Hogyan számolják a FIFA18 és 19-ben a játékosok értékeit? Íme az EA módszere

Hogyan számolják a FIFA18 és 19-ben a játékosok értékeit? Íme az EA módszere

Becslés? Adatgyűjtés? Statisztikai analízis? Kiderült, hogy mindháromból szemezgetnek, és egy fontos összetevőt is hozzáadnak még.

A játékban több, mint 700 klub, 18000 játékos található, és egy ember felügyeli az 5.4 millió adathalmazt, amelyek életre keltik a futballistákat, így a FIFA18 az egyik legrealisztikusabb labdarúgójáték, melyet valaha láttunk.

Egy 9000 főből álló csapatot vezet Michael Mueller-Moehring. Ez tulajdonképpen egy hálózat, megfigyelőkből, edzőkből, szezonjegy-tulajdonosokból, kiknek az a feladata, hogy annyi mérkőzést nézzenek meg, amennyit tudnak.

Álom melónak tűnik, ugye? Gondoljuk át újra.

Ahelyett, hogy a fejlett statisztikai adatokra támaszkodnának, az adatszolgáltatók a saját szubjektív visszajelzéseiket töltik fel minden egyes általuk megnézett játékosról –a több, mint 18 ezerről– egy EA által szigorúan őrzött weboldalra.

"Olyan sok ligánk van a játékban, hogy egyetlen statisztikai szolgáltató sem tudna hiteles adatokkal szolgálni a bajnokságokról, csapatokról és játékosokról. Ez az oka a mi saját online adatbázisunk működésének. Nem tudjuk az ilyesfajta információkat sehonnan sem megvásárolni." -mondta Mueller-Moehring.

Ha csak önmagában a statisztikákat használnák játékosok értékeinek meghatározásához, akkor pontatlan és félrevezető minősítéseket kapnánk.

"Olyan attribútumoknál, mint a cselezés, labdavezetés vagy szerelés, a szimpla adatok nem adnak konkrét értékeket. Időről időre ismeretlen új játékosok csatlakoznak a klubokhoz, akikről szinte semmilyen információ nem található, nálunk miként alakulna ki egyáltalán a pontozás? Semmit nem tudnánk róla, így maximum tippelhetnénk, egészen addig, míg az embereink nem látnák őket a meccsen." -folytatta Mueller-Moehring.

A futballisták mentális állapotának feltérképezése is nagyon fontos, de erre ugyancsak nincsenek kézzelfogható statisztika. A játékos bajnokságát és tanulmányait lehetne erre felhasználni.

"Ha mondjuk Messi az ír ligában rúgná a bőrt, a tulajdonságai csökkennének, mert már nem a legnagyobb szinten játszana. Azt szeretnénk, hogy mindenki az aktuális teljesítményéhez mérten kapjon értékeket. A fizikai jellemzők esetében ez jóval szubjektívebb egyébként. Mindegyik profi bajnokságban vannak gyors és erős labdarúgók a világon." -magyarázza Mueller-Moehring.

Az összes visszajelzést ezután 300 különböző adatmezőhöz csatolják, és 35 specifikus attribútum kategóriába rendezik őket, melyek végül meghatározzák a végleges érteket. Nem semmi melónak tűnik, és így megérthetjük miként működik a FIFA világa.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!