Leköszönőben a tank meta, minden a scale-ről szól mostanság

Leköszönőben a tank meta, minden a scale-ről szól mostanság

Végre valahára kezd úgy tűnni, hogy a tankmetát magunk mögött hagyjuk, de legalábbis egy kis változatossággal újítunk rajta, az új kulcsszó: a scaling.

Sokan örülhetnek most, a 2017-es tankmetát végre magunk mögött hagyjuk, legalábbis úgy tűnik. Ehelyett az idei év eléggé hasonlít a 2015-ösre, hiszen itt van Ryze, Azir, Alistar és Kalista is újra. Sok mindent éltek már túl, a növényeket, dzsungelfrissítéseket és persze az új rúnákat is, illetve többük esetében kisebb reworkök is történtek.

Hiába a tagcserék, a TSM eddigi legrosszabb kezdését könyvelheti el

Tavaly sem tört meg a TSM átok a Világbajnokságon, 2015 és 2016 után a 2017-es VB-n is már a csoportkörben búcsúztak. Ekkor még bőszen keresgélték a hiba okát, mi lehet az az apró tényező, ami hátráltatja őket abban, hogy a nemzetközi porondon is eredményesek legyenek.

Emellett itt van még nekünk Ezreal és GP is, mivel nagyon jól scalelődnek, már csak a Kleptomancy miatt is. Egyszóval, minden a lategame-ről szól. Ami pedig 2015-öt illeti, ha nem hisztek nekünk, nézzük csak meg mire kértek skineket az SKT-s tagok abban az évben: Alistar, Kalista, Ryze, Azir, Elise és Renekton. Az utolsó kettőt leszámítva, a többi nagyon is itt van újra.

Miről szól tehát az idei meta ösvényenként?

Ahogy Vizicsacsi is bemutatta már, Ornn a felső ösvény legkedveltebb karaktere jelenleg. Amikor megjelent, mindenki csak botladozott vele, nem tudták hova való, hogyan kellene játszani stb. Ez persze a gyengeségéből is fakadt, de aztán a Riot szép lassan felbuffolta a magasságos egekig és végül egy olyan erős karakter lett belőle, hogy most már nerfelni kell. A Resolve ágat is nagyon jól használja, legyen az Aftershock vagy éppen Grasp, mellett a passzívja is rengeteg előnyt jelent, hiszen így szinte a végtelenségig farmolhat topon.

Gyengesége azért akad neki is, hiszen az olyan hősök, mint Gnar, vagy épp Gangplank, idővel jobbak lesznek nála. Főleg Gangplank megjelenése érdekes, mivel eddig el volt tűnve, de az új rúnákkal máris csábítóbb, és a biztonságos farmolás szintén csalógató sok topos számára a hordókkal. Aki még meg tudja szorongatni az Camille, illetve újonnan megjelent Vladimir is, meglátjuk kik kerülnek még elő idővel.

Nos talán ez a legunalmasabb része az egésznek. Sejuani és Jarvan IV a két legsikeresebb ezen a szerepen, és ez már elég régóta van így. Ha mindenképpen valami változatosságot szeretnénk, akkor elővehetjük Zac-et, Lee Sint, ha nagyon muszáj, akkor Kha-t, esetleg Shyvana-t, ha szeretünk farmolni. Utóbbi egyelőre 1-10-es mutatóval rendelkezik. Bár a sárkánnyal jól bánik, gankelésre teljesen alkalmatlan hatos szint előtt.


Minél messzebbre ér a karod, annál jobb. Aki jó a poke-ban az most jó midre is, így máris érthető, hogy miért szerepel Azir, Zoe és Ryze ilyen sokat. Piros oldalon szinte kötelező tiltás lett Zoe, hogy a kék ne tudja elhozni. Így rendszerint Azir és Ryze néz egymással szemben, ráadásul a Stopwatch-ot is jól ki tudják használni. Emellett a late game-ben is nagyon erősek mindhárman, ha pedig egyik sem elérhető, akkor kerülhet képbe Malzahar, főleg Ryze-al szemben, illetve néha Cassio is feltűnik.

Ami még fontos lehet a 8.2-től, hogy egyes képességek minionaggrot vonnak magukra ezek után, ami például megnehezítheti Cassio dolgát, míg Azir katonáit nem érinti, tehát kicsit jobb helyzetben érezheti magát.

Ezreal még mindig erős solo queue-ban, de a profik között igazán csak Kínában szeretik, (vagy legalábbis ott nagyon.) A többi régióban elég gyakran bannolják Kalistával együtt, bár a Klepto nerf után lehet már nem fog ennyire előkelő helyet elfoglalni. Rajta kívül olyan karakterek kerülnek játékba, akik a végére is fontosak maradhatnak, mint Kog'Maw, vagy Trist, de néha Varus is feltűnik azért. Mindenkin természetesen Overheal és Targon's Brace található, bar utóbbin most nerfelték a gyógyítást a felére, ha távolsági karakter használja.

Mostanság feltűnt még Sivir is az Unsealed Spellbookkal, egyelőre 7-3-as winrate-tel, lehet, hogy később is fel fog. Ösvényt nagyon jól lehet tolni vele, a teleporttal pedig egy pillanatra sem szüntetjük meg a nyomást a pályán. Így jöhetett létre a 94 perces Jin Air vs SKT meccs is, ahol Teddy Sivirrel 1465-öt farmolt.

A Riot folyamatosan dolgozik azon, hogy a supportok életét érdekesebbé tegye, de a profik között ennek egyelőre nem annyira látni a nyomát. Mindenki tankosabb engage supportokkal játszik, mint Braum, vagy Alistar, amire van egy biztos válasz: Tahm Kench. Ő az, aki mindig beleköp a levesükbe, hiszen a kulcsfontosságú célpontot bármikor a bendőjébe pakolja és már fut is el vele. Természetesen az említett rekord hosszúságú meccsen is ő volt a támogató. Ő az, aki minden mókát elront.

Sokan kezdik megelégelni ezt az egészet, így egyre gyakrabban találja magát a tiltási listán, ha pedig ő eltűnik, a többi support végre nyugodtan szőheti terveit a kezdeményezésekről.

Ami a rúnákat illeti, nem tudunk nagy meglepetést mondani. A Stopwatch az esetek 60%-ban megjelenik a Perfect Timingnak hála, nagyon sok helyzetet meg tud oldani, csak mérlegelni kell, hogy mikor éri meg használni. Ott van még a Kleptomancy, ami változhat majd, illetve az Overheal is nagy sikernek örvend. Meg kell említeni még Aery-t és az Arcane Comet-et, no meg a Shockwave-et is topon meg a dzsungelben.

Nektek hogy tetszik a mostani meta?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!