Hol van már a Shaman Stone -Miért van Thrall történelmi mélyponton?

Hol van már a Shaman Stone -Miért van Thrall történelmi mélyponton?

Akinek a kedvenc kasztjai között van az elemek ura, annak van egy rossz hírem. Thrall nagyon gyenge és ezen minden bizonnyal a Kobolds and Catacombs sem segít.

Tavaly ilyenkor még bőven ott voltunk, hogy a Tempo és Aggro Shaman archetípusok egyszerűen terrorizálták a laddert. Szinte minden pakli ellen reális esély volt vele nyerni, sőt sok esetben igencsak Thrall felé billent az a bizonyos serpenyő. Aztán jött egy Standard rota, ami már alapból is nagy arcul csapás volt, és igazából az Un'goro sem hozott valami hatalmas újdonságot a kaszt életébe. Persze a Jade Elemental Shaman valamilyen szinten rendben volt, de a deck csak közepesen jó számokat tudott felmutatni, a meta uralkodó szereplői a legtöbb esetben elpáholták. Ezek után pedig elérkezünk a következő koporsószeghez, aminek az a neve; hogy Knights of the Frozen Throne.

Ha szigorúan vesszük a dolgokat, akkor a KofT gyakorlatilag egyetlen játszható lapot hozott a kaszt életébe; ez volt a Deathseer. Az összes többi lap arra irányult, hogy létrehozzák a Freeze Shamant, amit azóta tudunk, hogy egyszerűen borzasztó, már-már játszhatatlan, ha valaki komolyan akar előrehaladni. Persze a DK lap nagyszerű és a Token Shaman egyik legjobb barátja, ez pedig elég volt az őszre, de most már nem. Ez pedig köszönhető annak, hogy a katakombák sem rejtenek igazán nagy értéket a Doomhammer tulajdonosának.

Ha megnézzük az olyan lapokat, mint a Kobold Librarian, a Voidlord, a Duskbreaker, a Fal'dorei Strider vagy az Emerald Spellstone, akkor egyből feltűnik, hogy ezek magukban is nagyon erős kártyák. Sőt azt is lehet mondani, hogy beleillenek egy-egy már játszott archetípusba. Ha pedig bepakolják a pakliba, akkor ott máris olyan lapok vannak, amivel jó a szinergia, teszem azt egy Draconid Operative, egy Crystalweaver, egy Eagle Horn Bow vagy akár a Warlock DK. Ezt viszont nem lehet elmondani a Shamanról, az összes kártya, amit kapott nagyon sok támogató kártyát kíván és a legtöbb esetben az előny, amit a szinergia ad, az nagyon kevés. A Sapphire Spellstone és a Snowfury miatt a paklit tele kell pakolni Overload lapokkal és az Overload Shaman már három éve is gyenge deck volt, most meg aztán főleg az. 

A következő gond a laphúzás, vagyis pontosabban: annak a hiánya. Ha most megnézzük a Standard formátumot, akkor van egy Mana Tide Totem, meg egy Far Sight. Az utóbbit igazából ne is említsük, mert mém paklikon kívül szinte sehova nem jó. Felmerülhet még mondjuk az Auctioneer, mint alternatív lapgenerátor. De ezt az ötletet el is kell vetni, mert a Shaman varázslatok lehetnek olcsók és húzhatnának sok lapot, de az Overload megint összekuszál mindent.

A pakli ebben a pillanatban átlagosan 40% győzelmi százalék környékén mozog ha a teljes laddert nézzük, ezt mutatja a Hearthstone Meta Stats kimutatása is.

Illetve a HSreplay adatai alapján csak egy olyan típus van, ami közel 50%-os győzelmi arányt tud teljesíteni és ez a Token Shaman.

Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor azt is lehet látni, hogy a kaszt népszerűsége is igencsak megcsappant az utóbbi időben, nagyjából a játékosok 3,5 %-a játszik vele, ami egy bődületesen alacsony érték. 

A kérdés az, hogy mi lesz Thrall sorsa? Erre pedig több lehetséges válasz létezik. Az első, hogy Ben Brode szétteszi a kezét és azt mondja: "Kell egy legrosszabb kaszt is, nem igaz?" Létezhet egy olyan pakli, ami végigverne mindent, csak senki nem találja a megfelelő mixet. Lehet jön majd valami nerf/buff hullám, ami felkavarja a dolgokat. Mondjuk a Shaman Legendary fegyó csak 2 manába kerül majd (Ez persze nyilvánvaló túlzás -a szerk.). De míg nem történik valami radikális változás, a Shaman marad a sereghajtó és csak egy tanácsot tudok adni: x-eljétek ki az olyan napi küldiket, amin szerepel az, hogy nyerjetek pár meccset Thrallal.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!