Burst vagy spray?

Burst vagy spray?

A fejlesztők egy kép segítségével mutatják meg, hogyan is vannak ezek a spray minták. De burstölni vagy spray-elni jobb?

Nos, a spray minták (patternök) létezését talán senkinek sem kell elmagyarázni. Ezek olyan fix mintázatok, melyek bizonyos fegyverek esetében tanulhatóak és felhasználhatóak arra, hogy ugyanabba a pontba lőhessük a teljes tárat. Ezen kívül a minták különböző helyzetekből adódóan visszaállhatnak, változhatnak: a lövés szüneteltetése vagy a mozgás ilyen befolyásoló tényezők lehetnek. Azonban amire most rátérünk az az, hogy spray-elni (tunkolni) vagy burstölni (rövid sorozatokat lőni) érdemesebb-e és miért.

A CS:GO fejlesztőinek hivatalos Instagramjáról veszünk most kölcsön egy képet a magyarázathoz. Ezen 9 fegyver spray mintáját láthatjuk, megjelölve rajta bizonyos helyeken, hogy a 10. vagy 20. (és így tovább) lőszert mikor érjük el:

A spray-ek alapvetően ugyanarra a sémára épülnek. Van egy függőleges mozgás, ami általában az első 10 golyó alatt jelentkezik (felfelé mozdul a fegyver), majd elkezd vízszintesen is rángatózni a tár maradék részénél. Ahogy láthatjátok, a második szakaszban kifejezetten kaotikus a mozgásuk, nagyon különböznek egymástól a minták. Azonban mivel ezek mindig ilyenek, ha egy helyben állunk, ezért tanulhatóak.

De térjünk is rá, hogy akkor spray vagy burst? Nos, egy átlag játékos szintjén egyértelműen a burst nyerő, hiszen a rövid sorozatok sokkal nagyobb eséllyel lesznek pontosak. Valljuk be, heti 5-10 órával igen nehéz fenntartani egy olyan skill szintet, ahol egy AK-ból 100-ból 100 alkalommal mind a 30 golyót ugyanabba a pontba tudja lőni egy átlagjátékos. Sőt, nyilvánvalóan senki sem is ér el erre a szintre, még a profik sem. Pedig ők ennél jóval többet tesznek bele, akár naponta is, a játékba.

Viszont 10 golyóig rendszerint könnyen lehet kezelni a mintát, ami azt jelenti, hogy egy maximum ilyen hosszú vagy még rövidebb sorozatnál elég pontosan tudunk lőni. De, ha nekiállunk 10 fölé menni, akkor vagy a szerencse vagy a tudás legyen az oldalunkon feltétlen, mivel láthatjátok, hogy mennyire kaotikusan tekereg a minta minden esetben.

Gyakorláshoz pedig én is csak azt tudom ajánlani, hogy fokozatosan próbáljunk fejlődni. Először csak 3-4 golyós bursttel, után 5-6 és így tovább egészen addig, amíg még kényelmesnek érezzük. Illetve ezt a pályát, ha még nem ismernétek, érdemes leszedni a Workshopból, ugyanis itt minden fegyverrel tudtok gyakorolni, több személyre szabási lehetőséggel!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



Közvetítések