Megéri akár öt Black Cleavert is venni egy új rúna miatt!

Megéri akár öt Black Cleavert is venni egy új rúna miatt!

Van most egy rúna, ami miatt akár öt darab Black Cleavert is megéri megvenni egy-egy karakterre. Máris mutatjuk, hogy miért!

Várható volt, hogy egy teljesen új rendszer megjelenésével, amiben 60 rúna található, lesznek hibák, illetve kiskapuk. Abban is biztosak lehettünk, hogy a játékosok azonnal kivesézik majd az egész rendszert, amíg megtalálják azokat a gyenge pontokat, amiket ki lehet használni, ez csak idő kérdése volt. Erre a pontra el is jutottunk pár napja, amikor is a Transcendence nevű rúnát sikerült kicsit megcsavarni. Na jó, nem kicsit, hanem nagyon.

Közel két éve fejlesztik az új rúnarendszert

Mint megannyi dolog az előszezon során, az új rúnarendszer fejlesztése mögött is rengeteg részlet húzódik, hogy mi miért lett olyan, amilyen, és miért döntött úgy a Riot, hogy a mostani formájában megfelel a rendszer arra, hogy élesedjen. Riot Meddler ezekbe a kérdésekbe ad nekünk most egy kis betekintést.

Nézzük meg először is, mit tud ez a rúna és miként lehet ezt most még kihasználni. Angol nevén Transcendence, magyarul pedig Transzcendencia néven fut, ráadásul nem is keystone rúna, tehát akár másodlagos ágon is használható, nem kell ezért úgymond sokat áldoznunk. 

Kapunk 10% CDR-t a képességeinkre, ha elérjük a 10. szintet, ez még így rendben is van, a gondot viszont jelenleg a rúna második fele okozza, ami szerint minden felső határon túli CDR-ért, %-onként kapunk vagy 1,2 AD-t, vagy 2 AP-t az alapján, hogy melyiket használjuk elsődlegesen. Első olvasásra még ez sem tűnik túl durvának, de voltak akik ezt továbbgondolták és így született meg a Black Cleaver gyűjtésének gondolata.

A Black Cleaver, vagy Fekete Hasítóbárd pedig tökéletesen beleillik ebbe a rúnába. Egyrészt már a passzívjai nélkül is egy 100%-osan hatékony ár/értékét tekintve, amihez hozzá kell számolni a passzívját, egyszer. Mivel egyedi passzívval rendelkezik, ezért a legtöbb embernek az eszébe sem jutna többet is megvenni belőle, hiszen azt megszokhattuk, hogy pazarlás, de ezúttal nem, még akkor sem, ha nem tudjuk külön a passzívját kihasználni, de most nem is ez a lényeg.

10. szinten kapunk ugye 10% CDR-t, egy Black Cleaver ad még 20%-ot, és ha van még mellé egy CDR cipőnk, máris megvan a 40%. Alapból egy Black Cleaverért 3000 aranyat fizetünk és cserébe kapunk 400 HP-t, 40 AD-t, valamint 20% CDR-t. Mivel ott van a Transcendence rúna, ami azt mondja, hogy minden egyes százalékért a maximumon felül kapunk 1,2 AD-t, ez azt jelenti, hogy 20% 24 AD-val egyenlő. Ebből máris ki lehet számolni, hogy miért is éri meg ennyire ez a build olyanokon, mint mondjuk egy Zed, esetleg Riven, vagy Talon, vagy igazából bárki, aki amúgy hasznát tudja venni az AD-nak, a maximum CDR-nek és persze a hirtelen jött tankosságnak, amit csak úgy bónuszba megkapunk. 

Ha csak egy cipőnk és 5 Black Cleaverünk van, akkor az első BC-n felül mindegyikből kapunk még plusz 24 AD-t, négy Black Cleaver esetén ez 92 AD csak a rúna miatt, összesen pedig 292 AD-val, és 2000 HP-val leszünk gazdagabbak. Képzeljük el azt, hogy például egy nagyjából 4000 HP-s Talon vagy Zed fut felénk, akinek sebzése is akad bőven, nem egy szép látvány. 

Ez az egész kihasználás csak azért működik, mert a Riot valószínűleg figyelmetlen volt, nem feltétlenül a rúnával, hanem inkább a Black Cleaverrel. Mivel eddig nem nagyon volt értelme többet is venni, ezért valószínűleg elfelejtődött, de ha megnézzük, illetve visszaemlékszünk azokra az időkre, amikor Bjergsen is két Morellonomicont is vett, mert a statok stackelhetőek voltak. Azóta a legtöbb ilyet egyedivé tették, köztük a CDR-t is. Egy csomó tárgynál láthatjátok a Unique, vagyis egyedi szót, de ez a Black Cleavernél elmaradt.

Ezt a védelmi rendszert pont az ilyenek miatt tették be, hogy a játékosok ne vegyenek többet ugyanabból a tárgyból, egyrészt mert hülyén nézne ki mondjuk egy profi meccsen, másrészt teljesen felborítaná az egyensúlyt és valószínű, hogy mindenki egy-egy tárgyra lenne ráállva. AP-s karakterek ezért nem fogják tudni ilyen szinten kihasználni, mert az összes AP tárgynál ezt a védelmi mechanizmust már beépítették.

Szinte biztos vagyok abban, hogy mire a preseason véget ér, ez a hiba javítva lesz és a Black Cleaver 20% CDR-je is ugyanúgy egyedi passzívvá válik, de addig is amíg ez megtörténik, érdemes kipróbálni, tuti kiégetitek majd az ellenfeleiteket vele.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!