Jó eséllyel az NA LCS-ben lesz jövőre a legtöbb nemzetközi sztár

Jó eséllyel az NA LCS-ben lesz jövőre a legtöbb nemzetközi sztár

Véget ért a VB és szép lassan lejárnak a játékosok szerződései november második felében. Minden adott egy újabb izgalmas átigazolási szezonhoz, aminek jó eséllyel az NA LCS lesz a nyertese.

Múlt hét végén véget ért az idei világbajnokság, mely a Samsung Galaxy 3-0-ás győzelmével zárult az SKT-vel szemben. Ahogy ilyenkor lenni szokott, mindenkinek hirtelen beindul a fantáziája és egyből elkezd spekulálni, hogy vajon ki hol köthet ki, beindulnak a pletykálások és találgatások. Idén úgy tűnik a legtöbb ilyen pletyka az NA LCS-t fogja érinteni, ahol a franchise rendszer bevezetésével talán a legcsalógatóbb ligát indítják útnak, nemzetközi NA LCS eredmények ide vagy oda.

Nem megerősített: Vizicsacsi és Hylissang is NA-be megy

Lehet, hogy az UOL eredeti magja Észak-Amerikában folytatja pályafutását.

Az egyik újonnan érkező csapat látszólag készen áll a nagy meglepetésekre, hiszen az OpTic-nak még mindig nincs teljes felállása, így a többi újonccal fognak megküzdeni a tehetséges játékosokért. No nem mintha a nagyokat félteni kellene, a TSM kapcsán például felröppent több hír is, egyrészt Tarzaned szerint a P1 volt dzsungelese váltaná Svensekerent, az alsó ösvényt pedig Zven és mithy legendás párosa alkotná. Ha mindez nem lenne elég, nemrég az is szóba került, hogy esetleg a Flash Wolves sztárdzsungelese, Karsa csatlakozna a nagy múltú csapathoz. Ebben az esetben viszont vagy Zven-ről vagy mithy-ről le kellene mondani, ugyanis maximum két import játékos lehet egy csapatban. Ezt a szabály pont tavaly szigorították egyébként, addig csak 2 év, vagyis összesen négy split kellett ahhoz, hogy valaki rezidensnek számítson, mostantól 4 év kell majd ehhez. Bjergsen természetesen már elérte ezt a státuszt.

Mi is írtunk már hasonló dolgokról Vizicsacsi és Hylissang, illetve az UOL volt managere kapcsán, miszerint ők is az új kontinens fele kacsintgatnának, de még ez sem biztos. Az ilyen szezonok közötti pletykákat mindig fenntartással kell kezelni, mert sokszor az sem derül ki, hogy ki az eredeti forrás, vagyis a pletyka honnan indult útjára. Ez lehet egy szószátyárabb belsős ember, de akár egy isten háta mögötti unatkozó troll is, akinek nincs jobb dolga, mint hamis híreket kelteni. Egy dolgot viszont biztosra vehetünk: jó eséllyel majd az összes import helyet ki fogják használni az észak-amerikai csapatok. És hogy miért? Mert az NA LCS-ben eddig is jó, illetve jobb pénz volt, mint Európában, vagy sok más régióban, a franchise rendszerrel mindez ráadásul biztosabb alapokra helyeződik, a tehetség pedig mindig jól jön az amcsiknak.

A VB-re csak rövid lejáratú jegy jár

Egy dolgot viszont minden ide érkező játékosnak figyelembe kell vennie. Valószínűleg nem ebből a régióból fog komoly eredményeket elérni a VB színpadán, erre tökéletes példa a TSM, akik nyáron tizedszerre voltak zsinórban az NA LCS döntőjében, mégis 3 éve nem jutottak ki a csoportból. Hogy egy még jobb példát vegyek elő, 2015 végéig a Team Dignitasban játszott CoreJJ, akikkel tavasszal egy 9., nyáron pedig egy 5-6. helyet ért el. 2016-ban csatlakozott a Samsung Galaxyval, azóta két VB döntőt járt meg, amiből az utóbbit meg is nyerték. 

Bár a Flash Wolves idén leszerepelt a VB-n, Karsa ugyanúgy az LMS legjobb dzsungelese és nemzetközi szinten sincs oka szégyenre szerintem. Talán pont emiatt lenne értelme egy másik régióban próbálkoznia, ahol a többi ösvény nem tartja őt vissza. Talán pont egy olyan mides tenne neki jót, mint egy jó formában lévő Bjergsen, akit már megszokhattunk és nem az, akit az idei VB-n láttunk. Az idei csapatteljesítmény után egyébként teljesen érthető lenne, bár a TSM sem szerepelt jobban, de a pénz szinte biztosan jobb lenne, csak kérdés, hogy miként oldanák meg a kommunikációt. Emellett az, hogy a TSM elérjen valami komolyat, nem egyik napról a másikra fog megtörténni. 

Nem ez lenne az első alkalom, hogy nagyobb sztárokat hoznak át az NA LCS-be, elég ha az Immortals-ra gondolunk, akiknél anno megfordult Huni és Reignover is, akik a Fnatic-tól jöttek el, miután egy elég szép évet zártak és a VB-n is elődöntőig mentek. Ez leginkább annak volt köszönhető, hogy egyre több komoly támogató látta meg a lehetőséget és már a franchise rendszer megjelenése előtt elég komoly pénzeket toltak a ligába. Azóta hatalmasra fúvódott ez a buborék, aminek hála a játékosfizetések a magasságos egekig emelkedtek és a pukkanás még várat magára.

A fizetésbuborék híre továbbterjedt

Észak-Amerika buborékának híre ment a világban és ez persze sok játékos számára egy vonzó lehetőséggé vált. Olyannyira, hogy még a híres neves koreai régióból is érkeztek ide játékosok. Az ő zászlóvivőjük talán Piglet volt, aki elsőként érkezett 2015 januárjában a Team Liquidhez. Azóta már az egykor legendás ADC Arrow is itt játszik, illetve két topos is itt játszott a nyári szezonig. Egyikőjük Ssumday, a másik pedig Flame. Sajnálatos módon mindkettejük csapat "kiesett" az NA LCS-ből hiszen sem a Dignitas, sem az Immortals pályázatát nem fogadták el, így vagy új csapatot keresnek, vagy hazamennek.

Az idei átigazolási szezon mégsem tőlük hangos, hanem az európaiaktól. Az hagyján, hogy egyes játékosok átjönnek majd, anno négy EU LCS csapat is pályázott a helyekre (G2, Splyce, Misfits, Fnatic), tehát elég nagy vonzerővel rendelkezik a régió, függetlenül attól, hogy karrierileg mennyit is ér az NA LCS. Elsőre azt gondolná az ember, hogy ha dől a lé, akkor mindenki boldog, de ez korántsem van így. Többször is érte már kritika az egész jelenséget, mivel a tehetséges játékosokat elhozza más régiókból, így azok emiatt csak gyengülnek, míg maguk a fizetések nem biztos, hogy mindig realisztikusan reprezentálják egy-egy játékos tényleges értékét. Mondanom sem kell, hogy ez a buborék nem csak hogy hírként, de jelenségként is elterjedni látszik, mert a fizetések mindenhol csak felfele mennek, ráadásul rohamosan. Többek közt emiatt is fakadt ki több EU csapat a mostani rendszerre, amiből egyszerűen képtelenek a játékosaikat megfizetni és mellette még a szervezetet is profitorientáltan üzemeltetni.

Ez így mind szép és jó és talán jogos is, de sajnos, vagy sem, ez semmiben sem fogja megakadályozni a jobb anyagi helyzetben lévő amerikai klubokat abban, hogy továbbra is vaskos csekkeket ajánljanak a megfelelő játékosokért, elvégre szabad piac van. Az egész jelenséget ráadásul a franchise rendszer és a vele együtt érkező biztosabb megélhetés és "munkalehetőség" valószínűleg még inkább fel fogja erősíteni a közeljövőben.

Röviden tömören, jobb ha felkészülünk arra, hogy az NA LCS tele sztárokkal.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



League of Legends - Kifejezetten sótlan változtatást kap Ornn

A hegymély lángja nem egyszer csalt már mosolyt az arcunkra vagy volt késő esti Discord kvízek alapja egyedi tárgyneveivel, de a következő frissítéssel úgy tűnik ezt is elveszi majd tőlünk a Riot.