Tulajváltás történt a Na'Vi-nál a WESA szabályai miatt

Tulajváltás történt a Na'Vi-nál a WESA szabályai miatt

A Na'Vi és az ESforce nem hosszabbítanak szerződést. De az új tulaj nagyon hasonlít a régire.

Még idén márciusban jelentette be a WESA, hogy 2018 végére minden tag között meg kell szüntetni a tulajdonosi kapcsolatot. Ez annyit tesz, hogy az olyan szervezetek, mint az ESforce holding, vagy a RFRSH Entertainment a következő egy évben egy kivételével túl kell adjanak minden csapaton, hogy az éppen alájuk tartozó szervezetek a WESA tagjai maradhassanak utána is.

Aki még nem ismerné a fenti két nevet, annak röviden ismertetném őket. Az ESforce áll az EPICENTER versenyek mögött, valamint ők birtokolják az SK és a Virtus.pro média és reklám jogait, illetve eddig a pontig a Na'Vi-é is náluk volt. A RFRSH az Astralis, a GODSENT és a Heroic médiajogait tudhatja magáénak már hosszabb ideje, azonban náluk még nem került elő az eladás/szerződésbontás.

Az OpTic Gaming és a FaZe csatlakozik (újra) a WESA-hoz

A mai napon a WESA bejelentette, hogy az OpTic Gaming teljes jogú tagként csatlakozik a szervezethez, az egykor alapító FaZe pedig mégsem lép ki.

Nos, biztosan feltűnt a "média és reklám jogok birtoklása" kifejezés, az egyértelműbb "tulajdonosi viszony" használata helyett. Alapvetően az, hogy ugyanaz az a cég dönti el, hogy Pasha és FalleN milyen reklámban szerepelhetnek, nem hangzik nagy dolognak. Azonban, ha jobban belegondolunk: az érintett e-sportszervezetek, mint a VP vagy az SK, csakis a reklámpénzből és a médiamegjelenésekből élnek, hiszen a játékosok a nyereményeik 100%-át megtarthatják.

Tehát, ha egy üzlet egyetlen pénzt termelő ágát birtokolod, akkor az azt jelenti, hogy a kezedben van az egész. Olyan döntéseket hozhatsz, melyek az egész csapatot meghatározzák, hiszen ez egy befektetés, amit szeretnél, ha meg is térülne. A háttérben pedig ott lebeg mindvégig a lehetőség, hogy a nagyobb profit érdekében az egymás elleni mérkőzések végkimenetelét befolyásolják-e ezek, a több csapatot birtokló cégek. Természetesen ilyen még nem történt, de a WESA mindenképp elkerülné az érdekek ütközését a szárnyai alatt lévő szervezetekkel.

ZeroGravity, a Na'Vi régi-új tulaja

Viszont ez utóbbit nehéz elhinni az alapján, hogy a Na'Vi mostantól a Zero Gravity Group tulajdona (ez az eredeti alapító, Alexander "ZeroGravity" Kokhanovskyy cége) lesz. Ami –ha hihetünk DeKay-nek– egyáltalán nem oldott meg semmit:

A tweetje szerint ugyanis, a Zero Gravity vezetője az ESforce társtulajdonosa. Ez pedig továbbra sem szünteti meg azt a problémát, amit a WESA el akar kerülni. De ha ők elégedettek az üzlettel, és azzal a ténnyel, hogy egyáltalán nem cserélt gazdát a csapat, csak a cég neve más, akkor minden rendben. Azonban ha véletlenül mégsem értenének egyet a Na'Vi játszmájával, akkor vélhetően szankciókra számíthatnak 2018 végén.

Borítókép: HLTV

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!