HTFA:

HTFA: "Büszkék vagyunk arra, hogy megalakulásunk óta lehetőségeinkhez mérten folyamatosan ki tudjuk szolgálni a klán tagjaink igényeit"

"Hűség, barátság, becsület - Egységben az erőnk!"

Interjúsorozatunk harmadik részéhez érve a HTFA klán működésébe kaphattok rövid betekintőt. A kérdéseinkre Subarulacika és anna1018 válaszoltak.

Ez történt a Klánok Konferenciáján

Első alkalommal került megszervezésre World of Tanks témakörben Klánkonferencia, amely meghívásos alapon, múlttal és teljesítménnyel rendelkező klánok vezetőit invitálta közös megbeszélésre.

HTFA - Hungarian Tracked Fighters Alliance

Szia! A worldoftanks.eu oldalon bárki utána nézhet, hogy mikor alakultatok, kik a tagok, milyen felvételi követelményeket támasztotok a jelentkezők felé vagy épp annak, hogy mi jellemzi a klánotokat, így az első kérdésem az lenne, hogy mire vagytok a legbüszkébben? Mi számodra a legnagyobb eredmény, amit elértetek?

Sziasztok! Subarulacika alias Rancz László vagyok, 2013-ban kezdtem el a World of Tankssal játszani egy gyerekkori barátomnak köszönhetően. Az elmúlt négy év során igyekeztem napi szinten aktívan játszani, sőt volt olyan időszak is az életemben, amikor az ESL nagyon fontos szerepet játszott a mindennapjaimban. Hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy részt vehettünk a kecskeméti Realgamers rendezvényen, és megismerkedhettünk a legnagyobb magyar klánok vezetőivel. A rendezvényre klánunk toborzótisztje anna1018 alias Beretzky Anna kísért el. Mindketten a munka és család mellett játszunk ahogy a tagjaink 90%-a, így könnyen tudunk azonosulni a problémáikkal illetve a napi szorosabb időbeosztással. 2014-ben baráti társaságként alakultunk meg 30 fővel. Fontos számunkra ez az elmúlt három év, büszkék vagyunk arra, hogy megalakulásunk óta lehetőségeinkhez mérten folyamatosan ki tudjuk szolgálni a klán tagjaink igényeit, tudunk nekik megfelelő, minőségi klánéletet biztosítani. Mint mindenhol, nálunk is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek is, mi büszkék vagyunk arra, hogy eddig mindig sikerült az ilyen helyzetekben is együtt maradnunk és ez köszönhető a jó közösségnek. Természetesen folyamatosan igyekszünk fejlődni, próbálunk új lehetőségeket nyitni tagjaink számára. Egyesével nem emelnénk ki, hogy mire vagyunk büszkék, mert bármilyen siker, amit elér a klán azokra az eredményekre egytől egyig büszkék voltunk, vagyunk és leszünk, és bízunk benne, hogy tagjaink is magukénak érzik mindezt.

Milyen élmény volt személyesen is találkozni a legnagyobb klánok képviselőivel a kecskeméti Realgamers eseményen?

Laci: Nagyon jól éreztük magunkat, egy kötöttségektől mentes beszélgetés során jó volt megismerkednünk a legnagyobb magyar klánok által delegált vezetőségi tagjait.

Elképzelhetőnek tartod, hogy ez elindít valamiféle komolyabb együttműködést a magyar klánok között?

Laci: Úgy gondoljuk, hogy a találkozó közelebb hozta a résztvevő klánokat egymáshoz, de a jövő eldönti majd, hogy milyen konkrét összefonódásokra, szövetségekre kerül sor.

CW, Skirmishes vagy Stronghold? Melyik mozgat meg benneteket leginkább?

Laci: Egy sajnálatos véletlen során klánunk erődítménye teljesen megsemmisült az év elején, így most az egész klán a Strongholdok és Előrenyomulások során próbálja az épületeinket a legmagasabb szintre újra felhúzni. A CW-zésekből éppen ezért most kimaradunk, de minden este 20:00 órától a Strongholdokban valamint Előrenyomulásokban biztosítjuk az aktív klánéletet játékosaink számára. Természetesen klánunk idén is, ahogy eddig minden évben tette elindul a karácsonyi CW kampányon.

Mennyire veszitek komolyan a közös játékot? Van egy előre megbeszélt taktikátok, egy karizmazmatikus vezető, aki levezényli a csatát vagy mindenki megy a saját feje után?

Laci: Természetesen taktikusokkal dolgozunk a klánélet során, mint ahogy a klánok 99%-a, de mint tudjuk taktikából és taktikusból mindig kevés van.

Elképzelhető egy sikeres CW vagy SH csapat 8-as szinten a jelenlegi OP prémium tankok nélkül, mint amilyen a Defender, a Patriot vagy a Skorpion G?

Laci: Egy sikeres CW/SH csapat elképzelhető az OP prémium tankok nélkül is, amondó vagyok, hogy minden tankot meg lehet sebezni, ha tudjuk, hol kell, és szerencsénk van, J de természetesen tudjuk jól, hogy az RNG mindig a prémium járművek mellett van, ha nehezen is, de meg lehet oldani e tankok nélkül is a sikeres, eredményes közösségi játékot.

A CW nemcsak arról szól, hogy nyersz vagy vesztesz egy másik klán ellen, hanem a diplomáciai is komoly szerepet kap a területekért folyó küzdelemben, hiszen egy jó szövetséges hatalmas segítség lehet a szorult helyzetekben. Mekkora hangsúlyt fektettek a diplomáciára?

Laci: Tekintettel arra, hogy nem CW-zünk nem folytatunk aktív diplomáciát. Amikor aktívan CW-ztünk a diplomatáink járták a szomszédos területeket és igyekeztek a szükséges szövetségeket barátságos úton megkötni. A klánunkban jelenleg is van aktív nyelvtudással rendelkező személy, aki szükség esetén bármikor bevethető diplomáciai kérdésekben.

Ha már diplomácia és szövetségesek, akkor tudnál mesélni arról, hogy mennyivel másabb egy magyar szövetségessel együttműködni, mint egy külföldi klánnal?

Laci: Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy sokkal könnyebben és egyszerűbben tudtunk a külföldi klánokkak szövetségre és tartós együttműködésre lépni, mint honfitársainkkal.

A harcokon és a diplomácián túl biztosan folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról is, amiért a toborzótiszt felel. Nálatok hogy működik a toborzás? Mit gondolsz a más klánból való toborzásról?

Anna: Megalakulásunk óta felelek a klán promótálásáért, az utánpótlásról való gondoskodásért és minden ehhez kapcsolódó feladatért. A feladataimat úgy tudnám jellemezni, mint egy cég marketing-, valamint humánerőforrás menedzsere egyben. Rendszeresen használjuk a közösségi médiát, gondolok itt a WoT-os facebook csoportokra, valamint a Youtube-ra a toborzásaink valamint promóvideóink posztolására, emellett a klán honlapot is üzemeltet, ahol igyekszünk betekintést nyújtani a közösségünkbe és közösségünk szabályaiba. A közösségi médiával kapcsolatosan vannak pozitív és negatív élményeink is. A WoT-os csoportok többségében mindenféle atrocitásoktól mentesen gond nélkül megy a toborzás, míg sajnos van olyan csoport is ahol egyértelműen szúrjuk bizonyos emberek szemét annak ellenére, hogy nem szokásunk más klánok játékosait felkeresni toborzási szándékkal, mert alapvető etikai elveinkkel ütközik, nem tartjuk helyénvalónak. Más kérdés az, ha egy játékos felkeres minket, mert váltani szeretne, mert új klánt keres, ez alapvetően bármikor bárkivel előfordulhat. Minden esetben kérni, javasolni szoktuk, hogy kilépéskor ne égessenek hidakat maguk mögött az emberek, hiszen ez még mindig csak egy játék az emberi kapcsolatok pedig mindig értékesebbek lesznek ennél.

Némiképp az előző témakörhöz kapcsolódik a következő kérdésem, hiszen arra lennék kíváncsi, hogy mennyivel másabb manapság toborozni, mint régebben? Változott a játékosok aktivitása vagy hozzáállása a játékhoz?

Anna: Négy éve foglalkozom tagtoborzással és azt kell, hogy mondjam, 2017-ben már sokkal nehezebb dolga van egy toborzónak a lelkes és aktív játékosállomány feltérképezésében és megnyerésében. Sok a fiatal játékos, amivel nincsen baj, csak nekünk nem célközönségünk a 16 év alatti korosztály. A klán keménymagja elmúlt 25 éves és a generációs különbségek gyakran feszültségeket szülnének, ami a közösség kárára válna, éppen ezért nem veszünk fel 16 év alatti játékosokat. A felvételi elbeszélgetés elengedhetetlen része a klánunkba való bekerülésnek, mivel ilyenkor sok információ kiderül a játékosról (elvárások, elképzelések, eddigi tapasztalatok… stb.). Sokan már csak hobbiból, alkalomszerűen játszanak, mert a munka és vagy a család mellett nehezebben tudják a szabadidejüket beosztani, ezt is figyelembe kell venni. A magyar játékosállomány jelentős százaléka már megjárt valamilyen klánt, vagy klánokat ahol kaptak élményeket, érzéseket, ami vagy jó, vagy rossz volt. Ha jó volt, akkor mindenhol minden közösségben ezt fogja keresni és nekünk, ennek az elvárásnak kell megfelelni, ha rossz élményt kapott nehéz lesz meggyőzni arról, hogy nálunk nagy eséllyel hosszútávon tud tervezni és úgymond révbe érni. Igyekszek havi szinten olyan szórakoztató programokat kitalálni és megszervezni, amik segítik az egységgé való kovácsolódás folyamatát, emellett minden évben szervezek utazással egybekötött klántalálkozókat, ahol pár napig személyesen is tudunk jókat beszélgetni, enni, inni és természetesen sokat nevetni. Fontosnak tartjuk, hogy emberi hangnemben, baráti hangulatot tudjunk teremteni a mindennapokban és emellett tudjunk közösen eredményeket, sikereket elérni.

Mit gondolsz a World of Tanks e-sportról? Ti is indultok e-sport versenyeken?

Laci: Klánunknak sok érdekeltsége volt a WoT-al kapcsolatos magyar e-sportban. A magyar szekcióban ESL adminok, és a méltán híres csapat a Fully Calm Team e-sport csapat több tagja is a HTFA-ból került ki. Az esportról azt gondolom, hogy a wargaming teljesen tönkretette a magyar szekciót és ha megnézzük az anno régi VIII-as tierben játszó csapatok elég nagy százaléka befejezte az ESL-t többek között a szívünknek oly kedves csapat is.

Van a WoT-nak létjogosultsága az elektronikus sportok színpadán olyan riválisok mellett, mint a LoL, a Dota 2 vagy épp a CS:GO?

Laci: A jelenlegi helyzetben úgy látjuk, hogy a WoT nem tud versenyre kelni a felsorolt játékokkal e-sport szinten.

Látszólag hatalmas pénzek mozognak a Wargaming.net League-ben és legutóbb az I. Morphelo Bajnokságon is közel 1 millió forint értékű nyereményt vihettek haza a nevezett csapatok, de ennek ellenére a CW még mindig több embert mozgat meg. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Anna: Nagyon örülünk, hogy egyre több ilyen verseny kerül megszervezésre, és minden tiszteletünk a szervezőké, illetve a támogatóké. Ennek ellenére jelenleg is sok olyan játékos van, aki az offline, élőhelyszínes versenyeken, rendezvényeken a földrajzi illetve anyagi körülményei miatt nem, vagy csak korlátozottan tud részt venni, míg otthonról az online eseményekből könnyebben kiveszi a részét. Saját tapasztalatunk is mutatja, hiszen klánunk tagjai nemcsak magyarországi játékosok, hanem Németország, Ausztria, Románia, Ukrajna, Szlovákia területeiről játszanak, már csak így tekintve is sokkal egyszerűbb egy CW-n vagy SH-n részt venniük egy élőhelyszínes versennyel szemben.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.