"Egy pakli amivel nem játszom elég jól? Olyan nincs." - Kolento interjú

Az ukrán Hearthstone játékost még a HCT torna előtt egy nappal kapták el egy interjúra. Akkor még bizakodva beszélt arról, hogy az RNG csak egy faktor, meg kell tanulni játszani vele.

Még mielőtt felharsantak volna a fanfárok és kezdetét vette volna az idei HCT világbajnokság, a játékosok egy sajtókonferencián vettek részt, ahol a szakma képviselői tehettek fel kérdéseket. Ezekből a dotesports kiválogatta a legjobb kérdéseket, amiket a Aleksandr "Kolento" Malsh kapott, aki egyébként titkon az egyik esélyese volt a tornának. Azóta persze már tudjuk, hogy az ukrán játékos versenye igencsak rövidre sikeredett és nagyon sok rajongó kapott a fejéhez, mikor kiderült, hogy választottja bizony összesen egy pakkot tudott összeszedni nekik. De lássuk miről volt szó.

Tavaly Pavel győzött a világbajnokságon és a győzelmét egy Babbling Book-ból kikapott lapnak köszönheti. Akkor a kártya megkapta a Paveling Book nevet. Persze a meta azóta sokat változott, de szerinted a random dolgok mennyire fogják befolyásolni az idei világbajnokságot?

A Hearthstone egy kártyajáték. Soha nem lesz olyan meta, ahol a véletlennek nem lesz szerepe és ez ebben a pillanatban sincs másképpen. A kérdés csak az, hogy ki tudja kihasználni ezt a faktort. Legvégső esetben az RNG a laphúzásnál mindig ott lesz. Erre egy tökéletes példa a Razakus Priest. Ha az ötödik körben lemegy Raza és a nyolcadik körben ott figyel majd Anduin, akkor szinte biztos a győzelem. De, ha paklid utolsó két lapja ez a kettő, akkor minden bizonnyal a vereség lesz a végkimenetel. Az ilyen és ehhez hasonló paklik még inkább erősítik a véletlenszerűséget, hiszen a már említett lapoknak ott kell lenni a pakli első felében, egyébként nagyon nehéz lesz győzni. Lehet úgy techelni azt a paklit, hogy nincs benne egy random lap se, de attól még az egyik leginkább RNG alapú pakli marad a világon, pont a húzás miatt. Ugyanez igaz a Rogue és Keleseth viszonyára is. A Warlock esetében ez már nem ilyen hangsúlyos, ezért is szeretem annyira.

A Kobolds and Catacombs után nehéz volt beleszoknod az új metába és játszani az újabb paklikat?

Vannak jó kártyák és persze ezeket be is pakoltam a már jó paklikba. Persze a Warlcok mondható újnak, hiszen nem láttunk még igazán ilyen mechanikát. De ez a dolgok rendje, minden kiegészítő hoz valami újdonságot. Van olyan pakli, ami alapjaiban változik, de van úgy, hogy csak pár tech kártya kerül be. Ez nem nehézség, ez szükséges. Ez már évek óta így történik és szerintem, aki most itt van, annak soha nem volt gondja azzal, hogy alkalmazkodjon az új dolgokhoz.

A mostani metában a Priest és a Warlock nagyon erős, voltlehetőséged arra, hogy a tudásodat kihasználva olyan paklikat hozz, ami ezek ellen sikerrel veszi fel a versenyt? Vagy igazából egy standard, átlagos csomagot hoztál magadban, ahol nem volt helye a stratégiának és a kreativitásnak?

A kreativitás és az önálló stratégia egy olyan játékban, mint a Hearthstone, ahol ennyi játékos és profi dolgozik a paklikon, nem a legjobb választás. Arra kell koncentrálni, hogy a játékot, a párharcokat ismerje az ember. Ennek kell lennie a fő célnak. Ha valaki kívülről akar újítani, akkor annak nem terem sok babér.

Ha átfut az ember a hozott paklikon, akkor azt látja, hogy sok a Druid, a Priest, a Warlock és a Rogue. Szerinted miért ezek körül forog most a meta?

A Blizzard az alapján egyensúlyoz, hogy egy-egy paklinak milyen az átlagos győzelmi aránya. A Razakus Priest egy egyszerű deck, ha felhúzod az ötödik meg a nyolcadik kört, de ha ezek nincsenek meg, akkor bizony ott léptékekkel nehezedik a dolog. Szóval, ha egy deck átlagosan jól teljesít a ladderen, akkor egy olyan játékos kezében, aki tökéletesen játszik, az egyszerűen durva lesz. A sziutáció a Rogue esetében is hasonló, mint előbb. De itt tudni kell, hogy az ember mikor csinálhat pozitív cserét, hogy kell körbejátszani az aoe lapokat és még sorolhatnám. Ezen 'szabály' alól a Warlock sem kivétel. Viszont az Aggro Paladint már a meta kényszerítette életre. Alapból jó számokat mutat, viszont egy rém egyszerű pakli, egyszerű mechanikákkal. Nem szeretem, mert valószínűleg, ha valaki tud ellene játszani, akkor vélhetően simán megfogja. Az Aggro Druid is visszaesik majd a győzelmek tekintetében, hiszen a ladderen az emberek úgy tartanak meg kártyákat, hogy Jade Druidra számítanak, de itt mindenki tudja, hogy ki mit hoz és így mindenki az aggro elleni lapokra vadászik majd, ha az jön szembe.

Van olyan pakli, amit érdekesnek és viccesnek tartsz, de nem játszod olyan jól, hogy most itt legyen nálad?

Egy pakli amivel nem játszom elég jól? Olyan nincs.

Említetted, hogy nem szereted az Aggro Druidot, mert szerinted nem elég jó. Van másik olyan itteni deck, amivel nem értesz egyet, amit nem kellett volna elhozni?

Nem azt mondtam, hogy nem értek egyet az Aggro Druid jelenlétével. Akár még jó is lehet. A paklik nincsenek messze egymástól, ha a győzelmi arányokat nézzük, én csak spekulálok. Sok Rogue van jelen és emiatt jó lehet a Druid, nem hihetetlenül egyoldalú az az összecsapás, de azért simán nyerhető. Jade Druid ellen pedig jó esélyei vannak. Akiknál ott van, azok nem vállaltak túl nagy kockázatot. Nem néztem meg minden paklit, csak a saját csoportomat elemeztem ki. Jason Warlock paklijában ott figyel egy Acidic Swamp Ooze, az szerintem nagy hiba.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!