A World of Tanks stagnálása

A World of Tanks stagnálása

Egyre kevesebben játszanak a WoT-tal, de vajon miért?

A World of Tanks az egyik legnagyobb ingyenesen játszható online játék a világon 2010 óta, és továbbra is az egyik legmeghatározóbb játék annak ellenére, hogy az elmúlt két év nem alakult a legjobban, azonban a World of Tanks jelenlegi helyzete nem kilátástalan. Az orosz szerveren játszó játékosbázis hatalmas és ez a többi szerverről is elmondható, beleértve az európai régiót is. Azonban a növekedés az utóbbi időben stagnál, sőt néhány régióban visszaesés tapasztalható. Vegyük sorra, hogy mik azok a problémák, amik ezért felelősek.

A gyakorló játékmód hiányosságai

Az egyik legfőbb gond az - ami elsősorban az új játékosokat érinti -, hogy a gyakorló (tutorial) játékmód nem ad kellően széleskörű betekintést a játék működésébe. Bár ebben a játékmódban az új játékosoknak lehetőségük van megismerniük néhány fő játékmechanikai elemet, de ez aligha elég ahhoz, hogy megismerjenek bizonyos haladó szintű taktikákat vagy épp elsajátítsák a felderítés művészetét. Félreértés ne essék - egy hosszú és átfogó gyakorló mód talán csak untatná a játékosokat és megfosztaná őket az empirikus tanulás örömétől, így ez ugyancsak nem lehet megoldás.

A probléma tehát, hogy a kezdők hiába lőnek ki néhány botot és ismernek meg néhány alapvető trükköt a tutorial csaták alatt, hisz ezt követően még mindig hatalmas hátrányban lesznek a tapasztaltabbakkal szemben, akik könnyedén kilövik, ami miatt sokan feladják és abbahagyják a játékot.

A középső tierek

Nehéz és összetett feladat a megfelelő egyensúlyt megteremtenie a fejlesztőknek, hiszen 10 különböző nemzet, többnyire 5 különböző típusba osztott harckocsijaira kell figyelemmel lenniük, amikből mellesleg mára már több, mint 400 található a játékban, így aztán talán nem is lehet azért hibáztatni őket, mert nem tökéletes az egyensúly. Valójában a tier 1-3 és a tier 8-10 közötti egyensúly egy-két kivétellel eltekintve rendben van, azonban a gondok a középső tierekben kezdődnek, ahol a játékosok nagy része a legtöbb idejét tölti.

Az erőkülönbség egy tier 5-ös és egy tier 7-es tank, vagy épp egy tier 4-es és tier 6-os között sokkal nagyobb, mint egy tier 8-os és tier 10-es között. Például képzeljetek el egy csatát két tier 8-as Panther 2 és a tank tier 10-es megfelelője, az E-50M között. A résztvevő felek játéktudásától függően ez a csata bárhogy alakulhat. Bár igaz, hogy a tier 10-es tank szinte minden szempontból jobb, mint a tier 8-as, de nem rendelkezik kétszer akkora DPM-mel vagy életerővel. A Pantherek hátrányban van, de nyerhetnek, vagy legalább borsot törhetnek az E-50M orra alá.

Hogyan alakulna a csata két T-34 és egy KV-13 vagy egy T-43 között? Nyilvánvalóan hatalmas hátrányban lennének a T-34-ek és csak akkor nyerhetnének, ha sokkal jobb játékosok vezetnék őket, pozícióelőnyben lennének és összehangoltan támadnának. Ellenkező esetben mindenképp veszítenének, hiszen a két tank együtt sem rendelkezik annyi HP-val, mint a tier 7-es megfelelőik, ráadásul minden másban is, mint tűzerő vagy páncélzat elmaradnak tőlük.

Természetesen néhány esetben a tier 4 és tier 7 tankok közötti egyensúly megfelelő lehet, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy a fenti okok miatt tier 4-7 között nem élvezetes játszani. A helyzetet csak tetézi, hogy a középső tierekben található a legtöbb történelmileg hű harckocsi.

A prémium tank áradat

Régebben a prémium harckocsik nem voltak erősebbek a normál tankoknál - legalábbis nem a paramétereik miatt -, de az elmúlt két évben a Wargaming több olyan prémium tankot is kiadott, amik vitathatatlanul erősebbek a kelleténél. Ezekből a prémium tankokból minden frissítéssel legalább egyet, időnként akár többet is kaptunk.

Ebbe a játékosok egy idő után bele fognak fáradni, ezért a Wargaming-nek sokkal okosabban kellene mérlegelnie, hogy melyik tankból lehet prémium és melyikből semmiképpen sem.

Megkérdőjelezhető vagy épp lusta balanszolási döntések

A tankok kiegyensúlyozása elsősorban különböző statisztikák alapján történik, és csak minimális figyelem irányul az adott harcjármű szerepére, feladatkörére, a játékosok tudására és egyéb másodlagos statisztikákra. Például ott van az IS-3, amit rengeteg új játékos választ első tankjának, hiszen egy meglehetősen erős tankról van szó, de a tank rossz statisztikai mutatói miatt a WG úgy döntött, hogy megerősíti az IS-3-at, ami miatt természetesen még több tapasztalatlan játékos választotta ezt a tankot és a folyamat kezdődik elölről.

A másik megkérdőjelezhető döntés, hogy a tankok 'soft statjai' nem tekinthető meg a garázsban, ami rengeteg kellemetlenséget okoz, hiszen a játékosoknak harmadik oldalhoz kell fordulniuk, ha meg szeretnék ismerni ezeket az értékeket.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.