VIHAR:

VIHAR: "Nehéz kellő motivációt találni a közös játékban, de a farmolás és a grindelés még mindig összetartja a csapatot"

Interjúsorozatunk második részében csagataj, a VIHAR képviselője válaszolt a kérdéseinkre.

A Klánok konferenciáján megjelent klánokkal készített interjúsorozatunk második részéhez érve csagatajt, a VIHAR klán képviselőjével készült rövid interjúnkat olvashatjátok.

Ez történt a Klánok Konferenciáján

Első alkalommal került megszervezésre World of Tanks témakörben Klánkonferencia, amely meghívásos alapon, múlttal és teljesítménnyel rendelkező klánok vezetőit invitálta közös megbeszélésre.

[VIHAR] VIHAR

46 éves ügyvéd vagyok. 2011. május óta játszom. Közel 70000 random csatával rendelkezem. Garázsomban áll az összes tizes tank a VK7201, a 121B és a most húzás alatt álló kínai páncélvadász kivételével. Büszke vagyok még az IS-7 legénységére, melyen jelenleg a 8. skill 82%-on áll. Ehhez sokat játszom a szovjet nehezekkel, a legtöbb csatám KV-5-tel van.

Szia! A worldoftanks.eu oldalon bárki utána nézhet, hogy mikor alakultatok, kik a tagok, milyen felvételi követelményeket támasztotok a jelentkezők felé vagy épp annak, hogy mi jellemzi a klánotokat, így az első kérdésem az lenne, hogy mire vagytok a legbüszkébbeK? Mi számodra a legnagyobb eredmény, amit elértetek?

Említhetnék sok remek kampányszereplést a különböző eseményeken, sorolhatnék számokat az elhozott jutalomtankokról, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy a klánunk dacára a tagság jelentős és többszörös kicserélődésére, még mindig létezik, sőt folyamatosan jó teljesítmény nyújt. Túl vagyunk a negyedik születésnapunkon is.

Milyen élmény volt személyesen is találkozni a legnagyobb klánok képviselőivel a kecskeméti Realgamers eseményen?

Érdekes volt, bár úgy tűnt, hogy a szervező és a klánok képviselői egymástól eltérő elképzelésekkel és célokkal vettek részt az eseményen.

Elképzelhetőnek tartod, hogy ez elindít valamiféle komolyabb együttműködést a magyar klánok között?

Ha ezen az együttműködésen azt érted, hogy a sok magyar klán koordináltan közösen lép fel valamilyen közös cél érdekében, akkor nem. A játékon belül azért nem, mert a klánok különböző erősségűek, viszont CW-n csak inkább a hasonló szintűek tudnak eredményesen összedolgozni. Játékon kívül, pedig nem látok olyan célt, ami a magyar klánok tömegét megmozgatná, illetve nem látok olyan szervező erőt sem, amely egy közös fellépéshez elégséges lehetne.

CW, Skirmishes vagy Stronghold? Melyik mozgat meg benneteket leginkább?

Egyértelműen az SH. A CW a szerezhető aranymennyiség korlátozásával elvesztette a jelentőségét, az SH kevésbé kötött, kevesebb szervezést igényel, és a klánépületekkel együtt remekül használható az erőforrások optimalizálásához.

Mennyire veszitek komolyan a közös játékot? Van egy előre megbeszélt taktikátok, egy karizmazmatikus vezető, aki levezényli a csatát vagy mindenki megy a saját feje után?

Amennyiben olyan célok elérése lebeghet a klán szeme előtt, ami miatt érdemes sok-sok munkaórát beletenni a játékba, akkor komolyan vesszük a játékot. Jelenleg az egyetlen ilyen esemény a jutalomtankkal honorált klánháborús esemény. Ilyenkor a harctéri parancsnokok vezetésével a teljes klán a maximumot tudja nyújtani. Ezen kívül nehéz kellő motivációt találni a közös játékban, de a farmolás és a grindelés még mindig összetartja a csapatot.

Elképzelhető egy sikeres CW vagy SH csapat 8-as szinten a jelenlegi OP prémium tankok nélkül, mint amilyen a Defender, a Patriot vagy a Skorpion G?

Jelenleg csak IS-3 és a WZ-132 azok a tankok, melyek kellően kompetitívek lehetnek egy ilyen prémes környezetben.

A CW nemcsak arról szól, hogy nyersz vagy vesztesz egy másik klán ellen, hanem a diplomáciai is komoly szerepet kap a területekért folyó küzdelemben, hiszen egy jó szövetséges hatalmas segítség lehet a szorult helyzetekben. Mekkora hangsúlyt fektettek a diplomáciára?

Kétfajta diplomata lehet. Az első, aki csak információs csatornaként működik más klánok és a vezetőség között, azaz döntést nem hoz, csak tolmácsol. A második, aki mindent letárgyal, egy személyben dönt, külön instrukciók nélkül is folyamatosan tartja a kapcsolatot a szomszédokkal, és délutánonként csak leosztja a feladatokat az FC-k számára. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy olyan diplomatánk van, aki a második kategóriába tartozik.

Ha már diplomácia és szövetségesek, akkor tudnál mesélni arról, hogy mennyivel másabb egy magyar szövetségessel együttműködni, mint egy külföldi klánnal?

Az, hogy melyik klánnal működünk együtt, az elsősorban nem a nemzetisége, hanem a térképen való aktuális pozíciója, a már esetleg fennálló szövetségi rendszer, illetve a klánnal való korábbi kapcsolatból származó tapasztalatok dönti el. A magyar klánokkal való kapcsolat annyiban térhet el, hogy az együttműködést néha ellehetetleníthetik olyan személyes ellentétek, melyek egyes játékosok egymás közötti klánváltásából adódnak.

A harcokon és a diplomácián túl biztosan folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról is, amiért a toborzótiszt felel. Nálatok hogy működik a toborzás? Mit gondolsz a más klánból való toborzásról?

Természetesen elsősorban klán nélküli játékosokat keresünk, de nincs olyan direktíva nálunk, hogy nem toborozhatunk más klánokból.

Némiképp az előző témakörhöz kapcsolódik a következő kérdésem, hiszen arra lennék kíváncsi, hogy mennyivel másabb manapság toborozni, mint régebben? Változott a játékosok aktivitása vagy hozzáállása a játékhoz?

Egyre több az eszkimó és egyre kevesebb a fóka.

Mit gondolsz a World of Tanks e-sportról? Ti is indultok e-sport versenyeken?

Amióta gyakorlatilag megszűnt a díjazás, azóta nem.

Van a WoT-nak létjogosultsága az elektronikus sportok színpadán olyan riválisok mellett, mint a LoL, a Dota 2 vagy épp a CS:GO?

Ha a WG megfelelő supportot adna, akkor lenne, de anélkül, nincs, de utánpótlás sincs az ESL megszűntetése miatt. A Riot sokkal jobban csinálja ezt. Elég csak az idei világbajnoki döntőre gondolni.

Látszólag hatalmas pénzek mozognak a Wargaming.net League-ben és legutóbb az I. Morphelo Bajnokságon is közel 1 millió forint értékű nyereményt vihettek haza a nevezett csapatok, de ennek ellenére a CW még mindig több embert mozgat meg. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Lásd fentebb.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.