egy ilyen játékban az arany középutat. 

A FIFA játékmenete sokkal jobb, mint a tavalyi. Sokkal részletesebb játékosmozgásokat kaptunk, amik jobban hasonlítanak a valósághoz. Ezeknek az apró mozdulatoknak köszönhetjük azt, hogy láthatjuk a játékosok arcán az érzelmeiket, és így akár egy kicsit közelebb is kerülhetünk a meccshez. 

Az új PES játékmenete lényegesen lassabb, mint az elődjeié. Viszont ettől eltekintve úgy gondoljuk, hogy a Konami megtalálta a járható utat a játékosság és a realizmus között. Ahogy a FIFA-ban, úgy itt is majdnem minden csapatnak megvan a saját taktikája. Gondoljunk csak a Liverpool agresszív játékára, vagy a Barcelona tiki-takájára. A FIFA18 játékmenetével abszolút semmi gond nincs, egyszerűen csak a PES-é jobbra sikerült a külföldi lap szerint.

Győztes: PES 2018

Grafika

Ha egy ilyen kaliberű játék el szeretné érni azt az érzést, mintha valós meccset néznénk, akkor a grafikai beállításokat ki kell maxolniuk. A képek, tesztek alapján a PES-ben található játékosok megjelenés sokkal jobb, mint a FIFA-ban. Ahogyan azt a lenti videóban is látjátok, a PES karakterek inkább hajaznak a valóságra, míg a FIFA modelljei inkább egy festményre.

Győztes: PES 2018

Előadás

Ha futballszimulátorral játszunk, akkor annak meg kéne adnia azt az élményt, mintha rendes meccset néznénk. Természetesen ettől még elég távol állunk, de a jó irányba indult el a fejlődés. Ezt segíti a többféle kameraállás, a nézők, a cserepad és az edző jelenléte, valamint a kommentátorok munkája. Ebből a szempontból mindenképp a FIFA a nyerő. Valószínű a PES is versenyben lenne, hogyha nem a FIFA-nál lenne az összes licenc jog. Persze, évről-évre több csapat licencét kapja meg a PES, de még mindig idegesítő tud lenni, hogy nem abban a szerelésbe játszunk, amibe már megszoktuk a csapatunkat. A FIFA minden téren jobb itt, mindegy, hogy a játékosok megjelenéséről, szerelésekről vagy akár a gólörömökről van szó. 

Győztes: FIFA 18

Melyiket élvezi tovább az ember?

Ez a kérdés személyiségfüggő is tud lenni. Fel kell tenni a kérdést, hogy szeretnél sok időt beleölni az online részlegbe, vagy inkább az offline kihívásokat szereted? Ha olyan játékos vagy, aki szeret több módban is játszani, mint például egy elég szélsőséges karrier mód, vagy esetleg egy saját magad által irányított sztori mód, és akkor még az online FUT-ról nem is beszéltünk, akkor a FIFA18 a te játékod. 

Viszont ha inkább szeretsz felépíteni egy karrier módot úgy, ahogyan szeretnéd, akkor a PES a te játékod. Kevésbé annyira összetett, mint a FIFA, viszont nagyon jól le tudja kötni az embert.

Ahogyan azt már korábban is említettük, a FIFA sztori módja, avagy a The Journey mindenképp előtérbe helyezi a FIFA-t. Hogy miért? Pontosan azért, mert nem volt még ehhez hasonló elképzelés sem, és emiatt óriási hype forog körülötte. 

Győztes: FIFA 18

Végeredmény: 2-2

Persze ez egy oldal véleménye, és tiszteletben kell tartani az egyén véleményét. Mind a PES18-nak, mind a FIFA18-nak megvannak a maga előnyei és hátrányai, a fejlesztők pedig azon dolgoznak, hogy kielégítsék a saját rajongótáborukat, és jobbnál-jobb újításokat hozzanak évről-évre. A Juice összegzése szerint, ha a gameplay-re szeretnél inkább fókuszálni, akkor a PES a te játékod. Viszont, ha szereted a többféle játékmódokat, és a valóságot előrébb helyezed, mint a játékmenetet, akkor a FIFA a te játékod. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Borítókép: Fantagazetta

Kövess Minket!